Fant en metode for å bli glad igjen:

Kristian ble helt frisk etter mer enn ti år med dyp depresjon – her er boken med hans «oppskrift»

Kristian Hall Glad igjen!Kristian Hall Glad igjen!
Kristian Hall er lidenskapelig opptatt av å nå ut til alle som sliter med depresjon, med et budskap om at det er mulig å bli mye bedre eller helt frisk. Han kjempet seg selv ut av mange år med tung depresjon, og gir i boken Glad igjen! sine beste råd og tips for å bli frisk, i form av et mestringsprogram med 14 steg. (Foto: Tove K. Breistein)

Kristian Hall har selv vært langt nede i flere år. Han jobbet seg ut av depresjonen, og mener at alle kan få det bedre eller bli helt bra ved å følge oppskriften i boken Glad igjen!

glad igjen!
Glad igjen! er et livsbejaende program som hjelper deg som er deprimert eller langvarig nedstemt til å få det bedre eller helt bra. Kjøp boken på Cappelendamm.no.

– Da jeg selv var syk, opplevde jeg at det ikke var noen som kunne fortelle meg hva jeg selv kunne gjøre for å bli bedre. Jeg måtte finne opp hjulet på nytt, i min søken etter å bli frisk. Dermed skrev jeg Glad igjen! fordi det var en slik bok jeg selv ville hatt stor nytte av da jeg var syk, forteller Hall, som siden han ble frisk av depresjon har jobbet aktivt for å hjelpe andre.

– Jeg var dypt deprimert i mer enn et tiår, som startet da faren min døde da jeg var 14. I perioder var mitt høyeste ønske å dø. Jeg følte en total håpløshet, en lammende smerte som rammet hele kroppen, sjelen og sinnet, et mentalt filter som farget alt svart, forteller Hall, som da selv tok grep over egen psykisk helse.

– Min egen ferd ut av depresjon startet med to år intensiv terapi, der jeg fikk ryddet opp i en komplisert sorg.  Deretter studerte jeg det jeg kom over av faglitteratur og selvhjelpsbøker, og benyttet teknikker fra kognitiv adferdsterapi og positiv psykologi. På toppen av dette forsøkte jeg å maksimere tid ute i naturen og sammen med gode mennesker.

– Forsøk mange ulike ting

Hall er utdannet sivilingeniør og har hatt ulike lederstillinger i næringslivet. I 2015 utga han sin første bok Opp fra avgrunnen, og er nå aktuell med et kraftfullt mestringsprogram i boken Glad igjen! Her gir han sine beste råd og tips for å bli frisk igjen.

– I Glad igjen! beskriver jeg 14 steg, med forskjellige teknikker og tiltak. Boken er skrevet slik at den starter med lavterskeltiltak, som å gå en kort tur hver dag, eller bare 5 ekstra skritt om dagen. Gradvis vil man lære mer avanserte teknikker, som kognitive teknikker og meditasjon. Siden folk er forskjellige, mener jeg at man må forsøke mange ting, og beholde og videreutvikle det man finner ut er effektivt for nettopp deg. Samtidig må man følge råd og anvisninger man får fra det profesjonelle helsevesenet, forteller Hall, som også forklarer at det ikke er én ting, men snarere et kobbel av ulike tiltak man kan forsøke.

14 steg over 14 uker

– Man er alle forskjellige, og forskjellige tiltak og teknikker vil ha varierende virkning på ulike mennesker. Når det er sagt anbefaler jeg alle å forsøke økt fysisk aktivitet, kognitive teknikker, terapi, meditasjon og takknemlighetsøvelser. Det er også viktig å søke profesjonell hjelp, og følge rådene til legen eller terapeuten din, sier Hall.

– Hvordan kan man bruke boken for å bli frisk?

– Man starter med steg 1, og går gjennom samtlige 14 steg over 14 uker. Boken er et komplett program som vil kunne hjelpe mange å få det betydelig bedre, forteller Hall, som etter elleve år i dyp depresjon nå har vært fullstendig frisk i mer enn ti år.

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.