Reisetips Roma

Reisetips-RomaReisetips-Roma

Futuristene advarte folk mot akutt og smittefarlig arkeologi-syfilis i Roma, men ikke vær redd. Bare du sørger for den rette balansen av fortid og samtid, er den evige byen fortsatt uslåelig.

1) Stå opp tidlig. Roma er en by full av turister, biler, suvenirselgere, flere biler, travle romere og enda flere biler. Men går du ut i sentrumsgatene skikkelig tidlig en lørdag eller søndag, er byen din.

2) Vær ute sent. Om sommeren foregår alt ute om kvelden, og da tenker jeg ikke bare på måltidene.
Prøv en provisorisk utekino langs Tiberen, eller på en av de mange permanente utendørs-filmstedene, for eksempel regissøren Nanni Morettis kino Nuovo Sacher. Det er verdt det, selv om filmen er på et språk du ikke kan så godt. Eller en av konsertene ved Renzo Pianos konserthus: sommerhalvåret har ofte et godt program, du kan jo se om du rekker Elvis Costello 29. mai (2016), for eksempel. Det bør bli en mørk, varm og bra kveld.

3) Se gamle bygninger. Det er jo ikke til å unngå, men det gjelder å finne de beste Se råd 1) og dra til Pantheon, for eksempel, før de andre kommer. Det er et bygg som fortsatt lett tar førsteplassen fra konkurrenter i resten av verden, særlig hvis man slipper å gå i kø.

 

Pantheon Reisetips Roma
Pantheon er fortsatt uovertruffent blant gamle bygninger i Roma.

4) Se moderne kunst. Galleria Nazionale d’Arte Moderna i Valle Giulia har en fin samling kunst fra det 20. århundret, og er verdt en lang formiddag. De pusser opp om dagen, men deler av samlingen er fortsatt fint presentert. Husk De Chirico-rommet i øverste etasje, for eksempel. Museumsrestauranten er en opplevelse i seg selv, enten du rekker buffetlunsjen på søndager eller går for en drink og middag på den store terrassen om kvelden.

Reisetips Roma Lonely Planet
Lonely Planet Roma sørger fr at du finner frem! Les mer og kjøp boken på cappelendamm.no.

5) Se samtidskunst. Zaha Hadids MAXXI-museum ligger litt utenfor sentrumskjernen, men det er verdt turen både på grunn av bygget i seg selv og takket være de kreative utstillingene av samtidskunst og arkitektur. MACRO er Roma kommunes samtidskunstmuseum – litt mindre ambisiøst, men alltid med interessante saker.

Fillialen i Testaccio er utmerket som utgangspunkt for en kveld ute, museet holder åpent sent, og så er det bare å ta for seg av bydelens barer og restauranter. Da Felice er en klassiker, og et bra sted å prøve det tradisjonelle slakteridistriktets versjoner av romersk innmat. En tallerken pasta med kalvetarmer eller små biter av magesekk er aldri feil når samtidskunsten skal fordøyes. Flavio al Velavevodetto er et ypperlig alternativ.

Ellers er det gratis utendørs kunst som gjelder våren 2016: Sørafrikaneren William Kentridge har laget sin versjon av Romas storslåtte og voldelige historie på murveggen langs Tiber-elven, mellom Ponte Sisto og Ponte Mazzini.

6) Finn en park. Romas parker kan bli litt varme og svidde i august, men resten av året er de grønne, og himmelen er jo stort sett alltid blå. Villa Borghese er alltid bra, hold deg unna Segway-utleierne og gå rolig opp til Casina del Lago hvor det er skyggefulle bord, god kaffe og slett ikke så aller verst lunsj.

Paolina Borghese Reisetips Roma
Slik så hun angivelig ut, Paolina Borghese.

Etterpå er det museet som gjelder: Med forhåndsbestillingen i lomma (ordnes greit på nett) er det bare å stille seg i kø for å se Canovas vakre og marmornakne Paolina Borghese.

Ekstra bonus for ekstremisme-interesserte turister: Bildet av Mussolini som viser fram Borghesemuseet til Hitler.

7) Finn en park til: Villa Pamphili er større, mer uoversiktlig og enda flottere enn Villa Borghese. Perfekt for alle med joggesko, fotball, solkrem, frisbee, barn og/eller dyr. Vivi Bistrot serverer veldig bra lunsj, og selger også picnicpakker som kan tas med ut på gresset.

8) Spis. Jo, det er fint vær og mye flott å se på, men det er viktig å ikke undervurdere betydningen av et måltid i Roma. Det kan være lite og raskt, da snakker vi om en tramezzino på Ciampini (Piazza San Lorenzo in Lucina) eller hva som helst hos bakeren Roscioli.
Det kan være billig og fantastisk, som hos Cavalier Gino al Parlamento (Vicolo Rosini, 4).
Dyrt og fantastisk hos Ottavio.
Eller det kan være alt på en gang, som i det enorme mat-tempelet Eataly.

 

Boktips:
Roma – Nye fascister, røde terrorister og drømmen om det søte liv setter deg i perfekt stemning før en reise til Roma. Og hvis du har lyst til å fordype deg ytterligere så gir Berlusconis Italia deg et dypdykk i Italias nære politiske historie. Lonely Planet Roma sørger for at du orienterer deg, uansett hvor du har tenkt deg. Thomas Thiis-Evensens bok Roma – Syv vandringer gir deg også utmerkede forslag til vandreturer i byen, nydelig illustrert med bilder tatt av Morten Krogvold.

Reisetips Roma Simen Ekern
Les mer og kjøp boken på cappelendamm.no.
Reisetips Roma Simen Ekern
Les mer og kjøp boken på cappelendamm.no.

Filmtips: 
9 1/2 filmer om Roma del I.
9 1/2 filmer om Roma del II. 
9 1/2 filmer om Roma del III. 

Simen Ekern

Simen Ekern (f.1975) er forfatter og journalist, for tiden bosatt i Roma. Han har dekket europeisk politikk og kultur for flere medier, deriblant Dagbladet, TV2 og Morgenbladet. Ekern er utdannet idéhistoriker, og har i en årrekke vært regnet som en av Norges fremste Italia-kjennere. Han debuterte i 2006 med boken Berlusconis Italia, som fikk strålende mottagelse. I 2011 utga han Roma som vant Brageprisen for beste sakprosautgivelse samme år. Hans siste utgivelse er den kritikerroste dokumentarboken Europeere (2015).

Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.