– Hva er det med vietnameserne?

VietnamVietnam
"Krig, undertrykkelse og indre stridigheter har fylt Vietnams historie i flere tusen år. Men i dag fremstår landet som en fredens oase. Vietnameserne møter hverdagen med smil og nøysomhet. Hva er det med dem?" spør Christian Borch i dette innlegget. (Foto: Unsplash.com)

PÅ MIN VEGG henger et lite bilde – tusj og akvarell, svart/hvitt, mest svart, rismarker som forsvinner i horisonten, mørke skyer fyller himmelen, svarte fugler flyr lavt over jorden. Kunstneren, Dang Van Ty, kom fra Vietnam til Norge som flyktning etter å ha blitt stygt merket av krigen, og kunsten hans har utviklet seg så det monner – fra det dystre og svarte, til glede og liv og barns lek, i en palett som spraker og knitrer av farger.

Dang Van Tys kunst kan stå som en metafor for hele Vietnam. Han er også en av en myriade personligheter vi møter i Einar Kr. Holtets bok om landet, Verdens tøffeste folk. De føyer seg sammen til et gripende portrett av en nasjon som bare må vekke respekt: sønderrevet av krig, undertrykt av koloniherrer og herjet av indre strid og spenninger, har vietnameserne stablet seg og samfunnet sitt på beina, tålmodig og nøysomt. Vietnam er blitt en ”fredens oase, gjestfritt og harmonisk”, som utenlandske besøkende kaller det, et kommunistisk ettpartisystem uten lovlig opposisjon, men med spirende velstand, et sant paradoks av et land.

Vietnam
I 1986 ble det vedtatt dyptgripende reformer og kursen ble lagt om, fra sentralstyrt planøkonomi til en ”sosialist-orientert markedsøkonomi”. Regjeringen inviterte til privat eierskap i landbruk og næringsliv, og det ble åpnet for store internasjonale investeringer. I dag fremstår landet som en fredens oase. (Foto: Unsplash.com).

EINAR KR. HOLTET er en av nestorene i mitt fag, og har hatt de mer eksotiske delene av verden som arbeidsplass gjennom flere årtier. Hans journalistiske instrumenter er finslipt og kultivert og blir brukt virtuost i boken; han reiser og observerer, lar hverdagslige detaljer og brede utviklingstrekk veksle med lukter og stemninger, analyser og politiske visjoner. Overalt møter vi mennesker som slipper oss inn i livene sine.

Fortellingene deres gror ut av en historie brolagt med konflikt og tragedie.

VIETNAM STREKKER SEG nedover hele den østlige delen av Indokina-halvøya med Kina i nord, og Laos og Kambodsja i vest. Indre stridigheter og kinesisk innflytelse har skapt dramatiske endringer i maktforholdene opp gjennom århundrene, men det ble europeere som knuste uavhengigheten for alvor. Etter brutale militære erobringstokt fra 1859, tok Frankrike landet som sitt eget i 1884.

Japan okkuperte den franske kolonien i 1940 og plyndret landet i fem år. I 1945 fikk Frankrike makten tilbake. Men så kom Viet Minh. Den kommunistiske opprørsbevegelsen under Ho Chi Minhs ledelse startet systematisk geriljakrig mot koloniherrene, og etter slaget om Dien Bien Puh i 1954 var det over. Frankrike ble drevet ut.

Vietnam ble delt i to, med Ho Chi Minhs marxistiske republikk i nord og et kapitalistisk regime i sør.

MENS HO CHI Minh drev gjennom en brutal kollektivisering i nord (regimet likviderte anslagsvis 13.500 mennesker i prosessen), angrep kommunistgeriljaen Viet Cong på alle fronter i sør.

I 1964 gikk amerikanske styrker inn på sørvietnamesernes side; deltakelsen ble en politisk verkebyll, og etter Tet-offensiven i 1968, der Viet Cong massakrerte 3.000 sivile, ble motstanden i og utenfor USA så massiv at innsatsen ble trappet ned. Den sørvietnamesiske hovedstaden Saigon falt 30.april 1975, og Vietnamkrigen var over. Den hadde vart i elleve år og kostet mellom 996.000 og 3.8 millioner menneskeliv.

Kommunistene vant.

Vietnam
Konfutsianismen er også mye av forklaringen på at vietnameserne fortsetter langs den nøysomme og flittige sti, uten å la den nye velstanden gå seg til hodet. (Foto:Unsplash.com)

DET GAV LITE glede. Gamle motstandere ble sperret inne i konsentrasjons-leire. Landbruk og industri ble kollektivisert. Kommunistene styrte med jernhånd. Økonomien stagnerte. Livet for folk flest var grått, trist og fattig – og helt uten frihet.

Da skiftet kommunistregimet kurs. På en partikongress i desember 1986 ble det vedtatt dyptgripende reformer og kursen ble lagt om, fra sentralstyrt planøkonomi til en ”sosialist-orientert markedsøkonomi”. Regjeringen inviterte til privat eierskap i landbruk og næringsliv, og det ble åpnet for store internasjonale investeringer.

Snart ble stagnasjonen forvandlet til økonomisk vekst og velstanden økte, trutt og stødig. Gamle fiender ble til nye venner; amerikanerne investerer villig vekk i Vietnam, og Donald Trumps utenriksminister, Rex Tillerson, går inn for storstilt amerikansk-vietnamesisk samarbeid om olje og gass.

VIETNAMESISK KULTUR ER forankret i taoismen, mens konfutsiansk filosofi har formet vietnamesernes personlige livssyn. Den bygger på nøysomhet og autoritetstro, og kommunistregimet har brukt den for alt den er verdt for å styrke sin egen makt og sikre lydighet siden krigen sluttet.

Konfutsianismen er også mye av forklaringen på at vietnameserne fortsetter langs den nøysomme og flittige sti, uten å la den nye velstanden gå seg til hodet. Og den er mye av forklaringen på at kommunistregimet stadig klarer å holde på makten og kan tråkke all opposisjon ned i jorden med jernskodd hæl.

Vi vet ikke om det kan vare. Men til så lenge, fortsetter vietnameserne å være det Einar Kr. Holtet kaller dem: ”Verdens tøffeste folk” – i all stillhet.

  Til bokhandlen –  Les mer av Christian Borch

Vietnam
Vi vet ikke om det kan vare. Men til så lenge, fortsetter vietnameserne å være det Einar Kr. Holtet kaller dem: ”Verdens tøffeste folk” – i all stillhet. (Foto: Unsplash.com)

 

Les flere sterke meninger fra nettmagasinet vårt :
«Vi var i ferd med å avslutte samtalen da en mann meldte seg på. Han kunne Forklare. Han visste Hvorfor, Hva og Hvordan.» – Les forfatter Benedicte Meyer Kroneberg om fenomenet «mansplaining».

Da to nesten døde barn fikk livet i gave

Christian Borch

Christian Borch (f. 1944) var ansatt i NRK fra 1978 til 2015, blant annet som utenriksreporter, -kommentator og -redaktør. Fra 2001 var han fast nyhetsanker i Dagsrevyen og siden programleder i Urix. Har tidligere utgitt en rekke bøker, deriblant Salig velstand (2001), Reiser i maktens grenseland (2003), Ramis vei (2005), Sannhetens kår (2009) og Banalitetens historie (2016). I 2018 utga han Kjøp Berlin!, en fascinerende dokumentar der hans familiehistorie på morssiden er bokens røde tråd. Borch er også fast bidragsyter til utenrikspodcasten Du verden! og til bloggen Forlagsliv.

Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *