VOV! Julegaven til alle hundelskere

Syv ting du ikke visste om hunder

Tor Åge Bringsværds nye bok, VOV, er en praktbok om hunden og hundens historie - så langt tilbake som vi kan følge den - fra ulv til den tamme og trofaste hunden - menneskets beste venn.

Tor Åge Bringsværds nye bok, "VOV", er en praktbok som bør ligge under enhver hundeelskers juletre. Her er det eventyrene, mytene og kuriosa om menneskets beste venn, hunden, som gjelder.

VOV
VOV er en innholdsrik og vakkert illustrert praktbok om hundens historie. Årets julegave til alle hundeelskere.

Et nært forhold til hunder

Tor Åge Bringsværd er en av våre mest allsidige og produktive forfattere. Det er knapt det emne han ikke har sveipet innom i sitt lange forfatterliv. I den ferske boken VOV, er det som tittelen sier hunden han har tatt for seg. Et dyr han selv har og har hatt et nær forhold til.

 

Forfatteren om Bamse, sin første store hundekjærlighet

Mange barn
Mange barn har et varmt og sterkt forhold til hunder.

«Den første hunden som eide meg, var diger og brun, og jeg vet ikke riktig hvordan den var blandet sammen. Den bodde egentlig et helt annet sted, men det var i min seng den ville sove, og det var meg den ville være sammen med. Jeg var fem år, og den passet så godt på meg at de fleste ungene i gata ikke torde å leke med meg. Bamse het den. Og den ble skutt mot slutten av krigen, fordi den misforsto noen tyske soldater og trodde at jeg måtte forsvares.»

VOV – et oppkomme av eventyr, myter, folketro og fakta om hunden

I VOV beveger Tor Åge Bringsværd seg gjennom tid og rom, over kontinenter, sjø og land, mellom litteratur, religioner og tidsepoker. Boken er en godtepose for enhver hundeeier og hundeelsker, og er rikt illustrert med alt fra hulemalerier og gamle stikk til tegninger og fotografier. Nedenfor finner du syv ting du antagelig ikke visste om hunden og dens lange historie, hentet fra boken. Noe er sant, noe er kanskje sant og noe ganske kuriøst:

1) Hunden er veldig gammel
Ingen vet nøyaktig når ulven ble hund, men man antar at temmingen begynte for rundt 30 000 år siden.

Hunden
Menneskene har avbildet sin beste venn, hunden, gjennom tusener av år.

«I min hunds øye senker jeg mine sorger som i en dyp brønn.»
Henrik Wergeland

2) Henrik Wergelands hund ble stoppet ut
Da Henrik Wergeland lå på dødsleiet, testamenterte han sin yndlingshund, Bella, til Zoologisk museum, og ba om at den måtte stoppes ut. Så skjedde, men som den kulturhistoriske «gjenstand» den ble, havnet Bella etter hvert på Norsk Folkemuseum. Der står hun den dag i dag – i et klimaregulert magasin, med katalognummer NF 1902-0211.

Henrik Wergeland
Henrik Wergelands hund, Bella.
«Det beste ved mennesket er hunden.»
Nicolas Toussaint Charlet

3) Hundemelk stagger, mens hundepiss fremmer HÅRVEKST
I Olaus Magnus storverk fra 1554, om nordisk historie og folkeliv, anbefales melk fra en hundetispe mot uønsket hårvekst. Melken gnis inn der problemet sitter. Er man skallet eller tynn i sveisen, og ønsker mer hår, er derimot hundepiss å foretrekke.

Walt Disney
Walt Disneys tegneseriehund, Pluto, er kjent for de fleste gjennom bladet Donald Duck og tegnefilmer som store og små gleder seg over hver julaften.

4) Bitch betyr egentlig bikkje
I gammel-engelsk ble bitch stavet bicce, altså som i vårt eget ord bikkje! Etter hvert begynte man dessverre å bruke ordet om «en umoralsk kvinne». Siden 1700-tallet har Son of a bitch betydd en kjeltring. Nå brukes bitch og bitchy som skjellsord uten tanke på mottakerens kjønn.

Flere generasjoner har blitt betatt av Lassie, verdens mest berømte hund. Fra 1942 til 2005 var den å se i utallige filmer og TV-serier.

5) Skremmende hundevarsel fra norsk folketro

Hvis du observerer hunden din liggende på gulvet langs et bord, med hodet mellom forbena og vendt mot døren, varsler den DØD i huset.

6) Hitlers hundepsykolog hadde en stri tørn

Adolf Hitler hadde i sin tid en plan om å etablere et korps med talende hunder. De skulle trenes opp slik at de kunne erstatte vaktene i tyske konsentrasjonsleire. Airdaleterrieren Rolf, hadde i følge Hitlers dyrepsykolog lært seg alfabetet, og var i stand til å sende bokstavmeldinger. Mens Don (av ukjent rase og opprinnelse) overgikk alle. Den skal angivelig ha lært seg å snakke (formodentlig tysk), og kunne blant annet si «sulten» og «gi meg kake». Hitler og Himmler så store muligheter med et slikt korps av trente hunder i kampen mot russerne og de allierte. De to var jo lenge sikre på at de skulle vinne 2. verdenskrig.

7) Elvis Presley og Per Sivle

Elvis sang som kjent You ain’t Nothing But a Hound Dog og Per Sivle skrev Berre ein hund. Men du visste kanskje ikke at Elvis blir Sivle baklengs?

His Master's Voice
His Master’s Voice var en kjent logo og et sterkt varemerke for grammofonplater, preget av Francis Barrauds maleri av foxterrieren Nipper, som lytter til herrens stemme fra en grammofon.
Anne Østgaard
Anne Østgaard har vært informasjonsmedarbeider i Cappelen/Cappelen Damm siden 1985. I 2013 tiltrådte hun en nyopprettet stilling som nettjournalist i forlagets digitale fellesavdeling, der hun er innholdsleverandør til forlagets ulike nettsteder og digitale kanaler, som bloggen forlagsliv.no, cappelendamm.no og bedriftens intranett. Hun er også engasjert på arrangementssiden, som programskaper og medansvarlig for Lunsjpausen, forlagets ukentlige, formiddagsarrangement, og som leder av Cappelen Damms Kunstforening Veggpryd.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *