– Jeg har fått et personlig forhold til hver og en av dem

Nye og gamle favoritter: Fantorangen må med, og Teodor er flink som varmeflaske.
Lise Nymark har gått grundig til verks for å gjøre Fantorangen levende. Teodor har fått ny jobb som varmeflaske. Fra boken «Lag favorittene fra BarneTV».

For en storartet opplevelse, å få skape disse personlighetene i strikk og hekling. Noen av figurene var jeg godt kjent med fra egen barndom, og andre har jeg fulgt sammen med døtrene mine. Resten av figurene har jeg fått god kjennskap til gjennom å forme og strikke meg gjennom denne boken.

Fantorangen, Perla, Turi og alle de andre skulle jo ikke bare likne originalfiguren – de skulle bli selve figuren.

Garnkvaliteter og farger er nøye vurdert og valgt ut. Det samme med materialer til øynene. Når dette var på plass startet jobben med å forme figurene. Det er mye som skal stemme for å få det riktige uttrykket til figurene. Hvilken teknikk passet best til Eddi, og hvilket garn likner mest på pelsen til Rodde?

BarneTV var stadig å se på skjermen hjemme hos oss, samtidig som målebånd og notisblokk ble flittig brukt mens kropper, hoder, vinger og haler er formet en etter en. Sakte men sikkert har figurene tatt form. Noen ganger har utformingen gått av seg selv. Andre ganger ble flere forsøk forkastet før jeg endelig var fornøyd med resultatet. Og gleden har vært stor hver gang en ny figur ble ferdig.

barnetvomslag

Prosessen har vært inderlig og det har vært mye latter underveis. Det er helt umulig ikke å bli sjarmert av de rampete, søte, tøysete og sprø barneTV-figurene. Og jeg opplever at jeg har fått et personlig forhold til hver og en av dem etter å ha jobbet så tett på i månedsvis.

I tillegg til figurene har vi laget andre produkter som tepper, gensere og lue m.m. Jeg håper jeg får se mange barn som Zook med lue i alpakkaull utover vinteren. Det er ganske befriende å trekke zook over hodet. Man kan tillate seg å være litt ekstra tøysete og rampete da.

For de voksne som vil lage noe til seg selv, kan nissene være et alternativ. Eller kanskje et supermykt pledd i myk bouclé og mohairgarn.

Nå sitter Turi, lett foroverlent, i bokhylla og titter ned på meg. I sofaen ligger labbetusspleddet og er daglig i bruk. Både 2- og 4-bente i familien elsker det myke, deilige teppet.

Jeg håper mange med meg vil glede seg med å stifte nærmere bekjentskap med sine gamle eller kanskje også nye favorittfigurer fra Barne TV.

God håndarbeidshøst!

Til bokhandel: Lise Nymark «Lag favorittene fra Barne-tv»

Bæ bæ lille vakre søte Perla.
Bæ bæ lille vakre søte Perla.

 

Lise Nymark

Lise Nymark(f. 1967) er utdannet faglærer i kunst og håndverk ved Høyskolen i Oslo, avd. estetiske fag.

Hun har tidligere arbeidet som lærer i kunst og håndverk, og siden 1997 har hun holdt kurs i ulike håndarbeidsteknikker som strikking, lappeteknikk og applikasjon for lokale husflidslag og i egen regi.

De senere årene har hun arbeidet frilans som designer av tekstile produkter; strikk, hekling og søm. Hun samarbeider med garn- og stoffleverandører, og designer modeller som selges til ukepresse der de presenteres med bilder og oppskrifter.

Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *