Eidsvåg og Fugelli med bøker om døden

Vi må snakke om døden

I Norge dør det 40.000 mennesker hvert år. - Døden er klasseløs, skriver Inge Eidsvåg, som mener at vi må snakke mer om døden.

-Er døden et tabu i vårt samfunn, noe vi ikke vil snakke om og konfronteres med, undrer den godt voksne Inge Eidsvåg i den nylig utkommede boka Døden – livets følgesvenn. For ham rykker dødens horisont stadig nærmere, og det gjør noe med hva han tenker om livet og døden. Den kjente legen og professoren Per Fugelli, har skrevet Per dør.Gjør det gode, vær rettferdig og respekter medisinen, er Fugellis budskap til oss som blir igjen. Og en ting er de to enige om: Vi må snakke om døden.

Ved siden av kjærligheten, er døden det temaet som dikterne har beskjeftiget seg mest med gjennom tidene.

Per dør

Per Fugelli
«Per dør» er Per Fugellis personlige tilstandsrapport fra livets siste avsnitt. Boken er i salg på Cappelendamm.no.

– Jeg er på Jæren for å dø, høyst sannsynlig i løpet av sommeren, sa Per Fugelli til Dagbladet i sommer. Boken Per dør er hans personlige tilstandsrapport inn mot livets aller siste avsnitt. 150.000 mennesker er blitt friske av kreft, de er såkalte kreftoverlevere, men Per er ikke blant dem. Det er en vakker bok, det er som å lytte til Per selv snakke med sin sobre Stavangerrøst og han viser oss gang på gang hvordan han ser skjevt på livet.

Han skriver sårt, men klokt, om den siste tiden før døden, og hevder at det er lettere å dø når du vet at kjæresten din, ungene dine, barnebarna skal leve videre i velferdsstaten Norge.

«Memento mori! Husk du skal dø!»

Inge Eidsvågs bok er skrevet på en tid da dødens horisont rykker stadig nærmere. Er tiden nå inne for å ta opp og diskutere døden, spør han, for hvorfor kan ikke døden bli tatt opp og diskuteres i skolen?

Hør Inge Eidsvåg prate om døden her

9 av 10 dør av alderdom eller sykdom

I Norge dør 40.000 mennesker hvert år. I mer enn ni av ti tilfeller skyldes døden alderdom eller sykdom. Døden er klasseløs, skriver Inge Eidsvåg. De synlige klasseskillene på kirkegården var å se til lenge etter siste verdenskrig. De velstelte kirkegårdene vi møter i dag, med blomster og lave gravsteiner, speiler våre idealer om sosial utjevning. Den gamle skikken med at personer ble oppført med tittel, er også forlatt.

«I Sierra Leone er forventet levealder 41 år, i Norge 82 år

Men fattige mennesker med lav utdanning dør tidligere enn rike, forskjellen på levealder for menn på Østkanten og Vestkanten i Oslo er 11 år. I Sierra Leone er forventet levealder 41 år, i Norge 82 år.

«Gud, jeg tror ikke på deg, men jeg vet at du er der»

Per Fugellis bok er en stor humanists avslutning, der han sier til oss som er igjen: Gjør det gode, vær rettferdig og respekter medisinen. Vis dem hvem du er. Vær snill og tålmodig. Men vokt deg for hovmod. I 73 år har han forsøkt å foredle de grunnstoffene som bor i alle mennesker: Snillhet, ærlighet, raushet.  «Gud, jeg tror ikke på deg, men jeg vet at du er der,» sa Per i radioprogrammet Mellom himmel og jord.

«Kanskje jeg gjenoppstår som en blomst.»

I den nylige utkommede boka «Døden – livets følgesvenn», tar Inge Eidsvåg opp et tema han mener er tabu i vårt samfunn – nemlig døden. Boken kjøpes på Cappelendamm.no.

Som syk har han fått en dypere og sterkere følelse av å være en del av skaperverket. Det er en fredelig følelse å vite at når jeg dør, så går molekylene mine tilbake og gjenoppstår – kanskje som en blomst, som han sa til Dagbladet i vår.

Eidsvåg erkjenner sin egen forgjengelighet. Livet går videre, som om ingenting har hendt, selv om han blir borte: ”Men hvor tar lyset som var i meg veien? Slukner det eller forsvinner det gjennom vinduet, forbi tretoppene og ut i universet med en fart av 300 000 kilometer i sekundet? Hvor stanser det? Hos dem som har reist før meg?”

Er det to selvopptatte menn, som begge venter på å dø, som har skrevet bøkene? Ja, men hva så?

La oss snakke om døden.

 

Ragnhild Mork
Medarbeider i kommunikasjonsavdelingen i Cappelen Damm. Er opptatt av formidling generelt, og historieformidling spesielt.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *