Julegavetips: Åtte bøker til debattanten

Debattant JulegavetipsDebattant Julegavetips
Her har vi samlet et knippe bøker som vil gi debattantene mer å diskutere. Foto: Tonje Skjervold.

Tiden mot jul går fort, har du enda ikke skaffet alle julegavene, så får du åtte gode bok-tips her. Disse åtte bøkene er fine til å legge under juletreet i år.

 

Homo deus
«Homo Deus» kjøper du på Cappelendamm.no.

Homo Deus – en kort historie om i morgen – Yuval Noah Harari, Lene Stokseth (Oversetter). Hvor er menneskeheten på vei? Hvilke framtidsprosjekter, drømmer og mareritt kommer til å prege vår verden under resten av 2000-tallet? I Homo Deus – en kort historie om i morgen retter Yuval Noah Harari søkelyset mot menneskehetens framtid.

 

Klassen
Kjøp «Klassen» på Cappelendamm.no.

Klassen – fortellinger fra et skoleår – Marte Spurkland. Klassen følger et knippe elever gjennom siste skoleår på videregående. Sju ungdommer mellom barndom og voksenliv, mellom påtatt trygghet og famlende forsøk, mange av dem mellom to kulturer, usikre ofte på både egen og andres forhold til sex og kjønn. Med varme, innsikt og nysgjerrighet skildrer Marte Spurkland, tidligere journalist og utgavesjef i VG helg, nå programleder i TV 2, elevene gjennom siste skoleår på videregående. Disse sju ungdommene er ikke generasjon prestasjon med ressurssterke curlingforeldre som koster problemene unna for dem. De kjemper for å bestå. For å blir til noe i livet.

Les også

Julegavetips til den historie-interesserte

Et uønsket folk
«Et uønsket folk « kjøper du på Cappelendamm.no.

Et uønsket folk – Jan Alexander Svoboda Brustad, Lars Lien, Maria Rosvoll og Carl Emil Vogt. Norske roms skjebne før og under den annen verdenskrig er en av de hvite flekkene i norsk historie. Men det er en like rystende som skamfull historie. I 1927 vedtok stortinget den såkalte «sigøynerparagrafen», som eksplisitt nektet folkegruppen adgang til riket, uavhengig om de hadde norsk statsborgerskap eller ikke. Med bakgrunn i dette ble 66 norske rom overført til Auschwitz, og bare 4 overlevde.

 

hillbilly
Kjøp «Hillbillyens klagesang» på Cappelendamm.no.

Hillbillyens klagesang – J.D. Vance, Inger Sverreson Holmes (Oversetter). Det er en sterk og sviende skildring av J.D. Vance sin egen klassereise, men også en treffende beskrivelse av diskrimineringen, samt de strukturelle og kulturelle barrierene som møter mange av dagens fattige. Det en rapport fra USA, men også en generell refleksjon over det som venter ethvert samfunn, dersom vi ikke tar på alvor konsekvensene av økte forskjeller i befolkningen.

Les også

Julegavetips: Sju bøker til friluftslivmennesket

 

 

 

Hvorfor stemmer russerne på Putin?
Boken «Hvorfor stemmer russerne på Putin?», kjøper du på Cappelendamm.no.

Hvorfor stemmer russerne på Putin? – Bernhard L. Mohr. I 2006 flyttet forfatteren til Moskva – en enslig nordmann på en russisk arbeidsplass på en tid da mange ennå anså at en demokratisk utvikling i Russland var både mulig og sannsynlig. Ti år etter drar han tilbake for å møte de gamle kollegene for å få svar på det ene overskyggende spørsmålet: Hvorfor stemmer russerne på Putin? Hvorfor fortsetter de å støtte opp under et for vestlige øyne stadig mer undertrykkende regime?

 

 

Hvem snakker for oss
Bushra Ishaq har skrevet boken «Hvem snakker for oss?» om muslimer i dagens Norge. Boken kjøper du på Cappelendamm.no.

Muslimer i dagens Norge – hvem er de og hva mener de Bushra Ishaq. Hvem er egentlig de muslimene? Hva tenker de om spørsmål som sharia, kvinnefrigjøring, demokrati, terror? I 2009 ble muslimer og islam ble omtalt 77000 ganger i norske medier. Omtrent 70 prosent av omtalene hadde et negativ fokus. Siden har tallene økt. Med utgangspunkt i en omfattende spørreundersøkelse, og i samarbeid med ledende forskermiljøer har forfatteren tatt mål av seg til å kartlegge den norske muslimske befolkningen, ikke ved å snakke om, men med dem.

 

Les også

Tips til bøker til jul:

Julegave til mamma: Her er åtte kritikerroste, bestselgende bøker som ikke slår feil

 

 

Frostens rike
Boken «Frostens rike» kjøper du på Cappelendamm.no.

Frostens rike – Kryosfæren og livet – Bjørn Roar Vassnes. Kryosfæren er betegnelsen på de delene av jordene der det er frossent vann, som snø, is eller permafrost. Dette er en verden de fleste kjenner mest på avstand, kanskje med unntak av oss nordmenn og noen andre nordboere. Men også vi ser mindre og mindre til den, fordi den skrumper. Vassnes leverer en fascinerende vandring i klimaforskning, biologi, kulturhistorie og arkeologi. Enten man lever i den eller ikke påvirker frostens rike alt liv på jorden.

 

«Pillebefinnende – Hva vet vi om medisinene vi tar?», er i salg hos Cappelendamm.no.

Pillebefinnende – Niels Christian Geelmuyden. Niels Chr. Geelmuyden har de siste årene vært en viktig premissleverandør i ernæringsdebatten gjennom sine kritiske bøker om produksjon av mat og drikke. I sin nyeste bok gir han oss en grundig, avslørende og bevisstgjørende gjennomgang av legemiddelindustrien og de mest brukte legemidlene i Norge – informasjon vi ikke får hos legen. Forfatteren tar for seg våre vanligste medisiner: Smertestillende, blodtrykksmedisiner, sovepiller, blodfortynnende, kolesterolsenkende, antibiotika, antidepressiva og ADHD-medisiner, p-piller, syredempende (protonpumpehemmere) og potensmidler.