Tre viktige feministiske bøker du bør lese

Kvinner og makt av Mary BeardKvinner og makt av Mary Beard
«Mary Beards lille bok er derfor ikke bare kulturhistorisk konfekt, men også en historisk bevisførsel av at å være kvinne i seg selv byr på egne utfordringer på vei mot makt», skriver DNs anmelder Bjørn Gabrielsen i sin rosende anmeldelse av Kvinner og makt.

Torsdag 8. mars er det Kvinnedagen. Vi har plukket ut tre feministiske bøker du må få med deg denne våren!

Mary Beard: Kvinner & makt – et manifest

Du kan ikke uten videre finne plass til kvinner i en struktur som allerede er kodet som mannlig – du må endre hele strukturen.

tre viktige feministiske bøker
Ikke gå glipp av denne kritikerroste feministiske utgivelsen på norsk. Kjøp boken på CappelenDamm.no

Storbritannias mest kjente autoritet på klassisk litteratur viser med ironi og vidd hvordan menn historisk sett har behandlet mektige kvinner. Kvinner og makt er et kortfattet, men slagkraftig feministisk manifest og et betimelig innlegg i dagens debatt om behandlingen av kvinner i offentligheten.

Beard reflekterer også over egne opplevelser med kjønnsdiskriminering på nett og trakasseringen hun har måttet utstå som offentlig kvinne, og spør seg: Hvis kvinner ikke helt regnes som en del av maktens strukturer, må vi ikke da revurdere hva vi anser som makt? «Kulturhistorisk konfekt» skriver Dagens Næringsliv i sin anmeldelse av boken.

Oversatt av Inger Sverreson Holmes

Les også

En vittig og klok bok av Mary Beard

Kvinner og makt – en ny feministisk klassiker

Caroline Hainer: Menn som viser fram pikken sin

Da jeg fikk tilsendt et bilde av en erigert penis, ble jeg oppriktig nysgjerrig på hvorfor menn sender slike bilder.

tre viktige feministiske bøker
En av dem som har fått tilsendt dickpicks? Les Caroline Hainers bok! Du får kjøpt den på CappelenDamm.no

Caroline Hainers feministiske prosjekt startet nettopp da hun selv fikk tilsendt en dickpic for tre år siden. Hvorfor elsker egentlig unge gutter å tegne tissefanter i snøen? Hva får en mann til å sende dickpics til kvinner de nesten ikke kjenner? I boken Menn som viser fram pikken sin undersøker Caroline Hainer mannens komplekse forhold til sitt kjønnsorgan. Menn viser fram pikken sin handler også om en manndom i forandring, og Hainer mener at endringene hos menn må sees i relasjon til kvinner. Ifølge den svenske forfatteren og kritikeren må vi erkjenne ulikhetene mellom kjønnene, men for å gå videre må vi også forstå hvorfor.

Oversatt av Anette S. Garpestad

Les også

Ny bok - "Menn viser fram pikken sin"

Hva får menn til å sende «dickpics» til kvinner de nesten ikke kjenner?

Kristin M. Hauge: Brev til en datter

Jeg ønsker en nyansert verdidebatt mellom generasjonene om veien kvinner går.

tre viktige feministiske bøker
Forfatteren håper hun kan være med på å starte nye samtaler mellom mor og datter. Kjøp den på CappelenDamm.no

Brev til en datter er en annerledes og nær historiebok, et fortrolig brev til Skam-generasjonen om alt mødre i dag ligger våkne for. Her forteller en mor sin datter de helt nære historiene til fem kvinner som tok tak i hver sin del av hverdagen vår, og var med på å skape det vi trodde var det likestilte Norge. Livet har lært dem mye om drøm og virkelighet, valg og konsekvenser, bekymringer og anger. Og om at likestilling og likeverd er verdier vi fortsatt må kjempe for, vi som har tatt dem som en selvfølge. De tredve rådene fra mor til datter gjør dette til en berørende, aktuell og viktig bok for flere generasjoner.

De fem mødrene Kristin M. Hauge har intervjuet, er:

  • Sidsel Rasmussen rømte til Paris som 17-åring og levde i Simone de Beauvoirs miljø i flere år. Tilbake i Norge startet alenemoren krisesenter for kvinner.
  • Frøydis Guldahl skapte Jentelovene som endret norsk barneoppdragelse og skolehverdag. Mens hun selv var husmor i en høyblokk, skrev hun bestselgerboken som ble TV-serien Jentene gjør opprør.
  • Elisabet Helsing gjorde amming til en kvinnesak, kuppet NRKs lørdagsunderholdning og åpnet Gro Harlem Brundtlands øyne.
  • Sissel Benneche Osvold våget å si høyt og tydelig fra om urett. Som kommentator i Dagbladet stilte hun spørsmål ved alt fra sanseløs russefeiring og gutteklubber i næringslivet til risikoen ved å proppe kvinner i overgangsalderen fulle av østrogen.
  • Juliet Okparaebo trener skolejenter med minoritetsbakgrunn i friidrett for å vise dem hva som er mulig. Hun bruker idrett til å styrke jentenes helse og selvfølelse.

Les også

Feminister fra 70-tallet til ungdom nå:

Hvordan snakker vi med døtrene våre om #metoo, utseende- og «like»-press?

Vibeke C. Christiansen
er kommunikasjonsansvarlig for faktaredaksjonen og har bakgrunn som journalist og redaktør fra mediebransjen.
1 kommentar
  1. […] 8. mars nærmar seg. Kvinnedagen kjem denne veka, og i det høvet trekker Cappelen Damm fram tre av sine utgjevingar dei … […]

    7. mars 2018 kl 14:48

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *