Flotte sykkelturer i Oslomarka

Sykkelturer i OslomarkaSykkelturer i Oslomarka
Høyt over Maridalsvannet. Foto: Erik Unneberg.

Etter uker med kald vår (og snø!) ryktes det at vårvarmen endelig er like om hjørnet. Hva med å la bilen stå i morgen tidlig og ta sykkelen til jobben? Eller tråkke seg en deilig ettermiddagstur i marka? I boka Sykkelturer i Oslomarka har vi samlet 55 fine sykkelturforslag.

På kongevei til hovedstaden
Kanskje du sitter i kø på Mosseveien? Eller du suser innover firefelts E6 – på vei mot Oslo. Men hva med å ankomme hovedstaden på kongevei – helt uten kø og lyden av biltrafikk? Det kan du oppleve dersom du tar frem sykkelen og legger turen til den historiske innfartsveien fra sør!

Fra Kongeveien - så historisk og romantisk kan det være å sykle til jobben. Fra Sykkelturer i Oslomarka
Kongelig sykkelbro på Kongeveien – så historisk og romantisk kan det være å sykle til jobben. Foto: Eivind Molde.

Den dansk-norske kongen Christian IV ga i 1636 en forordning om å gjøre veien mellom København og Christiana til kjørevei for hest og vogn. Den Fredrikshaldske Kongevei var navnet på veien fra Fredrikshald (Halden) til Christiania, og den var i bruk fra rundt år 1700. Den var hovedvei frem til den ble avløst av Mosseveien i 1860-årene.

Mesteparten av det gamle veiløpet er nå gjemt under, eller ødelagt av, moderne veianlegg. Deler av veien er imidlertid bevart og fredet. I boken Sykkelturer i Oslomarka tar vi deg med på den gamle kongeveien. Og vi, det er Olav Harlem, Erik Unneberg og Eivind Molde, som har laget 55 turforslag og samlet dem mellom to permer.

Sykkelturer for alle – lette, harde, korte og lange
Turene passer enten målet er en hard treningsøkt, frisk luft og vakker natur eller deilige vafler på en koselig markastue. Turene har varierende lengde og vanskelighetsgrad, og er jevnt fordelt over hele Oslomarka. Hvert turforslag presenteres med detaljert beskrivelse, bilder og et eget kart med inntegnet rute. GPS-koordinater viser nøyaktig startpunkt for hver tur.

Sykkelturer i Oslomarka
Sykkelturer i Oslomarka – Les mer og kjøp boken på cappelendamm.no

I tillegg får du informasjon om interessante kulturminner og severdigheter samt forslag til fine rastesteder og stuer med servering.

Kanskje du har det slik som veldig mange andre – du sykler stort sett på kjente trakter. Men kanskje det er tid for å se og oppleve noe nytt fra sykkelsetet? Vi håper at boken vil inspirere til mange flotte sykkelturer i den vakre naturen rundt Oslo!

Turen på kongevei til Oslo, starter på Ås stasjon. Du kan selvsagt starte mange andre steder også, men det kan i hvert fall være praktisk å starte et sted hvor det er togforbindelse. Da er det bare å ta sykkelen på toget, og starte turen på perrongen. Dersom du bor i Ås-området, kan du selvsagt sykle rett inn på kongeveien, og så ta toget tilbake fra Oslo.

Her kan du lese mer om og kjøpe Sykkelturer i Oslomarka.

Ønsker du inspirasjon til et litt annerledes tureventyr? Sjekk også ut:
Bokprat: Mikroeventyr med Marius Nergård Pettersen og Mikkel Soya Bølstad.
Husk lue! Eller slik lager du din egen mikroekspedisjon. Torbjørn Ekelund om Året i skogen.