Reisetips Berlin

Lonely Planet Reisetips BerlinLonely Planet Reisetips Berlin

Berlin. For min del var det forelskelse ved første blikk, akkurat som om hjertet mitt ble lykkelig av å sitte på t-banen inn fra Schönefeld flyplass. Det karakteristiske TV-tårnet var kanskje utslagsgivende, jeg vet bare at det som startet som en forelskelse kan vise seg å være en livslang kjærlighet.

Hva er det jeg liker med Berlin? Det enkleste er kanskje å si ALT? Berlin er jo ikke en umiddelbart pen by, den er ganske grå og preget av Østblokk-estetikk på den ene siden, 60- og 70-tallets høyblokker gjør sitt, og trafikken er ofte tilstedeværende i bybildet. Men når man begynner sin vandring i byen så finner man de grønne lungene, bygårdsområdene med balkonger i smijern, elva Spree, store plasser, små smug og man lar seg overvelde av både historiske bygg og Street art. Før man vet ordet av det har man knekket koden, funnet tonen og begynner å tenke tanker om en freelance-tilværelse med fast base i Berlin – som så mange andre skandinaviske skribenter, musikere og kunstnere.

Det blir med drømmen for min egen del. Men heldigvis er det fortsatt billig å reise til Berlin, og det er en rimelig by å feriere i. Her er en uhøytidelig oversikt over noen av mine favoritter i Berlin:

 1. Se Berlin fra sykkelsetet! Berlin er paddeflatt og særdeles tilrettelagt for sykling, så dette er en perfekt måte å se byen på. En av de fineste guidede turene jeg har vært på i Berlin er Fat Tire Bike Tours rundtur Modern Berlin. Hvis du som meg er interessert i byutvikling, arkitektur, gatekunst og litt alternativ livsstil, så er denne turen perfekt. Fat Tires tilbyr også mer tradisjonelle rundturer til klassiske severdigheter i byen. Særdeles hyggelige og kunskapsrike guider!
 2. Parklife! Berlin har en rekke parker og grønne lunger. Alt fra enorme Tiergarten til små parker og gårdsplasser. Mine personlige favoritter er Volkspark am Weinbergsweg i Prenzlauer Berg – hvor jeg varmt anbefaler et glass på terrassen til klassiske Restaurant Nola, og Monbijou Park – hvor du kan nyte en kald øl på Strandbar Mitte med utsikt over Spree og de vakre museumsbyggene ute på Museumsinsel.
 3. Spis i en gammel fabrikk! La Soupe Populaire er en restaurant som serverer tysk crossover-mat i det som tidligere var en fabrikkhall. Nå huser det temmelig rå interiøret mat og vin av skikkelig klasse. Michelinstjernekokken Tim Raue har ansvaret for menyen på dette stedet, som dog er særdeles billigere enn Restaurant Tim Raue hvor han vanligvis kokkelerer. La Soupe Populaire har topp mat, deilig vin, god stemning og avslappet men presis service. Bordbestilling er et must, men det er enklere å få bord til lunsj.
 4. Se på dyrene! Berlin Zoo er sjarmerende retro og deilig avslappende. Her kan man gjerne bruke noen timer, både med og uten barn. Når du er ferdig i Zoo tar du turen videre til kjøpesenteret Bikini Haus, og så opp i 11. etasje på 25Hours Hotel hvor du finner Monkey Bar. Her kan du nyte nye kaldt å drikke – gjerne med søtpotetfries som snacks – med en fabelaktig utsikt over Zoo og Tiergarten!

  weissensee berlin
  Weissensee. Foto: Anette S. Garpestad
 5. Ta et bad! Sommeren i Berlin kan være HET, og da må man finne på noe for å kjøle seg ned. Jeg anbefaler bading! Du kan selvsagt ta toget ut av byen for å bade i en av innsjøene rundt, men det tar tid. Det finnes heldigvis noen mer sentrale alternativer: Langs Spree kan du ta turen til Badeschiff, hvor svømmebassenget ligger flytende på elva. Stemningen og musikken tilsier tropisk strand, og på en varm dag er det tilsvarende tett med folk. Men det er stort sett hyggelig! Har du lyst på en litt mer avslappet men samtidig bynær badetur, så anbefaler jeg at du hopper på trikken i retning Weissensee. Riktignok er dette «havet» på størrelse med Lille Lungegårdsvann i Bergen, men badefasilitetene er upåklagelige og særdeles barnevennlige. Volksbad Pankow er en annen skjult oase, hvis man heller vil bade i basseng.

