Årets viktigste bok:

Dette er årets viktigste bok – om du vil motvirke fake news, politiske ekkokamre og polarisering

FactfulnessFactfulness
Hans Roslings TED-foredrag har blitt sett over 35 millioner ganger, og han ble kåret til en av verdens mest innflytelsesrike personer i 2012 av tidsskriftet Time. «En av de viktigste bøkene jeg noensinne har lest – en uunnværlig guide til å tenke klart om verden», sier Bill Gates om Factfulness, som har tatt verden med storm siden den kom ut i vår.

Alle grupper jeg spør, tror at verden er mer skremmende, mer voldelig og mer håpløs – kort sagt mer dramatisk – enn den virkelig er, skriver Rosling i boken.

Facktfulness av Hans Rosling
Kjøp Factfulness – Ti knep som hjelper deg å forstå verden, på Cappelendamm.no. Boken er skrevet av Hans Rosling, sammen med sønnen Ola Rosling og kona Anna Rosling Rönnlund, og oversatt til norsk av Mette-Cathrine Jahr.

Med utgangspunkt i ti vanlige feil hjernen vår gjør, forklarer Hans Rosling i boken Factfulness, hvordan vi kan bryte med tankefeilene våre, og forstå verden bedre. Ta testen selv her og sjekk din score!

Alle grupper jeg spør, tror at verden er mer skremmende, mer
voldelig og mer håpløs – kort sagt mer dramatisk – enn den virkelig er

Massiv mangel på korrekt faktakunnskap

I 2017 ba Hans Roslings firma Gapminder nesten 12000 mennesker i 14 land om å svare på 13 oppsatte faktaspørsmål. Svarene de fikk inn, viste at det hersker en massiv uvitenhet blant folk, i form av mangel på korrekt kunnskap.

I gjennomsnitt svarte de riktig på bare 2 av 12 spørsmål (det siste, som gikk på klimaendringer svarte 86% rett på). Hele 15% hadde ingen riktige svar.

Les også

Factfulness er årets viktigste bok

Nesten ingen svarer riktig på de viktigste faktaene om globale samfunnstrender – Hva kan du selv? Ta testen her!

Ikke høy score hos dem med høy utdanning

Du tror kanskje at folk med høy utdanning gjorde det best? Noen av de mest sjokkerende dårlige resultatene kom fra en gruppe nobelprisvinnere og medisinske forskere. Her dreier det seg altså ikke om intelligens. Det virker som om alle har et katastrofalt syn på verden. Ikke bare katastrofalt, men systematisk feil.

Alle grupper jeg spør, tror at verden er mer skremmende, mer
voldelig og mer håpløs – kort sagt mer dramatisk – enn den virkelig er, skriver Rosling i boken.

Verdens mest innflytelsesrike person

Hans Roslings ti TED-foredrag har blitt sett over 35 millioner ganger, og han ble kåret til en av verdens mest innflytelsesrike personer i 2012 av tidsskriftet Time.

Med samme lidenskap og iver etter å lære bort som gjorde Hans Rosling berømt, viser han i boken hvordan vi alle kan kvitte oss med et foreldet og feil bilde av verden. Bare gjennom å ha et verdensbilde basert på fakta, kan medborgere, politikere og bedriftsledere ta gode beslutninger i vår globaliserte samtid.

Boken er inspirerende og tankevekkende, og den vil endre hvordan du forstår verden og gi deg verktøy til å håndtere kriser og muligheter i fremtiden.

Visualiserer faktakunnskap for å tilgjengeliggjøre

Før sin død i 2017, startet Hans Rosling selskapet Gapminder sammen med sønnen sin Ola Rosling, og sønnens kone Anna Rosling Rönnlund. Gapminder jobber med å spre og demokratisere tilgangen til faktakunnskap, gjennom å gjøre det gratis, lett tilgjengelig og ikke minst gjennom en svært visuelt tilgjengelig og pedagogisk fremstilling.

Factfulness av Hans Rosling
Hans Rosling var lege og professor i internasjonal helse. Hans har vært rådgiver for Verdens helseorganisasjon (WHO), UNICEF og flere hjelpeorganisasjoner, og var med og startet Leger uten grenser i Sverige.

Strålende mottagelse av boken

Boken har allerede fått fantastiske anmeldelser verden over. Her er noen av dem:

«Hans Roslings siste melding til verden kom i form av boken Factfulness, en hyllest til et faktabasert verdensbilde … Factfulness er interessant, ofte besnærende, men også underholdende lesning». Leif Ekle, NRK Bok

«Hans Rosling forteller historien om ‘den menneskelige fremgangens hemmelige mirakel’ slik bare han kan. Men Factfulness gjør mye mer enn som så. Boken forklarer også hvorfor framskritt ofte skjer i stillhet og lærer leserne hvordan man kan se det klart». Melissa Gates.

«Herlig … et budskap fylt av lidenskap og visdom som kommer til oss fra den andre siden av graven, og derfor beveger oss desto sterkere … Hans fengende presentasjonsstil og glede over hva statistikken kan fortelle, møter oss på hver eneste side. Hvem andre ville vel ha valgt et diagram over ‘gitarer per innbygger’ som en indikator på menneskelig fremgang?» Financial Times.

I Factfulness viser Hans Rosling, Ola Rosling og Anna Rosling Rönnlund hvorfor vi stadig misforstår verdens utvikling, og hva vi kan gjøre for å rette opp misforståelsene.

Kjøp Factfulness på Cappelendamm.no, og bli noen hakk smartere,

Tonje Skjervold
Markedssjef innhold i Cappelen Damm forlag. Har bakgrunn som journalist fra blant annet Dagens Næringsliv/D2 og NRK.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *