Fremtidens mat – tang og tare

Tang-og-tareTang-og-tare

Å høste av naturens og havets overflod er inspirerende, spennende og ikke minst bærekraftig. Og så er det jo så godt alt det du kan plukke med deg fra havet – slik som fingertare, havsalat, vingetang, remtang, sukkertare, fjærehinne og søl!

For mange år siden var jeg på Island. På vei til sagaøya traff jeg to journalister som skulle lage en reportasje om lakseoppdrett utenfor Akureyri. De fikk med seg et prakteksemplar av en laks da de reiste tilbake til Reykjavik. Egentlig hadde de tenkt å spille meg et puss med laksen, men tok heldigvis til fornuft og inviterte på middag i stedet. Smaken av laks tilberedt med tang sitter spikret fast i minnet mitt – helt utrolig godt. Det var vel den femte smakssansen, umami, som traff meg som et lynnedslag.

tang og tare omslag
Les mer og kjøp boken på cappelendamm.no.

Og en annen smak som ikke glemmes, tørket søl drysset over vaniljeis servert med favorittkaken. Har du ikke smakt det? Prøv! Hintet av lakris kombinert med en frisk saltsmak – det passer perfekt til det søte, synes nå jeg.

Men det er mer med tang enn smaken. Det er også fremtidens matkilde som vi endelig har fått øynene opp for. Sjøgrønnsaker, som vi like godt kan kalle dem med en gang, er næringsrike og sunne. For den som teller kalorier er det greit å vite at de inneholder lite fett og karbohydrater. Til gjengjeld er de proteinrike og rike på verdifulle mineraler og annet snacks for kroppen.

Det er ikke helt ualminnelig å spise tang, vi gjør jo det når lørdagssushien inntas. Og tenker antagelig ikke over at det er tang vi spiser når makirullene puttes i munnen. Nori er liksom ikke tang, men noe japansk som bare hører til lørdagskosen.

Havets grønnsaker kan brukes til alt, i boken Tang & tare – et hav av mat av Zoe Christiansen, Claudia Seifert, Hanne Martinsen og Lisa Westgaard er det et spennende utvalg av retter. Både lunsj- og middagsretter, men også desserter og kaker i tillegg til snacks og drinker. Her er det bare å velge.

Og denne gangen velger jeg meg kake med søl – selvsagt.

Sjokoladekake tangSøt sjokolade- og rødbetekake med vaniljeis pakket i søl

150 g mørk sjokolade
120 g smør
80 g mel
100 g malte mandler
1 ts bakepulver
20 g søl
¼ ts malt kanel
1 snau ts malt kardemomme
5 egg, helst fra frittgående høns
50 g honning
250 g rødbeter, skrelt og revet
2 dl vaniljeis

Smelt sjokolade og smør i en kjele over svak varme.

Visp sammen mel, malte mandler, bakepulver, 10 g søl, kanel og kardemomme i en stor bolle. Sett det til side. I en annen bolle visper du egg og honning lyst og luftig med en elektrisk håndmikser. Med mikseren på lav hastighet tilsetter du litt etter litt melblandingen, revne rødbeter og smeltet sjokolade. Visp til det så vidt er blandet. Smør 4 små kakeformer med olje og fyll røren i formene. Forvarm stekeovnen til 180 C°. Stek kakene i 25–30 minutter. (Stikk en trepinne ned i midten av kaken. Den skal være ren, men litt fuktig når du tar den opp.) Pakk iskremen inn i søl (10 gram) og server isen til kakene.