En reise gjennom sjakkens historie

Les om verdensmester Magnus Carlsen og de andre sjakkgeniene!

Magnus CarlsenMagnus Carlsen
Sjakkgeniet og verdensmesteren Magnus Carlsen har gjort sjakk populært på norsk TV. Her hos Skavlan, der han slår ut Bill Gates på 12 sekunder og ni trekk.

I boken "Sjakkgeniene" forteller sjakkommentatorene Atle Grønn og Hans Olav Lahlum sjakkens historie gjennom portretter av 16 verdensmestere fra 1886 og frem til i dag.

Sjakkgeniene
Atle Grønn og Hans Olav Lahlum har slått sine skarpe hoder sammen og skrevet boken «Sjakkgeniene», der de forteller om alle sjakkens verdensmestere gjennom tidene.

Russland-eksperten og forfatter Atle Grønn og forfatter og historiker Hans Olav Lahlum er to av Norges mest kjente sjakkommentatorer. Sammen har de skrevet boken Sjakkgeniene, som kan leses både av sjakkanalfabeter og av vordende verdensmestere. Historien er tredelt: Sjakksportens fremvekst 1886-1946, sjakken under den kalde krigen fra 1946-1990, og den moderne sjakkæraen fra 1990 og frem til i dag.

Også historien om stormaktenes spill og sjakkgeniets vesen

Sjakkens utvikling er også en historie om verdenssamfunnets og stormaktenes utvikling. Sentralt gjennom hele teksten er dessuten spørsmålet om sjakkgeniets vesen: hvilke personligheter og karakterer skjuler seg bak de geniale sjakktrekkene?

– Hva er det med sjakk, Atle Grønn?

–En ren duell, hjerne mot hjerne med enkle, vakre brikker i tre – uten flaks, hjelpemidler og fancy utstyr. Sjakk er den perfekte intellektuelle virkelighetsflukt.

– Lynkjapt om sjakkens historie? Og utbredelse og popularitet.

– Sjakk spilles av fattig og rik med en kulturhistorie som går 1500 tilbake og en utbredelse over hele verden: Fra India (sjakkens vugge) til Persia og videre via Araberne til Europa. Fra Spanske og italienske hoff på 14-1600-tallet til fransk dominans på 1700-tallet og britisk-tysk hegemoni på 1800-tallet. Deretter kommer USA og senere Russland på banen. I dag er Kina den nye store sjakknasjonen. Det er umulig å tallfeste antall sjakkspillere i verden, siden ingen vet hvordan man definerer en sjakkspiller: Den som kan reglene, den som spiller på hytta eller den som spiller i klubb?

– Blir man smart av å spille sjakk eller må man være smart i utgangspunktet?

– Det hjelper å ha hodet med seg, men hvem har ikke det?

– Deep blue. Menneske eller maskin? Kan man bli verdensmester mot et dataprogram?

–Deep Blue var vendepunktet. Etter Kasparovs tap i 1997 kan mennesket aldri konkurrere mot de beste dataprogrammene, slik vi ikke kan løpe fra de raskeste bilene.

– Hvem er din favorittspiller gjennom tidene?

– Trollmannen Mikhail Tal (verdensmester i 1960-61) er min favoritt fordi jeg aldri vil kunne spille som han. Han gjorde ting på brettet og utenfor brettet som jeg kun kan beundre på avstand. Det eneste jeg har felles med ham, er en interesse for russisk litteratur. Og så slo jeg ham i lynsjakk på Karl Johan i 1989.

– Sjakk er jo et internasjonalt spill, men hva har det vært med russerne og deres dominans? Og så – plutselig en nordmann?

– Sovjetunionen endret sjakken ved å gjøre spillet til et statlig prestisjeprosjekt. Sjakkmateriell i milliontall ble sendt ut til fabrikkene og landsbygda. Den sovjetiske arbeideren og bonden skulle ha sunne intellektuelle interesser – og på dette området lyktes Sovjet ganske godt. I en mer global tid som vår kan et sjakkgeni dukke opp på de rareste steder, til og med i Lommedalen.

– Hvem vinner årets sjakk-VM?

– Carlsen vinner, men det sier jeg mest fordi jeg er nordmann.

Magnus Carlsen
Vi ser her Atle Grønns favoritt under årets VM, Magnus Carlsen, og utfordrer Sergej Karjakin fra VM-kamp på nedre Manhattan i 2016. Carlsen vant parti 10 og Karjakin parti 8. Carlsen beholdt tittelen etter omkamp i hurtigsjakk. Foto: Ilja Ivanov, First Move

Atle Grønn

Atle Grønn
Atle Grønn er også en sjakkens mester i tillegg til å være en populær sjakkommentator. Han har utgitt flere bøker om den edle sporten. Foto: Anna-Julia Granberg

Atle Grønn (f. 1971) er professor i russisk ved Universitetet i Oslo og internasjonal mester i sjakk. Den profilerte NRK-eksperten har tidligere vært redaktør av Norsk Sjakkblad og ga i 2016 ut boken Sjakken eller livet. Han er leder i Norges største sjakklubb, Oslo Schakselskap, og er sjakkspaltist i Aftenposten og Dag og Tid.

Hans Olav Lahlum

Hans Olav Lahlum
Historiker, forfatter og sjakkomentator Hans Olav Lahlum.

Hans Olav Lahlum (født 1973) er forfatter, historiker, SV-politiker og sjakkspiller/-dommer og -kommentator. Han har utgitt en rekke populære og kritikerroste biografier og bøker om politisk historie. Hans Olav har også hatt suksess med sine quizbøker og som krimforfatter. Bøkene hans er solgt til en rekke land.

Anne Østgaard
Anne Østgaard har vært informasjonsmedarbeider i forlaget siden 1985. Hun har jobbet med alle litterære sjangere. Siden 2013 har hun vært nettjournalist og innholdsredaktør for forlagets digitale kanaler, som bloggen forlagsliv.no, cappelendamm.no, bedriftens intranett og sosiale medier som facebook. Hun har også vært engasjert på arrangementssiden, som programskaper og medansvarlig for Lunsjpausen, et ukentlig formiddagsarrangement, og som leder av Cappelen Damms Kunstforening, Veggpryd. Hun er også barnebokforfatter, og har bl.a. skrevet ABC for barske barn, morovers for de yngste, illustrert av Johan Reisang.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *