Julegaven som kan snu ditt verdensbilde

Slik beskytter du neste generasjon mot ødeleggende uvitenhet

FactfulnessFactfulness
Boken "Factfulness" er i ferd med å bli en suksess over store deler av verden. Dens aktualitet og viktige budskap er formidlet på en svært forståelig, kompetent og underholdende måte. Av de mange kloke rådene forfatterne gir, er å lære våre barn at stereotype forestillinger om kultur og religion er ubrukelige for å forstå verden. Og at vi må være sunt kritiske, ha et åpent sinn og være forberedt på å endre vårt verdensbilde flere ganger gjennom livet.

Boken "Factfulness" er en inspirerende og tankevekkende guide til å forstå vår komplekse verden bedre, og et uunnværlig verktøy til å håndtere både kriser og muligheter i fremtiden.

«En av de viktigste bøkene jeg noen sinne har lest – en uunnværlig guide til å tenke klart om verden!» Bill Gates

Factfulness
Boken «Factfulness» har som et av sine hovedformål å erstatte ødeleggende uvitenhet med et faktabasert og fattbart verdensbilde. Oversatt av Mette-Cathrine Jahr

En gudie til å forstå vår komplekse verden bedre

Hvis det er noen som fortjener og trenger hjelp til å forstå vår komplekse verden bedre, se sammenhenger og fatte håp – er det barna våre. Factfulness er en en god hjelper i så måte. Boken inneholder interessante og relevante fakta basert på seriøs forskning og satt inn i en større sammenheng. Den bidrar også til å rydde opp i misforståelser og «fake news» – og til å øve opp evnen til kritisk tenkning. Og ikke minst viser den at verden på mange måter er bedre enn sitt rykte.

«Let etter årsaker, ikke etter skurker.» Factfulness

Idealistiske, kloke og kompetente forfattere

Factfulness gir også veiledning og kloke råd fra tre svært kompetente forfattere: Anders Rosling, kåret til en av verdens mest innflytelsesrike personer av tidsskriftet Time, hans sønn, Ola Rosling, statistiker, og svigerdatter Anna Rosling Rönnlund, programutvikler. Anders Rosling døde dessverre i 2017 av uhelbredelig kreft under arbeidet med denne viktige boken. Hans to dyktige medforfattere har fullført i Ola Roslings ånd. De tre har samarbeidet i en årrekke og grunnla blant annet stiftelsen Gapminder, med hovedformål å øke menneskers livskvalitet globalt. 

«Kritikkinstinktet driver oss til å tilskrive enkeltpersoner mer makt og
innflytelse enn de fortjener, på godt og vondt.» Factfulness

Ti råd som beskytter neste generasjon mot ødeleggende uvitenhet

  • Vi bør lære barna våre at det finnes land på alle forskjellige helse- og inntektsnivåer, og at de fleste ligger i midten.
  • Vi bør lære barna våre om deres eget lands sosioøkonomiske posisjon sammenlignet med resten av verden, og hvordan dette forholdet endrer seg.
  • Vi bør lære dem hvordan deres eget land har utviklet seg gjennom de forskjellige inntektsnivåene til der hvor det befinner seg nå, og hvordan de kan bruke den kunnskapen til å forstå hvordan livet i andre land arter seg i dag.
  • Vi bør lære dem at folk flytter seg oppover i inntektsnivåene, og at de fleste ting blir bedre for dem.
  • Vi bør lære dem hvordan livet i virkeligheten var før, slik at de ikke feilaktig tror at det ikke har skjedd noen fremskritt.
  • Vi bør lære dem hvordan de skal holde to tanker i hodet på én gang: at det skjer fæle ting i verden, men at mange ting samtidig blir bedre.
  • Vi bør lære dem at stereotype forestillinger om kultur og religion er ubrukelige for å forstå verden.
  • Vi bør lære dem hvordan de skal fordøye nyheter og oppdage dramaet uten å bli stresset eller miste håpet.
  • Vi bør lære dem de vanligste metodene folk vil bruke for å prøve å lure dem med tall.
  • Vi bør lære dem at verden vil fortsette å endre seg, og at de vil måtte oppdatere kunnskapen sin og verdensbildet sitt gjennom hele livet.

Les også Tonje Skjervolds artikkel på Forlagsliv om Factfulness!

Anne Østgaard
Anne Østgaard har vært informasjonsmedarbeider i forlaget siden 1985. Hun har jobbet med alle litterære sjangere. Siden 2013 har hun vært nettjournalist og innholdsredaktør for forlagets digitale kanaler, som bloggen forlagsliv.no, cappelendamm.no, bedriftens intranett og sosiale medier som facebook. Hun har også vært engasjert på arrangementssiden, som programskaper og medansvarlig for Lunsjpausen, et ukentlig formiddagsarrangement, og som leder av Cappelen Damms Kunstforening, Veggpryd. Hun er også barnebokforfatter, og har bl.a. skrevet ABC for barske barn, morovers for de yngste, illustrert av Johan Reisang.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *