Ut på kongelig LitteraTur igjen!

litteraturtoget

Det har gått litt mer enn et år siden jeg tok turen til Mosjøen for å samtale med Kronprinsesse Mette-Marit  i et telt på perrongen i Mosjøen – en særegen, hyggelig og interessant samtale om litteratur og livet med bøker. Tidenes første tur for Litteraturtoget gikk fra Bodø til Stjørdal.

Nå er det på tide å ta turen videre – og jeg får være med! Tirsdag 26. mai starter turen i på biblioteket i Trondheim og onsdag 27. mai ankommer toget endestasjonen på Hamar. Underveis blir det stopp på Oppdal, i Ringebu og på Lillehammer, hvor jeg går av toget for å bli igjen på det som etter hvert har blitt et fast punkt på programmet i mai hvert år: Litteraturfestivalen på Lillehammer! Kronprinsessen står for den høytidelige åpningen av festivalen, med staselig arrangement i Maihaugsalen.

Litt om programmet underveis: 

På biblioteket i Trondheim skal Kronprinsessen ha en samtale med Roy Jacobsen og Helga Flatland. Jeg ser for meg at moderne heimstaddiktning vil være et av temaene som de vil snakke om, og det blir garantert en god samtale! Jeg har både sett og hørt disse forfatterne hver for seg tidligere, og det er alltid tankevekkende.

Akkurat nå leser jeg oppfølgeren til De usynlige, som skal utgis i høst: Hvitt hav – noen fordeler har man altså som ansatt i forlaget, og Roy er virkelig en av mine absolutte favoritter. Det er bare å glede seg! (I mellomtiden kan dere gjerne høre Hallgeir Opedals BokPod med Roy Jacobsen – anbefales!)

Forfatterne Tore Renberg og Harald Rosenløw Eeg blir med oss da Litteraturtoget starter ferden sørover, første stopp er Oppdal. Der skal de samtale med Kronprinsessen på Oppdal bibliotek. Jeg gjetter at oppvekst, ungdom og ung voksen vil være temaer de vil ta for seg. Tore Renberg har bergtatt landet med sitt Jarle Klepp-prosjekt, og Harald Rosenløw Eeg har skrevet noen av de ypperligste og mest originale ungdomsbøkene her til lands. Ligger an til en utfordrende samtale.

I Ringebu møter vi litteraturkritikerne Kaja Schjerven Mollerin og Knut Hoem. Hva betyr det å lese? Og hva vil det si å være en leser? Dette er temaet som skal drøftes på Ringebu bibliotek. Så tilsynelatende enkelt. Så endeløst komplisert. Jeg undrer meg ustanselig over hvorfor bøker og litteratur skulle ende opp med å eie en så stor del av livet mitt. Hvem hadde jeg vært uten litteraturen? Det er utenkelig. Jeg er spent på hvilke ord disse to vil velge for å forklare denne tilstanden vi er rammet av.

Så ankommer vil Lillehammer, hvor Kronprinsessen vil stå for den høytidelige åpningen av Norsk Litteraturfestival – Sigrid Undset-dagene i Maihaugsalen. Programmet lover «…en sanselig, humoristisk og poetisk reise hvor Norge og Kina, litteratur og andre kunstuttrykk møtes…» med opplesninger av Cecilie Løveid, Zhai Yongming, Bei Dao, Erlend O. Nødtvedt, Wang Yin, Ted M. Granlund, Ingrid Storholmen og Xi Chuan.
Cecilie Løveid of Erlend O. Nødtvedt er to personlige poesifavoritter, så jeg gleder meg spesielt til å høre dem live. Forestillingen vil også ha elementer fra dans, opera og dramatikk, kinesisk harpe og norsk hardingfele – det er duket for kulturell variasjon!

Dagen etter står vi tidlig opp for et virkelig høydepunkt! Kronprinsessen skal samtale med forfatterne Ruth Lillegraven og Ingvild H. Rishøi i teltet på Litteraturtorget, onsdag kl. 10.00. To særpregede stemmer innen den unge litteraturen. Det blir en sann glede å høre denne samtalen, det er jeg helt sikker på!

Jeg vil vinke farvel til Litteraturtoget fra perrongen i Lillehammer, hvor jeg har noen dagers hektisk jobbing, litteratur i alle slags former, og garantert alt for lite søvn, å se frem til. Jeg klager ikke!

Litteraturtoget vil ha sitt siste stopp i Hamar, hvor Kronprinsessen vil ha en samtale med stjernedebutanten Maria Navarro Skaranger og superinteressante Ida Hegazi Høyer. Jeg skulle gjerne ha vært der også, men regner med at sjansen vil by seg igjen, vel tilbake i Tigerstaden.

Har du lyst til å være med på turen – i overført betydning? Det kan du, i diverse sosiale medier. Kronprinsessen har konto på twitter @CrownPrincessMM og Instagram @CrownPrincessMM .Det vil også bli lagt ut oppdateringer på @Kronprinsparet.
Jeg satser på å legge ut bilder og gjøre meg noen tanker på Instagram og Twitter – og i tillegg vil jeg legge ut noe live streaming fra turen via Periscope! Du finner meg som Bokdama i alle disse kanalene.

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.