Disse bilturene tar pusten fra deg:

5 spektakulære kjøreturer i Europa

Bilturer i EuropaBilturer i Europa
– Selv om alt rundt meg var dødt, følte jeg meg mer levende enn noen gang, sier forfatteren om å kjøre fjellovergangen Col de l’iseran. Alle foto: Hans Erik Næss

For bilturister finnes det utallige kåringer av verdens beste, mest sceniske, og ikke minst farligste veier å velge mellom. Hans Erik Næss har plukket ut sine fem beste fra boka Kjøregleder.

 

Bilturer i Europa
Panoramautsikt og snøkronede fjelltopper – Stelviopasset er noe helt spesielt!

1. Kongen av fjelloverganger: Stelvio-passet

Mange kjenner til at bilgærningene i Top Gear utropte Passo della Stelvio til verden råeste kjørevei i 2008. Etter hvert skiftet programlederne mening, men det fratar ikke SS38 fra Prato til Bormio i nord-Italia dets adrenalinframkallende egenskaper. Enten du kommer sør- eller nordfra, er det ingen andre steder som kombinerer panoramautsikt til snøkronede fjelltopper med lukta av varm motor etter en heidundrandes kjøretur gjennom Ortler-alpene.

Biltips: BMW Z4 cabriolet

2. Det ensomste sted i Europa: Col de l’iseran

Skiltet på toppen ljuger litt. Fjellovergangen Col de l’iserans på 2770 meter over havet, det høyest asfalterte i Europa, er av geologer nylig blitt korrigert noen meter ned. Men slike tekniske detaljer blir uvesentlige i møtet med følelsene dette øde stedet fremkaller. Det kan faktisk være det ensomste stedet man kan kjøre i Europa, til tross for at det ligger omtrent midt mellom de franske byene Lanslebourg (i sør) og Val d’Isere (i nord). Selv om alt rundt meg var dødt, følte jeg meg mer levende enn noen gang.

Biltips: Alfa Romeo Giulia

Her kan du se et lite klipp forfatteren har satt sammen fra reisene sine:

3. Den ukjente perlen: Vrsic Pass

En av de mindre kjente kjøreveiene i sørøst-Europa finner man i de julianske alper. Nærmere bestemt i Slovenia, der majestetiske fjell og turkisgrønt vann fra Soca-elven skaper ideelle omstendigheter for en inspirert kjøretur gjennom nasjonalparken Triglav. Armene får trent seg da det er femti hårnålssvinger (til sammenligning har Trollstigen sytten) langs de 24 kilometerne over fjellet. Stopp gjerne ved sving 22, der en steinformasjon i fjellsiden viser ansiktet til «hedning-kvinnen» (ajdovska deklica) – hvis du er blant dem som får øye på henne…

Biltips: Mercedes AMG A45

Bilturer i Europa
Selvransakelse på kjøreturen over over Hardknott Pass i Lake District.

4. Den britiske aleneheten: Hardknott Pass

Å være for seg selv kan medføre to tilstander. Ensomhet er vondt og får deg til å synes synd på deg selv. Alenehet, derimot, eller hva britene kaller solitude, lærer deg noe om hvem du er. En vei som inviterer til sistnevnte, og som gir deg ti ganger mer selvransakelse enn alle selvhjelpsbøker i verden, går over Hardknott Pass i Lake District. Nær joviale puber og hoteller oppsiktsvekkende like de i Hjartet på rette staden, åler den seg opp og ned i et åslandskap i grønt, brunt og grått, mellom blåmalte Herdwick-sauer og mollstemt elvebrus.

Biltips: Range Rover Evoque

5. Slow driving: Sognefjellsvegen

I motsetning til mange andre bilturer i Europa, inviterer Sognefjellsvegen (rv 55) til å kjøre langsomt. Underveis forenes infrastruktur, politikk, kultur og natur i knapt 25 mil med vei. På Norges tak ruller man best i moderat tempo gjennom det Henrik Wergeland, etter en reise i 1832, kalte «alpeørken». Mellom bakkar og berg får du mange bevis på hvordan gammelt og nytt, tradisjoner og det moderne, lokale spesialiteter og globalisert turistindustri på sitt skjeve vis henger sammen.

Biltips: Tesla Model S P85

Kjøreturer i Europa
Denne boken gir deg de mest spektakulære kjøreturene i Europa! Kjøp Kjøregleder på Cappelendamm.no.
Hans Erik Næss

Hans Erik Næss (f.1978) skrev doktorgrad om verdensmesterskapet i rally, og er førsteamanuensis ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Høyskolen Kristiania. Han har utgitt flere bøker, blant annet Forbedringsindustrien. Et oppgjør med prestasjonskulturen (2016).

Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *