Hjerneføde på en mandag

Inspirasjon på en mandag – det ville Cappelen Damm gi alle kveldens gjester, som talte 240 stykker i Akersgata denne kjølige februarkvelden. Stolene var fylt av forventningsfulle damer og noen menn, med Fedon Lindbergs rykende varme scampisuppe i bollen og godt drikke i glasset.

Fedons suppe vakte allmenn begeistring.

Fedon Lindberg er først ute. Han forteller oss at grønnsaker og frukt, fisk, mandler og nøtter, sunt fett og ikke å forglemme mørk sjokolade og litt rødvin reduserer risikoen for å dø for tidlig med mange prosent. Det er enkelt å spise sunt, sier Fedon. Supermaten finnes på super’n.
Smarkarbo, fortsetter han og smiler. Husk det, venner. Det er det det dreier seg om. Karbohydrater med kvalitet. Jeg vet også hva det dreier seg om. For jeg har laget flere retter fra den siste boka hans, Mat for livet. Selv ungene liker dem. Seigmenn står dessverre ikke nevnt som anbefalt mat i boka. Eller bamsemums. Det som er så godt! Men en i uka tror jeg vi kan få lov til å spise.

Mia Törnblom synes vi har sittet lenge nok og beordrer oss opp av stolen til ulike øvelser. Med et hvitt smil og knallrosa briller som hårbøyle dundrer hun løs: Du får fem positive uttalelser om deg selv eller ditt arbeid denne uka. Likevel husker du bare den ene kollegaen som rynket på nesen over referatet du skrev fra forrige møte, det som inneholdt en feil du hadde oversett. Du er i et selskap og føler deg flott. Inn kommer en vakker kvinne i den kjolen. Brått er du redusert til kveldens Fru Mislykket.
Vi kjenner oss så veldig igjen, noen av oss. Mia lærer oss hvordan vi skal forankre de positive opplevelsene i hjernen og fjerne oss fra de negative. Lykkelige snur vi fjesene mot hverandre og ler. Så enkelt!
Jeg forstår hvorfor Mia Törnblom ble kåret til Årets motivator i 2010. Jeg kan nesten ikke vente med å løpe hjem og lese boka hennes: Alt om selvfølelse. Mias samlede tanker. For jeg har nemlig lest en av hennes tidligere bøker og vet at det virker.

Vi løser opp stive skuldre før Mia Törnblom slippes løs på oss.

Fredrik Praesto er vant med at folk er skeptiske til hypnose. Uten grunn, lover han med et vennlig smil og dinglende hestehale. Han snakker om reptilhjernen. Den som reagerer med følelser når vi havner i ubehagelige situasjoner. Den som gjør at edderkoppfobikeren flykter med et redselsskrik når det lille krypet på raske bein piler over gulvet. Dette er det lett å kvitte seg med, forsikrer han.
Er det noen som ønsker å slutte å bekymre seg? spør han utover salen. Jeg som sitter der og er nervøs på hans vegne for at ingen skal melde seg, konstaterer overrasket at jeg selv hører med blant de bekymrede. For armene fyker i været. To heldige unge jenter blir utvalgt. De går smilende av scenen etterpå. Underlige ting skjedde der framme. Uforklarlige for oss, naturlige for Fredrik.
Jeg tenker at jeg må lese boka hans en gang til. Hypnotisørens hemmeligheter. Og lytte til CD-en hans. For jeg vil tilhøre skaren av ubekymrede mennesker. Da kan jeg kanskje ta en seigmann til, sette på meg den gamle olabuksa og kjenne at jeg er vellykket og vakker!

Fredrik forklarer hvordan vi kan påvirke vårt ubevisste sinn og bli en bedre utgave av oss selv.

 

Lise Galaasen
Redaktør i Cappelen Damms faktaredaksjon. I tillegg har hun forfattet flere bøker: Mat for barn (2007, sammen med Margit Vea), 1000 tips for småbarnsforeldre (2012) og Mamma for harde livet (2012).
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.