Den perfekte italienske pizzaen

Pizza paradisoPizza paradiso

Ukens oppskrift:

Et sted må man begynne for å lage den perfekte italienske pizzaen: med den perfekte bunnen. I tillegg må man ha en god saus og gode ingredienser til topping, men man kommer langt med bare kapers, svarte oliven og ansjos, skriver Jan Vardøen i boka Pizza Paradiso. Kapers og ansjos-varianten kan være litt for minimalistisk for mange av oss, så i boka finner man pizzaer av alle slag, både barnevennlige og mer avanserte varianter. Felles for dem alle er at de er slagere på pizzeriaen Villa Paradiso – og – den gode italienske bunnen:

8 pizzaer

  • 6 dl lunkent vann (ca. 25 °C)
  • 1 dl god olivenolje
  • 1/4 pakke fersk gjær
  • (12–13 g), ev. 3 g tørrgjær
  • 1 ss hvitt sukker
  • 1 kilo «00» pizzamel, siktet
  • 1 ss salt

Bland vann, olivenolje, gjær og sukker sammen i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca. 3 min. til det er godt blandet. Ha i siktet mel og salt. Elt sammen på lav hastighet i ca. 15 min. Du skal ha en glatt og elastisk deig.

Merker du at melet ikke blir blandet godt nok i, stans maskinen, hent opp mel fra bunnen og vend inn i deigen med hendene. Elt videre og tilsett litt vann hvis deigen er for hard og stiv. Ha den over på et godt melet bord og la den hvile i 20 min. Del deigen i 8 leiver på ca. 200 g hver. Elt mellom hendene, lag fine, små baller og legg dem på et oljet bakebrett med god avstand mellom hver. La deigballene stå på brettet i 2–3 t. i romtemperatur. Når de har fått dobbelt størrelse, kan de oppbevares i kjøleskap fram til de skal brukes. Det aller beste resultatet får du hvis deigen får lov til å stå over natta i kjøleskap, såkalt kaldheving.

Har du deig til overs, så ikke kast den. Spar den i kjøleskapet til neste gang og bland den inn i den nye deigen. Den tilfører fin karakter og tekstur.