Bøkene du bør lese:

Disse 10 bøkene leser vennene dine akkurat nå

10 bøker vennene dine leser nå10 bøker vennene dine leser nå
Les videre dersom du trenger godt, nytt lesestoff i høst. Her er 10 av høstens bestselgere i ulike sjangere.

Gjør som vennene dine og les en av våre 10 mest populære bøker akkurat nå - enten du er glad i krim, samtidslitteratur eller dokumentarbøker.

Andre bok i Byens spor-trilogien til Lars Saabye Christensen topper flere bestselgerlister. Kjøp den på Cappelendamm.no.

Byens spor – Fabelaktig bra

I fjor ga Lars Saabye Christensen ut første bok i trilogien Byens spor. Den ble tiljublet av leserne og kritikerne og flere mente at den var «Saabye på sitt beste». Seriens andre bok Byens spor. Maj  har fått fantastiske anmeldelser. Under tittelen «FABELAKTIG BRA» og med terningkast 6 var Sindre Hovdenakk i VG ellevilt begeistret. Han skrev bl.a. «Lars Saabye Christensen strør om seg med finslipte litterære gullkorn, spreke ordleker og overraskende assosiasjoner i denne praktfulle romanen». I Byens spor. Maj følger vi det samme persongalleriet som i bok én Byens spor – Ewald og Maj. Maj er alene med barna Jesper og Stine etter at Ewald er gått bort. Denne gangen er det fokus på Maj og sønnen Jesper og kameraten hans, slaktersønnen Jostein. Like mye som personene i boka er kanskje også tiden hovedperson, eller mer presist: forestillingen om en tid som var.

 

Hva skjer med selvforståelsen når man får se seg selv med en annens blikk? Kjøp Vigdis Hjorths nye roman Lærerinnens sang på Cappelendamm.no.

Lærerinnens sang – intellektuelt forskende og forførende

Med Arv og miljø fikk Vigdis Hjorth et nytt og stort publikum, og interessen er enorm for den nye romanen, Lærerinnens sang. Anmelderne er svært begeistret, og flere leser den som en kommentar til virkelighetslitteratur-debatten etter Arv og miljø. For Lærerinnens sang er en beskrivelse av hva som skjer med et menneske som blir voldsomt eksponert.

Maya Troberg Duve i Dagbladet er begeistret: «…Hjorth er en våre beste, mest interessante samtidsforfattere – alltid intellektuelt forskende og forførende, alltid uhyre velformulert, og ikke minst, alltid modig. (…) «Lærerinnens sang» er en roman om en kvinne som blir felt av den andres blikk, men som karrer seg opp igjen, antakelig litt klokere. Den er også en bevegende fortelling om livs-ærlighet og mot.»

 

Sapiens-forfatter Harari er aktuell med ny, tankevekkende bok. Kjøp 21 tanker for det 21. århundre på Cappelendamm.no.

21 tanker for det 21. århundre – Harari om hacking av mennesker og digitale diktaturer

Yuval Noah Harari, forfatteren som er hyllet av en hel verden, er tilbake med nok en svært interessant bok. I 21 tanker for det 21. århundre tar Harari oss med på en fascinerende reise gjennom dagens mest påtrengende spørsmål. Den røde tråden i hans nye bok er hvordan vi skal bevare vårt kollektive og individuelle fokus i møte med konstant og forvirrende forandring. Er vi fremdeles i stand til å forstå den verdenen vi har skapt? Forfatteren gir oss sine tanker om utfordringer vi står overfor i menneskehetens umiddelbare fremtid.

– Altfor mange politikere selger oss nostalgiske fantasier istedenfor å forberede oss på fremtiden. Folk flest liker nemlig ikke radikale endringer og frykter det ukjente. De ønsker mer stabilitet. Og især en trygg identitet som gir livet mening. Derfor ser vi i dag en politisk bølge preget av nostalgi som ser mer til fortiden enn til fremtiden.

Les også

Sapiens-forfatter Harari:

Harari advarer mot digitale diktaturer og hacking av mennesker i ny bok som utforsker nåtiden

 

Factfulness inneholder ti knep som hjelper deg å forstå verden. Kjøp boken på Cappelendamm.no.

Factfulness – årets viktigste bok

Med utgangspunkt i ti vanlige feil hjernen vår gjør, forklarer Hans Rosling i boken Factfulness, hvordan vi kan bryte med tankefeilene våre, og forstå verden bedre.

– Alle grupper jeg spør, tror at verden er mer skremmende, mer voldelig og mer håpløs – kort sagt mer dramatisk – enn den virkelig er, skriver Rosling i boken.

Les også

Factfulness er årets viktigste bok

Nesten ingen svarer riktig på de viktigste faktaene om globale samfunnstrender – Hva kan du selv? Ta testen her!

 

 

«Historien har driv og stopper ikke opp, selv om hun selv gjør det i boken, mens hun sitter og stirrer på telefonen sin og venter på melding fra Ham.» Skriver VG som gir Sophie Elises andre bok terningkast 4.

Elsk meg – Sophie Elise om den vonde kjærligheten

Elsk meg gir et unikt og engasjerende innblikk i hvordan det er å være ung og forelska i 2018, og viser alle de utenkelige tingene man er villig til å gjøre for noen man har blitt avhengig av, og som ikke nødvendigvis er avhengig av deg tilbake.

Sophie Elise tar fatt på et tema som stort sett fikk stå uberørt i debutboken hennes, Forbilde. Elsk meg er basert på en rekke svært personlige og litterært anlagte notater som hun opp gjennom årene har skrevet ned på telefonen sin, og handler om en ung jente på vei inn i en av de sterkeste formene for avhengighet et ungt menneske kan oppleve: Forelskelse.

