Månedens strikkeoppskrift: Et hjerte til jul

Å bli ønsket velkommen inn til en god venn nå i adventstiden med et hjerte er spesielt koselig. Et hjerte står for varme og åpenhet.

Dette trenger du for å lage et hjerte (bredde 24 cm, høyde 33 cm):

  •  1 nøste bleket natursnor, litt fyllvatt,  «God Jul»-bokstaver av sink, høyde 9,5 cm,  en tørr grein, ca. 55 cm lang, lim (limpistol), litt natursnor til oppheng, og garnet plum (70 % mohair, 30 % polyamid) 25 g= ca. 250 meter

Dette gjør du:

Legg opp 5 m. Str 1 omg r rundt. Øk til 10 m på neste omg. Sett et merke i beg av omg, og et merke midt på omg, = 5 m til foran og 5 m til bak på hjertet. Str glattstr rundt. Samtidig str hver 3. omg slik: *Str 1 r, øk 1 m ( Øk ved å løfte opp tråden mellom 2 m til et kast, og str dette vridd r.), str til det gjenstår 1 m før merketråden, øk 1 m, str 1 r*, str *-* en gang til, = 4 m økt på omg. gjenta økingen til det er 46 m på omg. Etter siste øking str 2 omg. På neste omg økes 1 m i midtre m foran og 1 m i midtre m bak – øk ved å str 2 r i samme m, vekselvis i framre og bakre m-ledd. Det er 48 m på omg.

Str neste omg slik: Str 12 m, sett de neste 24 m på en tråd, legg opp 2 m, str de siste 12 m på omg, = 26 m til den ene hjertebuen.Den ene hjertebuen: Sett et merke i beg av omg og et merke midt på omg = 13 m til foran og 13 m til bak på hjertebuen.

1. – 5. omg: r. 6. omg: *Str 1 r, 2 r sm, str til det gjenstår 3 m før merketråden, løft 1 m av p (som om den skulle str r), str 1 r, løft den løse m over, 1 r*, str *-* 1 gang til, = 22 m (4 m felt). 7. – 8. omg: r. 9. omg: Str som 6. omg, = 18 m. 10. omg: r. 11. omg: Str som 6. omg, = 14 m. 12. omg: Det felles av, samtidig som det str slik: *2 r sm, 3 r, løft 1 m av p (som om den skulle str r), 1 r, løft den løse m over*, str *-* en gang til.

Legg hjertet flatt og mask sm øverst i hjertebuen. Den andre hjertebuen: Beg i siden av hjertet. Str m fra tråden på baksiden av hjertet, legg opp 2 m og str m fra tråden på forsiden. Str deretter 1.-12. omg som på den første hjertebuen. Montering: Sy fast «God Jul» på hjertet. Tvinn en snor av natursnor, og heng opp hjertet i greina – den samme snoren kan videreføres og fungere som oppheng for dekorasjonen.

Oppskriften er hentet fra Bente Presterud Røviks bok Med hjerte for strikk.

Vi ønsker dere alle en god adventstid! 

 

Ragnhild Mork

Medarbeider i kommunikasjonsavdelingen i Cappelen Damm. Er opptatt av formidling generelt, og historieformidling spesielt.

1 kommentar
  1. Hilde:

    Hei. I oppskrift på flott strikket hjerte står d at d r brukt plum, men hjertet ser ikke loddent ut. Plum er jo et loddent garn.

    16. november 2014 kl 18:19

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *