Kunnskap er makt

Julegavetips til den samfunnsengasjerte

Vi har samlet bøkene som vil glede en samfunnsengasjert datter, onkel eller venn.

Viktige, omveltende og kritikerroste bøker til familiens Spiderman (om vedkommende så er 14 eller 65 år gammel).

julegavetips

TIL VISJONÆREN

Min historie av Michelle Robinson Obama
USAs tidligere førstedame har høstet strålende kritikker for sine memoirer. Det er en uvanlig nær og intim betraktning fra en kvinne med sjel og substans, som konsekvent har overgått forventningene hun har blitt møtt med – og hvis historie har inspirert oss alle. Mari Grydeland i Aftenposten anmoder: «Les boken, om ikke annet for å minne deg selv på at det ikke alltid har vært hakkende galt i USA. Obama minner oss på at ingen kamper mot fordommer er vunnet for godt, og at forandring skjer sakte, men ikke av seg selv.»

Kjøp boken her!


TIL KLIMAFORKJEMPEREN

Zoo Europa av Gert Nygårdshaug
Oppfølgeren til «Tidenes beste norske roman» (kåret av Nitimen og Dagbladets lesere i 2007) lever opp til forventningene, ifølge VGs anmelder. «…en spennende og underholdende avrunding på et skriveprosjekt som startet i 1989 med Mengele Zoo.» I Zoo Europa skildrer Nygårdshaug en nær fremtid med verden i krise, der politikken har gått skeis og naturen slår tilbake. Spennende og brennaktuelt, som alltid fra Gert Nygårdshaug.

Kjøp boken her!

julegavetips

TIL DEN ANSVARSFULLE

21 tanker for det 21. århundre av Yuval Noah Harari

«Bevisstgjørende til tusan,» som Dagbladets anmelder skrev. Hvordan kan vi beskytte oss mot atomkrig, økologisk omveltning og teknologisk oppløsning? Hva kan vi gjøre med epidemien av «fake news» eller trussel om terrorisme? Hva skal vi lære barna våre? Yuval Noah Hararis tredje bok om menneskeheten følger opp der Sapiens og Homo Deus slapp, og tar oss med på en fascinerende reise gjennom dagens mest påtrengende spørsmål. Den røde tråden i hans nye bok er hvordan vi skal bevare vårt kollektive og individuelle fokus i møte med konstant og forvirrende forandring. Er vi fremdeles i stand til å forstå den verdenen vi har skapt?

Kjøp boken her!

julegavetips

TIL HOBBYPOLITIKEREN

Alt med måte: Politiske samtaler av Torbjørn Røe Isaksen og Kåre Willoch
«(…) ei velsigna motvekt mot twitterutspel og kommentarfeltoppgulp,» skriver Stavanger Aftenblad om resultatet av samtaler mellom to av politikkens skarpeste analytikere. Willoch og Røe Isaksen tar opp tidens store spørsmål; blant annet populisme, miljøvern, ulikheter og en internasjonal utvikling der tyngdepunktene forflytter seg og stabilitet avløses av usikkerhet. Dagens utfordringer møter gårsdagens erfaringer – for å stå bedre rustet til morgendagens oppgaver.

Kjøp boken her!

julegavetips

TIL BESSERWISSEREN

Factfulness av Hans Rosling
Bill Gates har kalt den en av de viktigste bøkene han har lest, og NRKs anmelder kaller Factfulness «…interessant, ofte besnærende, men også underholdende lesning» og «en hyllest til et faktabasert verdensbilde». Hvorfor misforstår vi stadig verdens utvikling, og hva kan vi gjøre for å rette opp misforståelsene? Med utgangspunkt i ti vanlige feil hjernen vår gjør, viser Rosling hvordan vi kan bryte med våre tankefeil og forstå verden bedre.

Kjøp boken her!

TIL UNGDOMMEN

#minhistorieminmening av Iman Meskini
Sana fra SKAM, eller Iman Meskini som hun egentlig heter, ville undersøke hvorfor muslimske kvinner bærer hijab, og hvorfor folk oppfatter den som undertrykkende. Da hun stilte spørsmålet til sine nesten 700 000 instagramfølgere fikk hun hundrevis av svar, som dekker hele spektereret av følelser og holdninger hodeplagget vekker. Instagramtråden sier også mer enn all verdens forskningsrapporter og TV-reportasjer om unge muslimers syn på seg selv og sin plass i det moderne samfunnet, og i denne boken er 313 av dem redigert og samlet.

Kjøp boken her!

Les også: Julegavetips til krimelskeren