 

Endelig er Mengele Zoo-oppfølgeren her! Kjøp den forrykende siste boken Zoo Europa på Cappelendamm.no.

Zoo Europa – Borgerkrig i Europa i Mengele Zoo-oppfølger

Mengele Zoo ble i 2007 kåret til Tidenes norske bok. Oppfølgeren Zoo Europa har fått strålende kritikker og har gått rett inn på bestselgerlistene.

Det er en stor begivenhet når Gert Nygårdshaug nå avslutter Mino-serien. Derfor slo VG stort opp den begeistrede anmeldelsen av Sindre Hovdenakk.

Hovdenakk gir Zoo Europa terningkast 5. Under tittelen «Mengele Zoo-oppfølger innfrir» skriver han bl.a. «Fansen til Gert Nygårdshaug får som forventet i dette siste og avsluttende bindet i den såkalte Mino-serien – der han samler trådene fra blant annet suksessromanen Mengele Zoo og Himmelblomsttreet. (…)

Zoo Europa er uansett en spennende og underholdende avrunding på et skriveprosjekt som startet i 1989 med Mengele Zoo

 

Med sin nye bok Tenk enkelt vil psykolog Carina Poulsen dele av sin erfaring, for at du skal kunne nyte og være nærværende i eget liv, jobbe mer fokusert, reflekterer dypere og øke kvaliteten på det du gjør.

Tenk enkelt – Få mer av det som betyr mest

Du har helt sikkert erfart hvor vanskelig det kan være å si nei? Boken Tenk enkelt handler om kunsten å forenkle, hvordan et fokus på mindre kan gi deg mer av de tingene som betyr mest.

– Du kan finne en indre frihet i måten du møter utfordringer på.
I denne indre friheten ligger et potensial for å forenkle, selv i en kompleks verden. Kunsten å fokusere på det som er viktigst, sier Poulsen.

 

Kjøp Karin Fossums nye Konrad Sejer-krim Formørkelsen på Cappelendamm.no.

Formørkelsen – Ny, strålende krim fra Karin Fossum

Stavanger Aftenblads anmelder var over seg av begeistring og ga terningkast seks: «Karin Fossum skriver krim som ingen andre. Hun er mer interessert i menneskene enn forbrytelsen. Derfor er hun mer spennende å følge enn noen annen norsk krimforfatter.(…) Og snart er dette et drama som på typisk fossumsk vis er større enn en krimgåte – igjen dykker hun dypt inn i menneskene hun løfter fram fra fantasien sin og inn i en realisme vi tror på, føler på, har medlidenhet med, rystes over.»

Handlingen i Formørkelsen starter med en grusom forbrytelse. Et ektepar og deres femten måneder gamle sønn Elias sjekker inn på Hotell Annabelle. Før et døgn er gått, er familien ødelagt: På fortauet nedenfor hotellrommets balkong ligger den lille gutten død. Både moren og faren blir utpekt som mistenkte. Versjonene deres stemmer ikke overens. Begge to er sterkt preget av tapet av sønnen. Begge to har noe å skjule.

Hvem forteller sannheten? Hvem har sett hva? Hva vil det si å miste barnet sitt?

 

«En historie ikke til å tro, om hvordan en ung norsk kvinne, Betzy Rosenberg, ble gjemt fra høsten 1942 og helt fram til frigjøringen i mai 1945.» Skriver VG om boken Jenta i veggen.

Jenta i veggen – Imponerende om «den norske Anne Frank»

Ungdomsdokumentaren Jenta i veggen har så langt blitt en suksesshistorie. Interessen fra mediene, bransjen og publikum har vært stor.

Ei norsk, jødisk jente, Betzy Rosenberg, greide å gjemme seg for de tyske og norske nazistene i Trondheim fra høsten 1942, da deportasjonene startet, og helt til krigen tok slutt i maidagene 1945. Hun overlevde rett foran nesa på fienden, takket være et medmenneske som risikerte livet ved å skjule henne. I nabohytten holdt nazistene fester, og selv Henry Rinnan, leder for den beryktede Rinnan-banden kunne dukke opp uventet. En ungdomstid mistet og resten av familien deportert til konsentrasjonsleiren Auschwitz. Jenta i veggen er Betzys fortelling.

Les også

Lena Lindahls Anne Frank-historie

En bok som gir pusteproblemer

Boken Nattafortellinger for rebelske jenter 2 er vakkert illustrert med store, forskjelligartede portretter av de omtalte kvinnene. Kjøp den på Cappelendamm.no.

Nattafortellinger for rebelske jenter 2

Nattafortellinger for rebelske jenter 2oppfølgeren til bestselgeren Nattafortellinger for rebelske jenter inspirerer jenter over hele verden til å drømme større, sikte høyere og kjempe hardere.

Nattafortellinger for rebelske jenter 2 er en ny samling med 100 nattafortellinger som feirer ekstraordinære kvinner, fra Nefertiti til Beyoncé, dronning Kristina av Sverige til J.K. Rowling. Dronninger og aktivister, ballerinaer og advokater, pirater og dataingeniører, astronauter og oppfinnere – en fabelaktig samling som etterlater leseren med en befriende følelse av uendelige muligheter.

Ønsker du å lese flere artikler, meld deg på nyhetsbrev her!

Les også

Lykke (7) anbefaler

Barnas boktips: «Nattafortellinger for rebelske jenter»