I Robert Louis Stevensons fotspor

En vandring i franske Cevennene – med og uten esel

Bilde av Bilde av
Cevennene ligger i Sør-Frankrike og er et området med skog, åkerland og snaufjell som strekker seg over to klimasoner. Geografen Onésime Reclus har beskrevet de nordligeste delene av området som "fransk Sibir" og den sørlige delen som "et Afrika".

På vandring uten esel i Cevennene er en underholdende og underfundig bok, skrevet av debutanten Alexander Leborg. En moderne versjon av Robert Louis Stevensons klassiker.

Hånd med Stevensons bok På vandring med et esel i Cevennene og fransk fjelllandskap i bakgrunnen
Her ser vi Robert Louis Stevensons bok På vandring med et esel i Cevennene i norsk utgave med fransk, typisk cevennsk fjellandskap i bakgrunnen.

En vandring med esel i Cevennene

Mange kjenner til den berømte, skotske forfatteren Robert Louis Stevenson og hans udødelige bøker Skatten på sjørøverøya og Dr. Jekyll og Mr. Hyde. Mindre kjent er Stevensons klassiker i friluftslitteraturen: På vandring med et esel i Cevennene, bygget på forfatterens dagboksnotater fra høsten 1878, da den unge skotten bega seg på vandring i Cevennene i Sør-Frankrike, et område som geografen Onésime Reclus har beskrevet slik:

Det mest iøyenfallende trekk ved Cevennene er (…) grensen mellom to klimaer, to vegetasjoner, to naturer (…) På den ene siden et fransk Sibir, på den annen side et Afrika…

Vakkert landskap med høy, blå himmel.
Vakkert landskapsbilde fra Cevennene med høy, veldig blå himmel.

En moderne vandring Stevensons fotspor

I 2017 fikk Alexander Leborg i oppdrag å oversette Stevensons klassiker til norsk. Som ledd i forberedelsene valgte han å vandre i forfatterens fotspor, rettere sagt eselspor. – Jeg hadde hatt lyst til å oversette Stevensons bok i minst ti år da jeg endelig fikk oppdraget. Og i forbindelse med oversettelsen bestemte jeg meg for å gå den samme turen. Først da jeg var underveis, oppsto ideen om å skrive min egen bok om dette landskapet og kulturen – og litt om hvem Robert Louis Stevenson var da han gikk her, forteller Leborg, som lanserer sin bok i forlaget tirsdag 23. april kl. 18.30.

Tok som Stevenson dagboknotater underveis

Leborg tar selv dagboksnotater underveis. Han er ingen erfaren vandrer, men han går og går – gjennom et vakkert naturlandskap bestående av skog, åkerland og snaufjell. Han kjenner på den uvante gleden ved å rusle alene i time etter time, dag etter dag. Underveis stiger beundringen for Stevenson og for turen han tok nesten 140 år tidligere. Leborg adopterer også Stevensons motto:

For min egen del reiser jeg ikke for å komme noe sted, men for å vandre. Jeg reiser for reisens skyld.

Omslag på Alexander Leborgs bok På vandring uten esel i Cevennene
Alexander Leborg kaller sin versjon av en vandring i Cevennene for En sekulær pilegrimsferd. Les mer om boken her!

På vandring uten esel i Cevennene

I sin bok På vandring uten esel i Cevennene, er Alexander Leborg i løpende dialog med Stevenson, en av verdenslitteraturens største fortellere. Som Stevenson beskriver han det han ser og opplever langs landeveien og under sine stopp på klokt og entusiastisk vis. Samtidig erkjenner han med et visst vemod at denne tidligere blomstrende regionen faktisk er døende. De unge flytter til byene for å få utdannelse og arbeid. I de små landsbyene er befolkningen både aldrende og synkende. Hus forfaller eller er til salgs. Hele grender ligger øde. Vi finner lignende observasjoner og beskrivelser i Michel Houellebecqs aktuelle roman Serotonin og de samme problemstillingene som bakgrunn for det franske folkeopprøret som har kommet til uttrykk gjennom «De gule vestene».

Bilde av to esler med et åpent landskap i bakgrunnen.
Esler var og er et kjent innslag i landskapet i Cevennene.

Å bruke Stevenson som reiseleder

Før vår forfatter Alexander Leborg fikk oversetter-oppdraget og bestemte seg for å gjenta Stevensons vandring, ante han ikke at det finnes mer enn tretti bøker fra folk som gjennom tidene har gått, syklet eller ridd i Stevensons fotefar og eselspor. Alle har hatt ulike motiver for turen. Noen med ønsker om å kopiere den berømte forfatteren ned til minste detalj, andre har brukt vandringen som terapi. Og alle har skrevet sine versjoner. Å anvende Stevenson som reiseleder gjennom Cevennene har vist seg å være en god idé. Og nå foreligger altså Leborgs versjon av turen integrert i en interessant litterære dialog med den berømte forfatteren post mortem.

Bilde av et nedlagt, forfallent hotell med en dør der det nå bare står OTEL.
Et nedlagt hotell. Et trist, men ikke uvanlig syn med fraflyttede bygninger i forfall i Cevennene.

Kan en gryende Stevenson-turisme snu utviklingen i Cevennene?

Stevensons klassiske reiseskildring har altså bidratt til en vedvarende interessen for Cevennene, som igjen har inspirert til vandringer og avstedkommet stadig nye bøker. Dagens turisttrender viser at mange ønsker seg bærekraftige turer utenfor allfarvei – for egen maskin. De gamle pilegrimsrutene har fått ny popularitet. En sekulær pilegrimsferd gjennom Cevennene må være perfekt i så måte. Kanskje ser vi konturene av en gryende Stevenson-turisme som kan bidra til å snu den negative utviklingen i området?

Alexander Leborg

Alexander Leborg (f. 1973) er oversetter fra engelsk og svensk, og har siden 2015 drevet Minuskel forlag. På vandring uten esel i Cevennene er hans første bok.

Anne Østgaard
Anne Østgaard har vært informasjonsmedarbeider i forlaget siden 1985. Hun har jobbet med alle litterære sjangere. Siden 2013 har hun vært nettjournalist og innholdsredaktør for forlagets digitale kanaler, som bloggen forlagsliv.no, cappelendamm.no, bedriftens intranett og sosiale medier som facebook. Hun har også vært engasjert på arrangementssiden, som programskaper og medansvarlig for Lunsjpausen, et ukentlig formiddagsarrangement, og som leder av Cappelen Damms Kunstforening, Veggpryd. Hun er også barnebokforfatter, og har bl.a. skrevet ABC for barske barn, morovers for de yngste, illustrert av Johan Reisang.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *