Lillehammer – Vårens fineste boktradisjon!

litteraturfestivalen

Litteraturfestivalen på Lillehammer – Eller; Norsk Litteraturfestival – Sigrid Undsetdagene, som festivalen strengt tatt heter – har blitt en vårlig tradisjon for min del. Vanligvis setter jeg meg på toget nordover til Lillehammer. Men akkurat i år tar jeg først turen innom Trondheim før jeg blir med Litteraturtoget sammen med Kronprinsesse Mette-Marit – les mer om Litteraturtoget HER.

Jeg ankommer altså Lillehammer allerede på tirsdag, noe som er en dag eller to tidligere enn det jeg er vant til. I år får jeg altså med meg åpningsforestillingen i Maihaugsalen, noe jeg gleder meg til.

Onsdag drar Litteraturtoget videre til Hamar, mens jeg står igjen på perrongen i Lillehammer. Jeg skal ha noen fine dager med skikkelig bra program, og gleder meg til det. Her er noen av – etter min mening – høydepunktene på årets festival:

Onsdag:
Jeg starter dagen i det splitter nye teltet på Litteraturtorget! Spennende med en ny scene på festivalen – så vidt jeg skjønner det er teltet plassert på plassen ved Lillehammer kunstmuseum.
Kl. 10.00 skal Kronprinsessen samtale med to av mine personlige favoritter; Ruth Lillegraven og Ingvild H. Rishøi. Det blir en nydelig start på dagen, gjerne med en kopp kaffe fra One Hand Clapping i hånden.

Etter at jeg har vinket farvel til Litteraturtoget er det klart for sakprosaseminar i Hobølsalen i Kulturhuset Banken kl. 11.45. Hvordan nå leserne i dag? Godt spørsmål. Cathrine Sandnes fra Manifest, Jakob Mol fra danske Zetland og svenske Anders Gustafsson fra Leopard skal finne ut av dette i samtale med Klassekampens Karin Haugen.

Hvis man skulle være i mer poetisk humør vil jeg personlig anbefale at man får med seg Flerstemd poesi: Paal-Helge Haugen én etasje ned i Café Stift klokken 12.00. Paal-Helge Haugen er en fantastisk fin poet, som i år har rundet 70 år. Han skal samtale med Tor Egil Hverven om sitt forfatterskap, Mona Høvring og Aasne Linneslå bidrar med hver sin opplesning til Haugen.

I Maihaugsalen skal tre av Cappelen Damms forfattere, Erlend Loe, Ingvar Ambjørnsen og Hans Olav Lahlum holde hoff sammen med Linnéa Myhre klokken 12.00. Elever i videregående skole har satt sammen et arrangement som heter 4 forfattere og 1 band, til glede for sine jevnaldrende. Arrangementet foregår i Maihaugsalen.

Med Krigen på avstand, er vel egentlig en feilvisende tittel – for får vi noensinne 2. Verdenskrig på avstand? Ida Jackson og Marthe Michelet skrev i fjor hver sin bok om dette evig aktuelle temaet, og de vil snakke om traumer som overføres gjennom generasjoner. Arrangementet foregår i Hobølsalen, Kulturhuset Banken, kl. 13.30. Moderator er Hilde Østby.

Hvor går Europa? Hvordan svarer vi – økonomisk, politisk og som samfunn – på krisen som nå er et faktum? Spennende tema. På Café Stift kl. 14.00 vil Simen Ekern og den britiske journalisten og kommentatoren Philip Legrain samtale med Øyvind Bratberg.

Et annet særdeles interessant arrangement foregår samme tid i teltet på Litteraturtorget. I Livet sett fra kjøkkenbenken vil den svenske Augustprisvinneren Kristina Sandberg og norske Line Baugstø samtale med Ebba Witt-Brattström om husmorliv og opprørstrang.

Tilbake på Kulturhuset Banken, denne gang i Festsalen, blir det nordisk forfattermøte med Sara Stridsberg og Cathrine Knudsen, som sammen med psykolog Finn Skårderud skal samtale om grensene i det menneskelige. Arrangementet heter Institusjonalisert omsorg og starter 15.00.

Selvbiografi vs. Fantasi. Hvordan ligger det an med fantasien i den selvbiografiske litteraturens høyalder? Dagbladet tar debatten i Litteraturteltet kl. 16.00. Ingvar Ambjørnsen, Helene Uri og Lars Petter Sveen skal diskutere romankunstens fremtid med Dagbladets Fredrik Wandrup.

17.00 holder Anders Heger folketale for Det frie ord i Parken. Kan ytringsfrihet kalles den grunnleggende menneskerettighet? Hvorfor er ytringsfriheten stadig viktigere i en globalisert verden? Arrangør er Norske PEN.

litteraturfestivalen2Onsdag kveld er det også duket for Barne- og ungdomsbokquiz i Kulturhuset Banken. Jeg skulle gjerne ha vært med også i år, men det aner meg at det utgår til fordel for middag med forfattere og kollegaer akkurat den kvelden. Måtte beste lag vinne

Nyvinningen Late Night Literature – eller Senkveldslitteratur, som jeg ville kalt det – i Litteraturteltet, får jeg dog med meg. Det er ingen hemmelighet at det blir lite søvn under Litteraturfestivalen. Fint da at vi kan kombinere god litteratur med sosialt samvær også sent på kvelden! Danske Stine Pilgaard, Kjersti A. Skomsvold, Erlend Loe og Demian Vitanza medvirker denne kvelden, og Mette Karlsvik vil være DJ. Arrangementet starter 22.00 og ledes av journalist og kritiker Ellen Sofie Lauritzen.

Torsdag:
Jeg starter dagen kl. 11.00 med et Dypdykk i litteraturen til Kristine Næss. Hun er i år nominert til Nordisk råds litteraturpris, og jeg oppdager plutselig at jeg ikke har lest noe av henne siden jeg leste debuten Obladi i 1996. Tenk, noen ganger er det altså en nominasjon som skal til før jeg plukker opp tråden på nytt. Kristine Næss skal samtale om forfatterskapet sitt med Eirik Ingebrigtsen, og arrangementet foregår i Lillehammer Kunstmuseum.

Cappelen Damm har hele tre nominerte til U-Prisen 2014! De to andre nominerte kommer fra Aschehoug forlag. Det er altså duket for forlagskamp på U-Showet i Festsalen på Kulturhuset Banken kl. 13.00, og det vil jeg selvsagt ha med meg på direkten.

De nominerte er:
Jon Ewo1957 (Cappelen Damm)
Tor Arve RøsslandSoledad (Aschehoug)
Simon StrangerDe som ikke finnes (Cappelen Damm)
Sigbjørn MostueI morgen er alt mørkt (Cappelen Damm)
Johan B. MjønesBlodspor i Klondyke (Aschehoug)

Onsdag ble det drøftet hvor Europa er på vei. Torsdag vil Jonas Gahr Støre tar for seg spørsmålet : Hvor går Norge? Hvordan står det til med det norske samfunnet, og hvor er vi på vei? Gahr Støre vil samtale med Marthe Michelet i Lillehammer bibliotek kl. 14.00.

Amalie Kasin Lerstang vant Tarjei Vesaas Debutantpris i 2014, og holder i år slik tradisjonen tilsier det, Vesaas-foredraget på LitteraturfestivalenJeg er spent på hva hun vil fylle 50 minutter med i Galleri Zink kl. 15.00. Sine tanker om litteratur – og kanskje helt andre ting. Kjenner jeg Amalie rett så er det absolutt verdt å få med seg!

Pippi Langstrømpe fyller 70 år i år, noe som blir behørig feiret i forskjellige sammenhenger hos oss i Cappelen Damm. Arrangementet Sterke jenter og gode fortellinger tar for seg sterke jenter i barnelitteraturen, og lar Pippi møte Tonje Glimmerdal – en Pippi for vår tid? Forfatter Maria Parr vil samtale med Ebba Witt-Brattstrøm, ledet av Anders Heger. Arrangementet foregår i Hvelvet kl. 16.00.

Torsdag kveld, 19.00, er det tradisjonen tro duket for Litterær festaften i Maihaugsalen, og i år er det virkelig en kveld for sterke kvinnestemmer – forsterket av noen menn. Vigdis Hjort vil komme med en høyst personlig oppsummering av litterære og sosiale høydepunkter på Norsk Litteraturfestival gjennom tjue år. Av erfaring vet jeg at det kommer til å blir et høydepunkt – Vigdis for president!

Så skal svenske Sara Stridsberg samtale med Kjersti A. Skomsvold om sykdom og friskhet, litteratur og virkelighet – så veldig spennende!

Så skal jeg endelig få sett det som nesten må være årets hovedperson på årets festival: Margaret Atwood. Hun skal samtale med Simen Ekern om sin nyeste roman, som også er avsluttende bind i en trilogi, Maddaddam. Musikken er det Mathias Eick Trio som står for – perfekt! Glede!

Etter festaften er det alvor igjen: Litteraturquiz i Festsalen kl. 22.00. Jeg håper virkelig at mine quizvenner i laget Godt spørsmål stiller sammen med meg, for hvis ikke så går dette aldri bra!

Så er det Senkveldslitteratur i Litteraturteltet igjen, denne gang med Tash Aw, Tone Almhjell, Ingvar Ambjørnsen og Gunnar Wærness. Kveldens DJ er Torgrim Eggen, så jeg forventer en god dose retro elektronika! Vert for kvelden er atter en gang Ellen Sofie Lauritzen. Hvis du ikke skal på quiz så kan det sikkert være fint å stikke bort i teltet allerede 23.00.

Fredag:
Jeg må tidlig (festivaltidlig!) opp for å få med meg at Morgenbladet kårer de 10 beste norske forfatterne under 35 år. Utfallet presenteres allerede kl. 10.00 i Festsalen i Kulturhuset Banken. Kåringen etterfølges av debatt. Audun Lindholm (Vagant), Fredrik Wandrup (Dagbladet) og Marta Norheim (NRK) skal diskutere, ledet av Ane Farsethås (Morgenbladet).

Stiller elektronisk litteratur nye krav til kritikken? Det lurer jeg også på, så foredraget med Professor Jill Walker Rettberg kan sikkert være interessant å få med seg. Foredraget foregår i Hobølsalen i Kulturhuset Banken kl. 12.00.

Mohamedou Slahi har som første fange i Guantanamo-leiren skrevet om sine opplevelser der. Larry Siems har redigert og satt sammen Slahis dagboksnotater til utgivelsen Dagbok fra Guantánamo, en rystende innsikt i et system og en urettferdighet som er vanskelig å fatte. Larry Siems stiller til samtale med Amnestys Generalsekretær John Peder Egenes i Lillehammer kunstmuseum 14.00, hvor også Mohamedou Slahis bror Yahdi Slahi vil lese et utdrag fra boka. Absolutt et viktig arrangement å få med seg.

Jakten på felleskapet er et forfattermøte mellom Vesaas-vinneren Amalie Kasin Lerstang og Vigdis Hjorth. Både Lerstang og Hjorth gransker den privilegerte borgerens samfunnsansvar . Hvordan forlike vår gunstige livssituasjon med kunnskapen om den skjeve fordelingen av resurser? Dette blir en spennende samtale, ledet av Ellen Engelstad. I Café Stift 15.00.

Samme tid kan man høre Tash Aw i samtale med Inger Bentzrud i Lillehammer kunstmuseum på arrangementet Femstjernes milliardær. Aw er av malayisk bakgrunn, men bor og virker i London. Han har dog beholdt sitt blikk på Asia og skriver sine romaner i spennet mellom det moderne øst og vest. En spennende forfatter vi garantert kommer til å høre mer fra.

Kl. 16.00 er det full kræsj for min egen del! Vi får se hvor jeg ender:

Alternativ 1: Ensomhet er tydelige omdreiningspunkter i både Rune Christiansens roman Ensomheten i Lydia Ernemans liv og i Helene Guddals debut diktsamlingen Også det uforsonlige finnes. De samtaler i Lillehammer bibliotek, ledet av kritiker Cathrine Strøm.

Alternativ 2: I Hvelvet bys vi på Et lite stykke Norden, med samtale mellom Eivind Hofstad Evjemo og finsksvenske Philip Teir, ledet av Stefan Ingvarson.

Men jeg heller nok mot å stikke bort i Litteraturteltet, hvor alternativ 3 er Klassekampen-Debatten: Bokhandelens fallitt. Temaet har vært drøftet i flere kronikker, og senest i paneldebatt arrangert av NFF. På Lillehammer er det Cecilie Naper, Eivind Løvdal Refsnes, Trine Stensen og Kari Marstein som skal diskutere om det litterære økosystemet står ovenfor kollaps?

Så, da alle drar på hotellet for å stæsje seg opp til årets Banknatt, setter jeg meg på toget tilbake til Oslo. Ja! I år er jeg festbrems, men bare for egen regning! Tipper det er lurt med en rolig helg etter en überhektisk uke. Men for alle som skal bli igjen på Lillehammer så anbefaler jeg å sjekke ut følgende:

Lørdag:
12.00: Menn med makt. Må innrømme at jeg gjerne skulle ha vært tilstede for å stille noen velmente spørsmål om hvorfor det fortsatt er stor overvekt av menn som blir intervjuet i Dagens Næringslivs På nattbordet, men det får bli en annen gang… #mennsomleserkvinner.

13.00: Lørdagslunsj i Parken med Kjersti A. Skomsvold, Lars Mytting, Katja Kettu og Jan Kjærstad – Ja, det vil du! Håp på sol.

14.00: Nei til salg av Norge. Reklamemann Ingebrigt Steen Jensen holder folketale for en ”kampanje” som ligger mitt hjerte nær – La oss beholde felles verdier!

22.00: Klart du vil bli med Vigdis Hjorth og Torgeir Rebolledo PedersenPub til Pub-vandring! Vigdis har tjue års erfaring med sosial rangling på Lillehammer – hun er eksperten!

Søndag:
Alle med familie bør ta turen opp på Maihaugen for en strålende Astrid Lindgren-hyllest og feiring av Pippi Langstrømpe: TJOLAHOPP, TJOLAHEI! Starter 15.00.

14.00. Jan Erik Vold feirer 50 år som forfatter – helt ufattelig! På Café Stift vil han samtale om sitt lange kunstnerskap med kritiker Kaja Schjerven Mollerin.

16.00 holder Erika Fatland foredrag samme sted om Sovjetistan; Kazakhstan, Kirgisistan, Usbekistan, Tadsjikistan og Turkmenistan. Hvilken av de forhenværende sovjetrepublikkene bør man besøke? Det finner du garantert ut av.

GOD FESTIVAL! 

 

Anette Garpestad
Markedssjef nye medier. Mer enn normalt opptatt av bøker og bokbransje. Girl Geek, SoMe-dame og glad i ting med eple på. Hører mer enn gjerne og mye på musikk. Med hodetelefoner. I det åpne landskapet.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *