Håndbok i personlig sikkerhet

Johnny Brenna: – dette bør du passe på når du reiser på ferie

Har du satt deg inn i hvordan du kan ta vare på din egen sikkerhet dit du skal på ferie? Forfatter av Håndbok i personlig sikkerhet Johnny Brenna gir deg tips om hvilke forhåndsregler du bør ta før du reiser.

Vil du unngå å bli et lett bytte for ran og terror på ferie? Dette er forholdsreglene du bør ta før du reiser.

personlig sikkerhet
Få tips til personlig sikkerhet og selvforsvar i Johnny Brennas bok Håndbok i personlig sikkerhet.

Lurt å ta forholdsregler

Mange er gode på å planlegge hvor de skal spise eller hva de skal gjøre på ferie, men ifølge Brenna kan det også være en god idé å også vurdere om man bør ta noen spesielle forholdsregler i forhold til sikkerhet. 

– Når man skal på ferie er det naturlig å se litt på anbefalinger som er gitt fra Utenriksdepartementet. Her vil det nok være store forskjeller med tanke på hvor man skal på ferie. Jeg vil også anbefale å gjøre noen nettsøk, i forhold til om man bør ta spesielle forholdsregler. Er destinasjonen kjent for å være kriminelt belastet, eller er dette ansett som et meget trygt sted. Er stedet terrorutsatt, og hvordan er den lokale sikkerheten i byen, på stranda eller på hotellet?, spør Brenna. 

Unge kvinner bør passe ekstra på

Han mener at de fleste reisende bør ha fokus på personlig sikkerhet, særlig i utsatte områder, men presiserer at man som ung kvinne er ekstra utsatt:

– Det er klart at som ung kvinne bør man være ekstra årvåken i belastede områder. Disse er dessverre mer utsatt for visse kriminalitetsformer, særlig av seksuell karakter.

Johnny Brenna har 20 års erfaring fra politiet, og har i en rekke år drevet sitt eget konsulentfirma innen personlig sikkerhet. Han er aktuell med en oppdatert utgave av boken Håndbok for personlig sikkerhet.

Vær ekstra årvåken på ferie

Brenna mener det kan være lurt å vurdere risiko når man er på ferie. 

-I sin egen hjemby er man jo lommekjent, og vet om belastede steder, miljøer og personer. Da er det naturlig å holde avstand, og sørge for at man ikke utsetter seg for unødig risiko. På en ferie er man gjerne rimelig ukjent med destinasjonen når det gjelder disse risikoelementene. På ferie har man også lett for å senke skuldrene og nyte en del alkohol. Disse faktorene i sum, gjør nok sitt til at man bør være ekstra årvåken når men er på ferie.

Kjøp Håndbok i personlig sikkerhet på cappelendamm.no 

Ønsker å forebygge mot farlige situasjoner

Brenna kan ikke selv huske at han har vært redd på ferie .

Nå følger jo jeg ekstra med også, og sørger for å ikke havne i unødig risiko, fortsetter han.

På spørsmål om han er bekymret for å skape frykt ved å skrive en slik bok, svarer Brenna: 

– Jeg tenker at denne boken generelt vil gjøre enkeltmenneske sikrere ute i det offentlige rom, uten at man skal skape mer frykt. Når det er høy terrorfare, kommer gjerne myndighetene med tilsvarende råd om å skjerpe årvåkenheten. Jeg har i denne boken satt en del forebyggende og mentale tiltak i system, som vil gjøre det enklere for leseren å innta en høyere beredskap. Vi er paradoksalt vant til å sikre eiendelene våre mot uønskede hendelser, men er ikke like opptatt av egen-sikkerheten. Følger man de forebyggende rådene i denne boken, har man gjort et godt stykke arbeid med å sikre seg selv mot uønskede hendelser ute i det offentlige landskap. 

Legg inn kommentar
 1. Maja Arnestad:

  Forhåndsregler??? Ingen redaktør eller korrekturleser hos Cappelen Damm?

  17. juni 2018 kl 11:24
 2. Inger Lie:

  Det heter forholdsregler – ikke forhåndsregler

  17. juni 2018 kl 23:26
 3. Odd Hegge:

  Forhåndsregler. …. Er det virkelig et forlag som vil bli tatt seriøst, som gjør såpass grove skrivefeil gjentatte ganger?

  Rett til «forholdsregel», før man kan begynne å lese artikkelen og prøve å ta den seriøst!

  18. juni 2018 kl 02:05
 4. Marianne:

  ForHOLDSregler, ikke forhåndsregler. Vennligst korriger teksten, så kan det være at dette ikke oppfattes så useriøst.

  18. juni 2018 kl 07:54
 5. Nils Myklebost:

  Det heter forholdsregler, ikke forhåndsregler

  18. juni 2018 kl 08:23
 6. Ingunn Monsen:

  Jeg ser at dere forsøker å endre «forhåndsregler» til «forholdsregler». Og det er bra. Men hvorfor to s-er (forholdssregler)?

  Dessuten står det fortsatt «forhåndsregler» under bildet og i den uthevede ingressen.

  19. juni 2018 kl 08:16

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *