Tips fra Kristian Hall

Slik holder du nyttårsforsettene

Kvinne på et fjellKvinne på et fjell
Har du satt deg noen mål for 2019? Noe du skal begynne eller slutte med? Les Kristian Halls gode råd for hvordan holde et nyttårsforsett.

Nytt år, nye muligheter? Det er ikke bare enkelt å gjennomføre nyttårsforsettene sine. Ifølge Kristian Hall bak boka Glad igjen! gjelder det å senke ambisjonsnivået.

Jeg er svært glad i nyttår. Ikke på grunn av rakettene. Ikke på grunn av nyttårsaften med god mat og gode venner og sånt heller, selv om det er stor stas. Jeg er glad i overgangen til et nytt år fordi det representerer en ny start.

Vi vet jo at dette er en illusjon. Tiden bryr seg ikke om kalendre, og hadde den gode pave Gregor XIII i 1582 ikke beordret en endring av kalenderen, så hadde vi feiret nytt år en annen dag. Vi kunne for eksempel koblet kalenderåret til solens gang, med nyttår den 21. desember, den mørkeste dagen i året.

Men til tross for illusjonen, er vi mennesker flinke til å knytte symbolsk verdi selv til ting som er satt opp ganske tilfeldig. Det har gjort nyttårsaften, og det å skrive et nytt tall for året man er inne i, til et viktig tidspunkt.

Mitt nyttårsrituale

Første januar er en hellig dag for meg. Et tabula rasa. Blanke ark med farjestifter

Kristian Hall
Kristian Hall er lidenskapelig opptatt av å nå ut til alle som sliter med depresjon, med et budskap om at det er mulig å bli mye bedre eller helt frisk. Han kjempet seg selv ut av mange år med tung depresjon, og ga i fjor ut boken «Glad igjen!» sine beste råd og tips for å bli frisk.

tel. Jeg har et lite nyttårsritual der jeg skriver litt om året som gikk på nyttårsaften, og litt om året som kommer første nyttårsdag. Jeg skriver om drømmene mine, planene mine. Hva jeg ønsker å jobbe mer med, hva jeg ønsker å endre på.

Det er helt ok å ikke ha noe man ønsker å endre på (egentlig er det jo dit vi alle ønsker oss). Men mange sliter med noe. Mange har bagasje, eller vaner som fører til at livet blir vanskelig. Mange av oss har lyst til å komme i gang med et treningsprogram, eller spise sunnere. Januar er et godt tidspunkt å begynne.

Ny podcast om endringsprosesser

Jeg er inne på disse tingene i podcasten min, «Forandring nå», som jeg lanserte i desember. I podcasten snakker jeg med spennende mennesker om endringsprosesser og hvordan man kan stå i og komme gjennom vanskelige tider og hendelser. Blant annet er jeg veldig opptatt av tidspunktet hvor man bestemmer seg for endring, som er et magisk tidspunkt med potensielt livsendrende implikasjoner. Hvis man klarer å begynne endringsarbeidet er halve jobben gjort. Den andre halvdelen handler om å fortsette med den nye vanen selv når den initiale motivasjonen daler.

LYTT TIL PODCASTEN: Forandring nå – Humor når livet er vanskelig

Hvordan holde et nyttårsforsett?

Mye av svaret er å starte med vanvittig lave ambisjoner. Det gjelder både når man begynner en endringsprosess og når motivasjonen daler og man er i ferd med å gi opp.

Hvis du ønsker å trene mer, men sliter med å komme i gang, kan du sette som målsetning å gå en kort tur hver dag, eller ta én armheving. Det er uendelig mye bedre enn å ikke gjøre noe. Hvis du setter målsetningene så lavt at du klarer dem uansett vil det bli mye lettere å holde på en endringsprosess, hvis motivasjonen daler, eller du blir syk eller har mye å gjøre. Istedenfor å stoppe hele prosessen, kan du fortsette ved å gjøre et eller annet, nesten uansett hvor lite det måtte være. På denne måten blir det lett å komme i gang, og lett å holde seg til programmet

Hva hvis jeg ikke klarer å holde nyttårsforsettet?

Og husk, hvis du bommet på nyttårsforsettene, er det aldri for sent å begynne et helt annet tidspunkt i løpet av året. Det er virkelig slik at enhver ny dag er starten på resten av ditt liv. Og vi kan velge selv hvordan vi ønsker å bruke den tiden.

Les også

Fant en metode for å bli glad igjen:

Kristian ble helt frisk etter mer enn ti år med dyp depresjon – her er boken med hans «oppskrift»

Uansett om du har store eller små endringsambisjoner – eller ingen i det hele tatt – ønsker jeg deg et godt nytt år!

Ønsker du å lese flere artikler, meld deg på nyhetsbrev her!