Fire bøker til inspirasjon for lærere

Marte Spurkland forfatter av KlassenMarte Spurkland forfatter av Klassen
Med varme, innsikt og nysgjerrighet skildrer Marte Spurkland i Klassen et knippe ungdom som gir et tversnitt av det å være 18 år i Norge i 2017. Sju ungdommer mellom barndom og voksenliv, mellom påtatt trygghet og famlende forsøk, mange av dem mellom to kulturer, usikre ofte på både egen og andres forhold til sex og kjønn. (Foto: Signe Fuglesteg Luksengard)

Det er sagt at forskjellen mellom en god og dårlig skole er læreren. Vi har plukket ut fire bøker til inspirasjon og motivasjon for lærere på alle klassetrinn.

Læreren: En kjærlighetserklæring til læreryrket

Læreren Inge Eidsvåt
Læreren av Inge Eidsvåg er aktuell for alle som arbeider i skolen, foreldre og skolepolitikere. Kjøp Læreren på cappelendamm.no.

For 18 år siden skrev Inge Eidsvåg Læreren en kjærlighetserklæring til et yrke han elsket. Læreren har blitt lest av tusenvis av lærere og trykt i mange opplag. Nå er boken igjen trykket opp på oppfordring fra lesere og som Eidsvåg skriver i forordet «…jeg ønsker å bidra til å skape en motvekt til et skolesyn som stadig sterkere vektlegger faglige presentasjoner, konkurranse og målbare kvaliteter. Jeg vil kjempe mot et elevsyn der middel og mål forveksles, og der elevene blir behandlet som innsatsfaktorer i en produksjonsbedrift. En bedrift der lek blir sett på som unødig heft, og der elevene fra første klasse selv skal klebe smilefjes eller surefjes til sosial atferd og faglige prestasjoner.»

Læreren er en klok og tankevekkende bok om et yrke det står stor respekt av.

«En skribent som Inge Eidsvåg er sjelden vare i våre dager. Læreren er rett og slett oppløftende lesning.» Dagens Næringsliv

 

 

Klassen: Lærerikt og rørende fra innsiden av en norsk skolehverdag

Klassen – fortellinger fra et skoleår  av Marte Spurklands følger et knippe elever gjennom siste skoleår på videregående. Boken tar deg med på innsiden av en normal, men lite omtalt norsk skolehverdag.

Klassen fortellinger fra et skoleår Marte Spurkland
Klassen tar deg med på innsiden av en normal, men lite omtalt norsk skolehverdag. Kjøp Klassen på cappelendamm.no.

Disse sju ungdommene er ikke generasjon prestasjon med ressurssterke curlingforeldre som koster problemene unna for dem. De kjemper for å bestå. For å blir til noe i livet. Når livet blir for tøft har de en person å gå til,  kontaktlærer Anette. Anette strekker seg langt utover det som kan forventes for å løse det uløselige, den sjeldne lærertypen som er veileder, vaktbikkje og bestevenn.

Les også: Intervju med Marte Spurkland: Om klassen, og skillet

Klassen vant Bokhandelens sakprosapris 2018, i juryens begrunnelse het det blant annet: «Spurkland har fulgt sju elever og læreren deres gjennom ett år. Elevene er ikke ressurssterke, de kjemper for å bestå og for å bli noe i livet… I Spurklands bok er læreren en helt. Originalt! Og elevene med all sin kulturelle, sosiale og mentale balast blir verken infantilisert, sett ned på eller gjort til stakkarslige offer. I Spurklands bok er de beskrevet med bortoverblikk, som likeverdige deg og meg. Det er befriende!»

«Spurkland klarer å engasjere leseren i læreren og elevene fra første side» skrev Bjørn Gabrielsen i Dagens Næringsliv.

Les også: Slik får du hjelp til å snakke med barn om psykisk helse

 

Ønsker du flere boktips – meld deg på nyhetsbrev her!

Historien om Maria: En bok om å gi barn og ungdom mental styrke

Historien om Maria Christine Otterstad
I Historien om Maria får du gode råd om hvordan mentale teknikker kan hjelpe barn å mestre nye utfordringer. Kjøp Historien om Maria på cappelendamm.no.

Christine Otterstads datter Maria var et engstelig barn. Da Maria begynte i første klasse måtte Christine sitte i klasserommet for at hun skulle klare å være på skolen. Christine videreutdannet seg til coach for å hjelpe datteren, og ved å bruke mental trening klarte de å snu situasjonen. Maria ble tillitsfull og fikk tilbake troen på seg selv.

Les også: Marias tips for å bli en tryggere og bedre versjon av seg selv.

På skolen lærer de nesten ingenting om selvfølelse, selvrespekt, stress og vanskelige følelser. Christine Otterstad arbeider for at psykisk helse skal bli et eget skolefag, for det hjelper ikke å være god i matte hvis man ikke takler livet og hverdagen. Med enkle teknikker som riktig fokus og mental trening kan du hjelpe barnet ditt til å mestre nye utfordringer og bli mentalt sterkere.

Otterstad anbefaler voksne om å ikke være redde for å bry seg og ta tak dersom de møter barn og ungdom som sliter psykisk.

– Vis at du bryr deg, lytt til barnet, vær der og vis at du er glad i dem uansett. Ofte blir ungdom som sliter sittende fast i et negativt tankemønster. Hjelp ungdommen med å se nye muligheter og nye sider av utfordringene.

 

Rett eller galt: Spørsmål som inviterer til meningsfylte samtaler om etiske problemstillinger

Rett eller galt Birte Svatun
Rett eller galt, fortellingene i denne boka gir deg noe å gruble over. Boken er illustrert av Tiril Valeur. Kjøp Rett eller galt på cappelendamm.no.

Det er ikke alltid lett å vite hva som er rett og hva som er galt, verken for store eller små. Gjennom denne bokens små historier beskrives situasjoner som byr på dilemmaer, problemstillinger og spørsmål som inviterer til meningsfylte samtaler. Lærere i barnehagen eller i småskolen kan få hjelp til gode samtaler i større og mindre grupper på sine arenaer.

Rett eller galt tar opp aktuelle etiske problemstillinger som barn lett kan kjenne seg igjen i. Er det lov å lyve hvis ingen oppdager det? Er det riktig å slå tilbake hvis noen slår deg? Er det greit å sparke noen i tissen? Er det feil å sladre hvis noen plager andre?

Forfatteren av boka Birte Svatun er selv utdannet lærer.

Les også: Barndommens nattbord: Intervju med Birte Svatun