  frokost cafe einstein
  Bellinifrokost på Café Einstein, Foto: Anette S. Garpestad
 6. Spis frokost midt på dagen! Frokost i Berlin er en klassiker – selv om det langt i fra serveres frokoster hele dagen overalt, slik noen guidebøker vi ha oss til å tro. Jeg er et klassisk B-menneske, og liker uansett best å få mitt første måltid servert til lunsj, så jeg har funnet noen perler!  I Berlin vil vi gjerne ha midt-på-dagen-mat på etasjefat, med følge av en Mimosa eller tre. Anna Bluhme er en klassisk venue i Prenzlauer Berg, og det er verdt å vente litt for å få bord. Herlig frokost i nydelige omgivelser. Den originale Café Einstein er en annen favoritt, og føles hakket mer eksklusiv den den ligger i en gammel byvilla i nærheten av Kurfürstendam. Frokosten varer lett noen timer når man først har satt seg på et av disse stedene.
 7. Shopping (og champagne?)! Jeg er ikke det minste glad i å gå i butikker, men i Berlin finner jeg alle mine favoritter i samme kvartal. Jeg tar S-bahn til Weinmeisterstrasse og gjør unna shoppingen i dette nabolaget. Her finner du butikker som & Other Stories, COS, Acne, Converse Store, Adidas og Dr. Martens. Og når du har shoppet ferdig så tar du turen bort i Gipsstrasse og tar et velfortjent glass på Café Europa.
 8. Gå på bar! Det ser litt ut som om jeg ikke gjør annet enn å gå på bar, når jeg ser på punktene over. Men det går så absolutt an å virkelig gå inn for å gå på bar i Berlin! Clärchens Ballhaus er både hyggelig og gøy, utendørs på dagtid såvel som innendørs etter at mørket har senket seg – Anbefales! Norsk-tyske Kaschk har sin sjarm, på dagtid som kaffebar og på kveldstid som ølbar – kanskje ikke superoriginalt, men hyggelig! I Kreuzberg finner du klassiske Würgeengel og den ultimate retrobaren Konrad Tönz, begge fine steder for klassiske drinker.
 9. Bo som en hipster! Jeg må innrømme det. Michelberger hotel er et av mine absolutte favoritthotell, og uansett hva så ender jeg som oftest opp her. Jeg drømmer om å en dag booke suiten med bokvegg – men foreløpig har det blitt med knøttsmå enkeltrom eller litt mer luftige dobbelrom – med seng på hems! Topp stemning for en bokorm – hele resepsjonen er full av sofaer, bokmøbler og bøker, ansatte som yter entusiastisk service og det skjer alltid noe i baren når man kommer ramlende inn sent på natt. Funfact: I enden av hver korridor står The Great Lebowski på repeat – det må man jo like.

  michelberger_hotel_books
  Suite med bokvegg – drømme!! Foto: Michelberger Hotel
 10. Se opp – og ned! Berlin er full av gatekunst, og det er vel verdt å ta turen for å se noen av de flotteste kunstverkene. Tar du turen til Kreuzberg, så skal det godt gjøres å ikke la seg overvelde av kunstverk som dekker hele husvegger, i tillegg til grafitti og stencil art i mindre formater på alle slags flater. Det er også en hel del å se på motsatt side av Spree i bydelen Friedrichshain, spesielt i området rundt Boxhagener Platz.

  Street art Berling
  Street art i Friedrichshain. Foto: Anette S. Garpestad

Bokanbefalinger: Lonely Planet Lommekjent Berlin, Erle Marie Sørheims Berlin – 100 unike opplevelser, Torgrim Eggens Berlin – det 20. århundres hovedstad.

Les også: 
Berlin, Baby!
Berlin, Berlin, med barn.
Reisetips Paris

Anette Garpestad
Markedssjef nye medier. Mer enn normalt opptatt av bøker og bokbransje. Girl Geek, SoMe-dame og glad i ting med eple på. Hører mer enn gjerne og mye på musikk. Med hodetelefoner. I det åpne landskapet.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *