Julegavetips til den historie-interesserte

anbefalte historiske bøker Bretton Woods og Sapiensanbefalte historiske bøker Bretton Woods og Sapiens
JULEGAVETIPS: Morgenbladets Maria Berg Reinertsen har skrevet bok om overfarten som endret verdensøkonomien slik vi kjenner den i dag. "Sapiens" av Yuval Noah Harari har solgt i over 5 millioner eksemplarer, og er et must for enhver historieinteressert.

Harde pakker slår aldri feil. Her har vi funnet frem seks bøker som garantert vil falle i smak hos den historie-interesserte.

anbefalte historiske bøker - Sapiens
«Sapiens» får du kjøpt på Cappelendamm.no.

Sapiens – en kort historie om menneskeheten – av Yuval Noah Harari, Itzik Yahav (Illustratør), Lene Stokseth (Oversetter). For over 100 000 år siden fantes det seks ulike menneskearter på jorden. I dag finnes det kun en. Oss. Homo sapiens. Hvorfor ble nettopp vår art så fremgangsrik og dominant? Hvordan har det seg at vi skapte byer og kongeriker? Hvorfor begynte vi å tro på guder, nasjoner og menneskerettigheter? Hvorfor setter vi vår lit til penger, bøker og lover? Hvordan ble vi så kuet av byråkrati, forbruk og jakten på lykke? Sapiens er en fantastisk spennende, tankevekkende og engasjerende bok om menneskehetens historie, og er på kort tid blitt en internasjonal bestselger. Med imponerende letthet manøvrerer Yuval Noah Harari mellom ulike forskningsområder og perspektiver når han tar oss med fra homo sapiens’ første skritt på jorden og frem til i dag.

 

Sapiens er en fantastisk spennende, tankevekkende og engasjerende bok om menneskehetens historie, og er på kort tid blitt en internasjonal bestselger.

 

anbefalte historiske bøker - Jan Six
«Jan Six og hans mange liv» er i salg på Cappelendamm.no.

Jan Six og hans mange liv – av Geert Mak, oversetter: Eve-Marie Lund. Dette er historien om Jan Six, hans familie og hans mange liv. Portrettet av ham sies å være det fineste hans venn Rembrandt noen gang malte, og det henger fremdeles i familiehuset ved Amstel-elven. Jan Six kjente alle i 1600-tallets Amsterdam, fra dikteren Vondel til filosofen Spinoza. Men hva var det egentlig som foregikk i hodet til denne patrisieren og kunstsamleren fra 1600-tallet? Notatboken hans er bevart i det rikholdige familiearkivet sammen med tusener av notater, alt fra oppskrifter, anekdoter og religiøse anskuelser, til grove vitser.

Les også

Tips til bøker til jul:

Julegave til mamma: Her er åtte kritikerroste, bestselgende bøker som ikke slår feil

 

 

Irenas barn
«Irenas barn» er den bemerkelsesverdige historien om kvinnen som reddet 2500 barn ut av gettoen i Warszawa. Boken kjøpes på Cappelendamm.no.

Irenas barn – av Tilar J. Mazzeo, Ola Jostein Jørgensen (Oversetter). I Warszawa-ghettoen i 1942, var det ett navn som ble hvisket blant de desperate småbarnsfamiliene. Irena Sendler hadde som offentlig helsearbeider fri adgang til den avstengte ghettoen, og startet etter hvert det livsfarlige arbeidet med å smugle ut barn og overtale venner og naboer til å skjule dem. For sin innsats ble hun nominert til Nobels fredpris i 2007 ­– året før hun døde – men historien om henne, og barna hun reddet, får først nå den oppmerksomheten den fortjener.

 

 

Kongen
Boken «Kongen» er i salg på Cappelendamm.no.

Kongen – av Per Egil Hegge og Espen Røst (illustratør). Ti år etter suksessen HARALD V, har Per Egil Hegge revidert standardverket om folkekongen. Den opprinnelige utgaven ble skrevet i tett samarbeid med regenten selv, og med bakgrunn i utallige samtaler med hans venner og fortrolige. Nyutgaven har ny billedredaksjon og et fyldig tillegg, der blant annet kongehusets rolle under 22 juli-terroren og Slottets nye åpenhet belyses. KONGEN gir et unikt og innsiktsfullt portrett av familiemannen, monarken og mennesket Harald den femte.

Les også

Julegavetips: Sju bøker til friluftslivmennesket

 

 

Reisen til Bretton Woods
Maria Berg Reinertsen har skrevet bok om overfarten som endret verdensøkonomien slik vi kjenner den i dag. Boken kjøpes på Cappelendamm.no.

Reisen til Bretton Woods – av Maria Berg Reinertsen. Historien om båtturen som la grunnlaget for verdensøkonomien slik vi kjenner den i dag 70 år senere. I løpet av overfarten til Bretton Woods-konferansen laget de reisende utkast til hvordan Verdensbanken og IMF skulle se ut mens Queen Mary gikk i sikksakk for å unngå tyske ubåter. Kan vi i dag lære noe av mennene som samlet seg på Atlanterhavet sommeren 1944 for med Keynes ord å benytte ”krigens ro” til å skape en bedre verden?

 

 

Sepp
«Sepp» er en biografi om Leonhard Seppala. Boken er i salg på Cappelendamm.no.

Sepp – En biografi om Leonhard Seppala – av Nina Kristin Nilsen. Historien om en av de mest spennende skjebner i norsk utvandringshistorie. Leonhard Seppala utvandret fra Nord-Troms til USA i 1900 under gullrushet i Alaska. Boken forteller om denne tiden, om gullgravere, immigranter og polarliv på en måte som tar pusten fra leseren. Men Seppalas enorme berømmelse (i sin tid en av Amerikas best kjente personer) kom ikke fra gullgraving, men fra hundekjøring.

 

 

 

 

Les også

Julegavetips til diktleseren