Grøt: Mat man lengter hjem til

GrøtGrøt
Hanne Buxrud, Per Sollerman, Sunniva Dring og Ann Kristin Wang står bak boka Grøt på ville veier. Under får du en smakebit fra boka, oppskriften på herlig Bodegagrøt.

Det er noe eget med mat som fremkaller minner. Mat man lengter litt hjem til. Som grøt. I den nye boken til Buxrud, Sollerman, Dring & Wang Grøt – på ville veier er det massevis av deilig grøt – både grøt man husker fra barndommen og grøt man ikke er blitt helt kjent med ennå, men som det frister å skape nye minner med.

 

Det er noe trygt og godt med grøt. Bare selve ordet er liksom lunt og koselig. Jeg fikk grøt hos farmor da jeg var liten. Det tror jeg det er mange av oss som fikk. Semulegrøt var det beste jeg visste. Havregrøten hennes var jeg også veldig glad i. Farmor var alltid hjemme, hun puslet rundt på kjøkkenet – det var alltid noe som putret på komfyren. Jeg kunne kjenne duften av grøt i det jeg åpnet døren. Som for øvrig alltid sto ulåst. Jeg elsket å sette meg ved respateksbordet og helle melk på grøten og strø sukker og kanel over. Noen ganger raspet farmor eple som hun drysset på toppen.

Julegrøt
Grøt på ville veier ble kåret til Årets kokebok 2016 av NRK. Kjøp boken på cappelendamm.no.

Det er omsorg i grøt – blir du bedt på grøt, så er det noen som bryr seg, tenker jeg. Og lager du grøt til noen, er det med kjærlighet. Tenk på den første grøten barna fikk – hvordan du passet på at den ikke var for varm, hvordan du åpnet din egen munn på vidt gap mens du puttet skjeen med grøt inn i barnemunnen.

Grøten har funnet veien tilbake til kjøkkenbordet mitt – det handler ikke bare om nostalgi og gode minner. Det handler om næring og sunt kosthold, om gode smaker og matglede. Og så vil jeg gjerne at barna mine skal få ekte grøtminner. At vi skaper mattradisjoner sammen. Da blir det drømmegrøt, byggrynsgrøt, zoats og proteingrøt. Det blir kanskje litt mindre sukker enn på min barndoms grøt, men det blir mye mer nøtter, gryn, bær, vanilje og honning. Og så blir det mandelmelk og kokosmelk hvis vi ikke vil ha kumelk. Blir det grøt til overs, lager vi pannekaker eller bananbrød. Alle oppskriftene finnes i boken Grøt – på ville veier. Her er en liten forsmak:

Bodegagrøt

Forfatterne av boka Grøt på ville veier liker å gå på Bondens Marked. Der kan vi blant annet kjøpe honning fra Helnora Honning. De produserer fantastiske honningsprodukter, blant annet en variant smaksatt med ingefær. Du kan lage en sirup selv, slik vi har gjort her. Eller finne en god honning og smaksette den selv med fersk, fint revet ingefær, forteller de.

Grøt
Bodegagrøt. Foto: Per Sollerman.

Bodegagrøt til 2 personer:

1 dl hel bygg eller spelt
1 dl quinoaflak eller hel quinoa
6 dl melk/ kokosmelk – vi liker å blande en klype salt

Grøt på ville veier
F.v. Hanne Buxrud, Sunniva Dring, Ann Kristin Wang og Per Sollerman, som sammen har laget boka Grøt på ville veier. Foto: Baard Henriksen.

 

Ingefærsirup:

1 dl skrelt, grovt revet, fersk ingefær
1 dl honning
5 dl vann
Frukt, som papaya, granateple, appelsin, plomme og ristet kokos.

Tilberedning:

Legg hele gryn i vann om natten. Lag også gjerne sirup. Start med ingefærsirup hvis du vil lage den selv. Ha ingefær og vann i en kjele og kok opp. La det putre i 1–1 ½ time, til blandingen reduseres til under halvparten. Sil av over i en bolle. Avkjøl en smule og bland inn honning. Denne honningen holder seg lenge i kjøleskapet. Kok opp spelt i 2 dl melk. Tilsett mer etter hvert. La det putre i 30–40 minutter. Ha i flak eller hel quinoa. Flak trenger kun noen minutter, hel quinoa trenger 10. Husk å skylle dem først, hvis du bruker hel. Ha i kjelen sammen med spelten og la det putre til alt kjennes klart på grynene. Hel quinoa får en hale når den er klar. Smak til med salt. Server grøten med biter av frukt, revet kokos og ingefærsirup.

 

LES OGSÅ: Oppskrift på julegrøt.

LYTT TIL: Bokprat med forfattere Sunniva Dring og Ann Kristin Wang om kokeboken Grøt på ville veier.

Bente Dahl Svendsen

Bente Dahl Svendsen er redaktør for faktabøker i Cappelen Damm.

1 kommentar
  1. […] Denne uka kommer endelig boka mi ut, og på samme forlag, altså Cappelen Damm, gis det ut en bok bare om grøt nå også. Er ikke det kult? Dette er gjengen som hadde grøtpopup på Tøyengata Bodega på en Restaurant Day, og plutselig ble det bok av det. Vi har samme redaktør, den herlige Bente, og hun har skrevet om grøtboka på bloggen Forlagsliv. […]

    18. september 2016 kl 19:42

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.