Ski på beina, ski på hjernen

Fem bøker til Ski-VM

Ski-VM 2019Ski-VM 2019
Ski-VM 2011 ble arrangert i Holmenkollen i Oslo. Det var det 48. ski-VM som er arrangert, femte gang det var arrangert i Norge og fjerde gang det var arrangert i Oslo. Her ser vi Therese Johaug på 30 km fri teknikk fellesstart.

Ski-VM er et av årets aller største høydepunkter for sportsinteresserte nordmenn. Vi har plukket ut fem bøker for den sportsinteresserte og strikkeglade.

Skijentene av Hanna Nordberg

Boktips til vinterferien
 Skijentene finner du på cappelendamm.no.

Skijentene er historien om de norske skijentene som brøytet løype. På 1950-tallet var ikke langrenn en frøkensport, men en sport for menn. Kvinner skulle da ikke svette! Ikke alle lot seg stoppe. Ingrid Wigernæs og de andre i «Jentutn» var de første store skistjernene, men de var også pionerer i sporet.

I 1968 tok «Jentutn» gull på stafetten i OL. I 2018 gjorde de norske skijentene det samme. I løpet av disse 50 årene har de norske skijentene gitt oss medaljer og triumfer, men de har også møtt motstand og motvilje. I denne boken møter vi de mest fremtredende skijentene gjennom de siste tiårene, helt fra de første kvinnene konkurrerte på ski til Marit Bjørgen ble verdens mestvinnende vinterolympier.

Hanna Norberg er en skiinteressert journalist med 15 års erfaring fra norsk presse.

Les også

Hvor var du da Berit Aunli brakk staven?

 

Hoppuka – en reiseskildring av Thomas Karlsen

Boktips til vinterferien
Hoppuka finner du på cappelendamm.no.

Hoppuka er en vindskeiv og fornøyelig reiseskildring fra de tysk-østerrikske hoppukebyene.

Det er en reise inn i et besynderlig og fargerikt univers som sjeldent fanges opp av TV-kameraene, befolket av ompaorkestere, polske turister og pratsomme russiske sportsjournalister. Men det er også en bittersøt reise i tid, tilbake til hoppsportens gullalder, da hele Norge satt klistret til TV-skjermen første nyttårsdag og ventet timevis på første norske hopper, for kunne å oppleve at denne hopperen landet på kulen.

Thomas Karlsen, forfatteren bak Claus Lundekvams kritikerroste og bestselgende selvbiografier tilbake med sin første egne bok på Cappelen Damm.

 

boktips til vinterferien
 Vinnerskaller i pocket nå på cappelendamm.no.

Norske Vinnerskaller av Arne Jørstad Riise, Bjørge Stensbø og Anne Marte Pensgaard

Hvordan tenkte Petter Northug i spurten på fem-mila i VM i Holmenkollen i 2011? Hva motiverte Liv Grete Skjelbreid Poirèe aller mest? Hva er Magnus Carlsens viktigste mentale styrke, og hvorfor har Cecilia Brækhus en mental sperre for å slå ut motstanderen på knock-out? Dette er noe av det vi får svar på i Norske vinnerskaller – Veien til mental styrke og gode prestasjoner.

For første gang forteller 30 av våre fremste toppidrettsutøvere om hvordan de har øvd opp mentale ferdigheter for å lykkes. De forteller om oppvekst, relasjoner og miljøer som har vært viktige for deres utvikling, og de deler tanker om selvtillit, motivasjon, stressmestring og god prestasjonskultur. De forteller hva som får dem til å reise seg etter et nederlag og om hva som gjør dem til vinnerskaller: utøvere som vipper marginene i sin retning gang på gang, fordi de er sterke mentalt og best når det gjelder.

Vi har alle mye å lære av vinnerskallene, både for å prestere bedre selv og for å skape en prestasjonskultur der andre kan blomstre. Det finnes ikke snarveier, men i Norske vinnerskaller får vi vite hva som skal til for å bli en vinnerskalle og hvordan vi kan trene mentalt for å nå våre egne mål.

Les også

Ti sikre krimkort

Vinterens beste krim i pocket

«De skal nå strikke titusener av masker. Vi unner Dem et vellykket resultat. Bruk derfor det garn oppskriften er prøvestrikket og gjennomarbeidet med

Norske VM-gensere av Iselin Hafseld

Ski-VM
Norske VM gensere finner du på cappelendamm.no

Med denne boken kan du strikke deg gjennom skihistorien. Her kan du la deg begeistre av en lekker retrogenser fra VM i Oslo i 1966, eller drømme deg bort med fargerike og stormønstrete modeller som igjen ses i gatebildet. Og ikke å forglemme genseren som ble laget til VM i 1989 – en skikkelig fartsfylt fargefest som alle vil ha. Den aller siste modellen er genseren som skiløperne skal bruke under VM i 2019. Så nå er det bare å ta fram strikkepinnene, finne en eller flere favoritter og strikke din favorittgenser.

Boken presenterer 17 offisielle VM-gensere og har oppskrifter til både dame, herre og barn. I tillegg finnes det oppskrifter på tilbehør til alle modellene. En sann skatt for alle strikkeentusiaster.

«De skal nå strikke titusener av masker. Vi unner Dem et vellykket resultat. Bruk derfor det garn oppskriften er prøvestrikket og gjennomarbeidet med.» Sitatet er hentet fra oppskriftsheftet til VM 1966

 

Les også

En strikkereise gjennom skihistorien

Strikk din favoritt-VM-genser!

Skituren av Sidsel Jøranlid

Ski-VM
Skituren finner du på cappelendamm.no

Spennende lettlest bok for barn fra syv år som kan få oppleve gleden ved å lese en hel bok selv.

Snart er det skidag, og Anders vil lære Khalid å gå på ski. Først trener de i bakken bak blokkene.

Men en kveld følger de lysløypa inn i skogen. I en bratt bakke faller Anders. Foten gjør vondt, og det er mørkt og kaldt.
Hvordan skal de komme seg hjem nå?

Sidsel Jøranlid har en egen evne til å finne historier og temaer som treffer de yngste leserne. Småskolebarna kjenner seg igjen, og det er alltid gøy å lese historier som kunne handlet om deg selv!

En spennende bok om en skitur som plutselig blir alvor, om vennskap og om å hjelpe hverandre.

Susanne Hartvåg
Jeg er markedssjef for krim og oversatt litteratur i Cappelen Damm. Jeg elsker når den rette boka treffer den rette leseren!
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *