Lappeteppe til den nyfødte

008–045 Store begivenheter.indd

«Lappetepper forteller historier, de forteller historier om kjærlighet og tap, om vennskap og nye opplevelser. Å sette sammen stoff for å lage noe praktisk og verdifullt til deg og dine, er en svært personlig reise,» skriver forfatteren av Quilt med kjærlighet i bokens forord. Boken er fylt med tepper satt i sammen av stoffbiter som har en historie eller mening, for den som lager eller mottar, og vil inspirere deg til å kreere noe vakkert og personlig.

Oppskriften på dette flotte babyteppet er hentet fra boken, og er en flott gave til den nyfødte.

Lappeteppe til den nyfødte

Ferdig lappeteppe
Det ferdige teppet måler 90 x 120 cm. Det er passe stort til en barneseng, og det er stort nok selv når barnet vokser til.

Forsiden
Du trenger totalt ca. 2–2,5 m stoff til dette mønsteret. Hvis du bruker samme stoff på begge sidene av midten som jeg har gjort, trenger du 1,5 m til disse delene av lappeteppet.

Baksiden
Hvis du vil bruke samme stoff på hele baksiden, trenger du et bomullsstoff som er 1,4 m langt og minst 110 cm bredt. Hvis du deler baksiden i felt, trenger du 1,5–2 m stoff avhengig av størrelsen. Baksiden kan lages av rester fra forsiden eller du kan velge et helt annet stoff.

Lukkekant
Du trenger ca. 0,5 m stoff. Du kan også bruke rester eller velge et helt annet stoff.

Du trenger også
Platevatt – som er om lag 10 cm større enn forsiden hele veien rundt.
Sytråd – 100 prosent vanlig bomullstråd i en nøytral farge.
Quiltetråd – 100 prosent bomull i den fargen du velger selv.

008–045 Store begivenheter.indd

Design
Dette er et enkelt lappeteppe; et teppe til en baby bør ikke være for komplisert, men bør samtidig være slik at du kan sette sammen mange forskjellige stoffer – du vil antakelig bruke mer tid på å samle stoff enn på selve quiltingen. Nå er tiden kommet til å be foreldre og besteforeldre om brukte barneklær, gamle tepper og stoffl apper fra generasjoner tilbake, slik at alle kan bli representert i teppet. Alternativt kan du lage teppet av nye stoffer, eller en blanding av nytt og gammelt. Hvis teppet skal være en gave, bør du finne ut hvordan babyens soverom ser ut, hvilken farge det er på veggene, slik at du kan samle stoff som passer best mulig. Det beste er å bruke bomullsstoffer i hele teppet, fordi det må kunne vaskes, og vaskes ofte. Et bomullsteppe er mykt og godt for huden – og baksiden bør være økologisk bomull.

Sette sammen lappene
Dette teppet kan du skjære til og sette sammen i løpet av en ettermiddag. Strimlene er lange og tynne, så du kan lett miste dem eller blande dem. Derfor er det lurt å rydde en stor nok plass til å legge hele teppet utover mens du setter det sammen.

Når du har samlet alle lappene, må du bestemme hva du vil bruke og i hvilken rekkefølge. Start med den midterste stripen (B) som representerer babyen. Venstre- og høyresiden består av støttestoff. Du har muligens noen lapper som er så små at det sier seg selv hvor de passer best. Hvis ikke, kan du kombinere dem slik at de passer godt sammen. Bestem deg for om du vil bruke noen lapper i kombinasjon flere steder eller plassere dem her og der.

Skjære til
Se diagrammet under og begynn med rad 1. Skjær til de tre lappene og husk at lappen i midten er den viktigste. Alle sømmonn er 1 cm og er inkludert i de oppgitte målene. Legg ut lappene, og gjenta for radene 2–24. Legg hver rad i riktig rekkefølge, slik at du etter hvert ser hvordan teppet blir. Det gir deg muligheten til å bytte ut noen lapper hvis nødvendig.

Sy sammen lappene
Sy sammen de tre lappene på første rad, rette mot rette. Sett sammen A1 til B1, og deretter C1 til B1. Press sømmene. Gjenta for radene 2–24.
Avslutningsvis syr du radene sammen rette mot rette; du begynner øverst og arbeider deg nedover. Press alle sømmene etter hvert til forsiden er ferdig.

En avsluttende detalj
På mitt teppe bestemte jeg meg for å ha med noen ekstra lapper langs kanten på den ene siden (se bildet under). Du kan enten gjøre det ved å applikere oppå teppet, eller ved å justere målene på lappene på venstre og høyre side for å gi plass til de ekstra lappene. Dette er en detalj som du selv velger om du vil ha med eller ikke.

Montering av lappeteppet
Sett sammen baksiden først. Sy sammen lappene til du har en firkant som er minst 10 cm større enn forsiden, rundt det hele. Alternativt kan du skjære til et bomullsstoff i den størrelsen. Deretter legger du forsiden, platevatt og baksiden lag på lag.

Dette lille teppet er enkelt og raskt å quilte for hånd, og jeg synes det er den riktige måten å gjøre det på med et babyteppe. Jeg valgte enkle tråklesting og fulgte sømmene om lag 5 mm fra sømkanten.

Skjær til teppet slik at det blir jevne kanter. Da blir det lettere å feste lukkekanten.

008–045 Store begivenheter.indd