Fritt Ords Honnør tildeles avisredaktør og forfatter Flemming Rose

Flemming Rose, foto: Fritt Ord
Flemming Rose, foto: Marttijn Beekman, AFP Photo, Fritt Ord

Flemming Rose og Vebjørn Selbekk får Fritt Ords Honnør

 Vår forfatter Flemming Rose (57) er tildelt Fritt Ords Honnør 2015. Han deler prisen med redaktør og forfatter Vebjørn Selbekk. Begge har de prinsippfast forsvart ytringsfriheten gjennom ti år med karikaturstrid, etter at Jyllands-Posten publiserte en karikatur av profeten Muhammed 30. september 2005. Gjennom kontinuerlig og modig deltakelse i offentligheten har de to kjempet for ytringsfriheten som den mest fundamentale menneskerettighet. Og begge har betalt en høy pris for sin innsats. Flemming Rose var kulturredaktør i Jyllands-Posten da karikaturene ble publisert. I dag er han utenriksredaktør i samme avis. I 2011 kom Flemming Roses bok Taushetens tyranni ut på norsk, en personlig beretning om globaliseringen og dens konsekvenser, og en utforskning av hvordan vi kan leve sammen i en verden med øyeblikkelig kommunikasjon og store folkevandringer. Den fatale karikaturtegningen ble brukt trykket som faksimile i boken. I forbindelse med lanseringen, mottok forlaget trusler om demonstrasjoner og ble evakuert. 22. juli, få uker senere, smalt bomben i Regjeringskvartalet, få meter unna.

Fritt Ords Honnør er en påskjønnelse som deles ut for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak. Stiftelsen Fritt Ord deler også ut Fritt Ords Pris. Tildelingsarrangementet med Flemming Rose og Vebjørn Selbekk finner sted tirsdag 22. september.

Les mer her: http://www.frittord.no/aktuelt/flemming-rose-og-vebjrn-selbekk-far-fritt-ords-honnr/

Ingrid Schibsted Jacobsen
Blant annet redaktør for Forlagsliv. Forlagspotet som elsker å ta del i det som skjer i litteraturen, i by'n og på huset.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *