#sommerboka2015

sommerboker

Jeg hadde store ambisjoner om å både få lest og skrevet mye i vår/sommer, men det er jammen ikke lett når hodet er dopet ned fordi ryggen er prolapset! Nå er jeg omsider ferdig operert og i rekonvalesens, og jammen har jeg fått lest ikke mindre enn to bøker de siste dagene, og påbegynt enda én – Yay! Godt å kjenne at hjernen er i gang igjen. Når så utålmodige sjeler på twitter begynner å etterlyse mine tips til  årets feriebøker, så må jeg selvsagt komme med dem. Here goes:

Tiril Broch Aakres lille roman "Redd barna" har blitt en velfortjent snakkis i sommer. Hører jeg Bragepris-nominasjon? Foto: Anette S. Garpestad
Tiril Broch Aakres lille store roman «Redd barna» har blitt en velfortjent snakkis i sommer. Bragepris-nominasjon? Det tror jeg.  Foto: Anette S. Garpestad

Umiddelbart syns jeg du bør lese Tiril Broch Aakres lille roman Redd barna, og Lotta Elstads tanke tykkere Et eget rom (denne skrev jeg litt om HER etter at jeg leste den i januar). Disse to romanene er de beste jeg har lest så langt i år, og jeg håper at mange flere vil lese dem. Rune Christiansens Ensomheten i Lydia Ernemans liv er en annen favoritt, og den er nå ute i pocket. Perfekte bøker, uansett type ferie. Og de tar ikke alt for mye plass i bagasjen.

Lena Anderssons romaner Rettsstridig forføyning og Uten personlig ansvar er bøker jeg muligvis har mast om til det kjedsommelige. Men har du ikke lest dem, så gjør du det nå! Jeg ser for meg at de med hell kan leses på valgfrie transportetapper, for eksempel toget fra Oslo til Bergen.

Fjorårets store leseropplevelse John Williams Stoner er også ute i pocket nå, et opplagt valg som ferielektyre hvis du ikke leste den i fjor. En jordnær perle som gjør stort inntrykk, og som gjør seg godt i en hengekøye i halvskygge.

Det kan også være fint med litt ekstra tykke bøker i ferien, slik at de varer litt lengre enn bare én regnværsdag – her i Skandinavia kan det dessverre hende at det kommer flere på rad! Ken Folletts Århundretrilogi (Kjempenes fall, Vinter over verden og På grensen til evigheten) er nå komplett i pocket og passer perfekt som smart ferieunderholdning. Hvem liker vel ikke klassiske fortellinger om krig, fred, kjærlighet og maktkamp? Og i tillegg lærer du masse om 1900-tallet som du garantert ikke visste fra før.

Hvis du vil lese krim så er mine anbefalinger Lars Keplers Stalker og Emma Healeys Elizabeth er borte. Jeg må innrømme at jeg er nysgjerrig på The Girl on the train, men litt skremt av hype siden jeg syns Gone Girl var kjedelig… Sommerkrimmen gjør seg uansett kanskje best i en hytte i skogen, slik at ubehaget virkelig kan sette inn? Healey er ikke så skummel, forresten. Men den er god.

Min egen leseliste for ferien består foreløpig av Elena Ferrantes Mi briljante venninne og Antoine Compagnons En sommer med Montaigne. Disse vil bli lest på flyet fra Bodø, i hengekøya på balkongen min eller alternativt etter hvert på et svaberg ved Katten – hvis ryggen min tåler det og temperaturen i fjorden stiger.

Alltid et høydepunkt å finne nytt nummer av Aftenposten K i postkassa. Perfekt feriemagasin! Foto: Anette S. Garpestad
Alltid et høydepunkt å finne nytt nummer av Aftenposten K i postkassa. Perfekt feriemagasin! Foto: Anette S. Garpestad

Husk også å få med deg noen kvalitetsmagasiner i bagasjen når du reiser på ferie!
Vagant og Aftenposten K byr på garantert godt stoff!

GOD SOMMER!

PS:I tillegg leser jeg diverse høstmanus på bøker som dere kan glede dere til å lese når bokhøsten setter inn. Noen foreløpig leste manushøydepunkter er Roy Jacobsens Hvitt hav, Michel Houellebecqes Underkastelse, Simon Strangers Det som en gang var jord (takk for lese-eks Tiden!), Erlend Loes nye roman om Doppler Slutten på verden slik vi kjenner den og Miranda Julys Den første slemme mannen. Det ligger an til en finfin bokhøst!

Den feriefølelsen. Bli lenge i senga, og gjerne få kaffen servert. Foto: Anette S. Garpestad
Den feriefølelsen. Bli lenge i senga, og gjerne få kaffen servert. Foto: Anette S. Garpestad

 

Anette Garpestad
Markedssjef nye medier. Mer enn normalt opptatt av bøker og bokbransje. Girl Geek, SoMe-dame og glad i ting med eple på. Hører mer enn gjerne og mye på musikk. Med hodetelefoner. I det åpne landskapet.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *