Vi gratulerer!

Bokhandelens sakprosapris 2018 til Marte Spurkland

marte spurklandmarte spurkland
Marte Spurkland er tidligere journalist, utgavesjef i VG helg, og nå programleder i TV 2. I boken Klassen - fortellinger fra et skoleår skildrer hun syv elever gjennom siste skoleår på videregående, med varme, innsikt og nysgjerrighet. Foto: Signe Fuglesteg Luksengard

Årets pris gikk til Marte Spurkland for sin kritikerroste bok Klassen - fortellinger fra et skoleår.

Bokhandlerforeningen og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening deler årlig ut en sakprosapris til en ung, lovende forfatter. Prisen er på 50 000 kroner. Årets pris gikk til Marte Spurkland for sin kritikerroste bok Klassen – fortellinger fra et skoleår.

marte spurkland
Sju ungdommer mellom barndom og voksenliv, mellom påtatt trygghet og famlende forsøk, mange av dem mellom to kulturer, usikre ofte på både egen og andres forhold til sex og kjønn. Kjøp Klassen på Cappelendamm.no

Klassen tar deg med på innsiden av en normal, men lite omtalt norsk skolehverdag

Årets vinner sto klart over de andre nominerte, sa jurymedlem Espen Søbye. I juryens begrunnelse het det blant annet:

«Spurkland har fulgt sju elever og læreren deres gjennom ett år. Elevene er ikke ressurssterke, de kjemper for å bestå og for å bli noe i livet. Det er en tradisjon i norsk litteratur å tegne nidportretter av lærere. Aleksander Kiellands lærer som plager lille Marius med flere byer i Belgia har mange etterfølgere. I Spurklands bok er læreren en helt. Originalt! Og elevene med all sin kulturelle, sosiale og mentale balast blir verken infantilisert, sett ned på eller gjort til stakkarslige offer. I Spurklands bok er de beskrevet med bortoverblikk, som likeverdige deg og meg. Det er befriende!»

Som Marte Spurkland påpeker i bokens forord, er elevene hun skriver om vanligvis ikke så synlige i medienes fortellinger fra skolen.

Les også

Intervju med Marte Spurkland:

Om klassen, og skillet

Strålende anmeldelser til Marte Spurkland

Klassen. Fortellinger fra et skoleår, ble nominert til Brageprisen 2017, og i Brage-juryens bedømmelse ble det trukket frem at «Spurkland makter å gi et klokt og aktuelt innsyn i vilkårene vi setter for selve livet, i et klasserom».

Boken har mottatt en rekke strålende anmeldelser. Umulig å ikke bli rørt av Marte Spurklands «Klassen», skrev Marius Wulfsberg i Dagbladets anmeldelse. Gunnar Kagge fra Aftenposten trakk frem at «historien om Anette og de syv elevene er like fengende som en god oppvekstroman. (…) Ingen kan være uberørt av de sterke historiene». Knut Hoem i NRK pekte på at «Marte Spurklands rapport fra et skoleunivers treffer midt i planeten.» Videre skriver Hoem at «Debatten av skolen blir ofte ført av mennesker som er langt unna klasserommet. I denne boken er det, til en forandring, skolens egentlige hovedpersoner som har ordet.»

Les også

Brage-nominerte Marte Spurkland

Heia «vippekidsa»