Les fredsprisvinnernes egne historier

Nobels fredspris for 2018 er tildelt Nadia Murad og Denis Mukwege

Nobels fredsprisvinnere for 2018 Nadia Murad og Denis MukwegeNobels fredsprisvinnere for 2018 Nadia Murad og Denis Mukwege
Les fredsprisvinnernes egne historier: Både Denis Mukwege og Naida Murad har gitt ut sine bøker på Cappelen Damm. Vi gratulerer prisvinnerne! (Foto: Fred R. Conrad/Redux Pictures LLC)

Cappelen Damm er stolt utgiver av bøkene til Nobelprisvinnere Denis Mukwege og Nadia Murad.

Nobelprisvinner 2018
«I Den siste jenta snur Nadia Murad en offerfortelling til å bli en historie om kampvilje og motstandskraft.» NRK. Kjøp Den siste jenta på Cappelendamm.no

Direktør i Cappelen Damm, Elisabeth Steen, applauderer tildelingen av Nobels fredspris til Murad og Mukwege.

– Vi i Cappelen Damm sender våre største gratulasjoner til Murad og Mukwege! Vi er stolte og glade av å være deres forlag. Både Murad og Mukwege gjør en ekstremt viktig jobb for kvinner som blir utsatt for seksuell vold, og har gitt ut dypt engasjerende og viktige bøker som belyser historien og arbeidet deres, sier Steen.

Fokus på å stoppe seksuell vold

I dag offentliggjorde Nobelkomiteens leder, Berit Reiss-Andersen, at Nadia Murad og Denis Mukwege tildeles Nobels fredspris 2018. Det er særlig arbeidet for å stoppe bruken av seksuell vold som vektlegges, ifølge Nobelkomiteen.

– Begge prisvinnerne har gjort en avgjørende innsats for å rette oppmerksomhet mot og bekjempe krigsforbrytelser, sa Nobelkomiteens leder Reiss-Andersen da hun kunngjorde vinnerne.

«Nadia Murad har skrevet den hittil sterkeste boken om IS´ terrorregime i Midtøsten». Aftenposten

Denis Mukwege
LES HISTORIEN TIL NOBELPRISVINNEREN: Kjøp Denis Mukwege – Lege på liv og død på Cappelendamm.no. Boken er skrevet av Berthil Åkerlund og oversatt til norsk av Mette-Cathrine Jahr.

Rømte fra IS

Nadia Murad ble kidnappet av Den islamske staten Irak og Levanten i august 2014 og klarte å rømme fra sex-slaveriet i november samme år.

Boken Den siste jenta, som kom på norsk våren 2018, er en naturlig fortsettelse av Nadias viktige arbeid i å formidle overgrepene begått i terrorgruppens navn, og et nødvendig bidrag i arbeidet med å bekjempe IS og stille dem til ansvar for sine handlinger.

Siden september 2016 har hun vært FNs første goodwillambassadør for overlevende av menneskehandel. Se klipp fra NRK: Her bryter hun sammen i studio.

En helt i Kongo

Denis Mukwege er gynekolog og har spesialisert seg i å behandle voldtatte kvinner. I løpet av de 12 årene krigen i Kongo har pågått, har han behandlet flere enn 21 000 kvinner. I boken Denis Mukwege – Lege på liv og død kan du lese hans historie.

Etter et mislykket drapsforsøk på Mukwege i hans hjem i oktober 2012, bodde han i en periode i eksil i Europa, noe som var svært ødeleggende for driften av sykehuset hans i Panzi. I januar 2013 returnerte Mukwege til Kongo og ble mottatt som en stor helt.

Mukwege har mottatt flere priser for sitt arbeid, og var nominert til Nobels fredspris i 2014.

Les også

Bok om IS` overgrep i Irak:

Nadia ble tatt til fange og torturert av IS – nå tildeles hun Nobels fredspris

 

Knut Gørvell
Jeg er salgs- og markedsdirektør i Cappelen Damm med ansvar for skjønnlitteratur og sakprosa. Jeg brenner for å formidle litteratur til det norske folk.