Oppskrift på julegrøt fra «årets beste kokebok 2016»

Har du lyst til å prøve en ny vri på tradisjonell julegrøt? Prøv å bytte ut risen med bygg! I Grøt – på ville veier får vi 76 oppskrifter på alt fra varm og trygg havregrøt og vassgraut med byggmel til kald og sunn kjøleskapsgrøt med havre og sitronyoghurt og chaigrøt med honning. Boken ble kåret til årets beste kokebok av NRKs jury, som bestod av kokk og restauratør Svein Erik Renaa og kokk Stig Juelsen.

Ifølge juryen er boka som en lærebok, med fristende bilder, som gir inspirasjon til å prøve seg på nye varianter. Som Juelsen uttaler: «Du får lyst til å lage grøt når du ser i denne boka». Når det gjelder grøt, er det kun fantasien som setter grenser. Her får du oppskrift på julegrøt.

Les også: Oppskrift på tradisjonell surkål

Denne varianten kan raskt bli hverdagsgrøt også – en vanlig byggrynsgrøt med lettmelk. Server med bær, nøtter og 1 ss honning. Du kan også blande inn litt havregryn.

JULEGRØT

Julegrøt
Grøt – på ville veier. Les mer og kjøp boken på cappelendamm.no

For 2 personer

2 dl hel bygg
1 liter H-melk
1/2 vaniljestang
en klype salt
kanel, meierismør, sukker

Tilberedning
Legg grynene i vann over natten. Hell fra bløtleggingsvannet. Snitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha i både stang og frø sammen med korn i en kjele.
Ha i melk og kok opp. Rør litt innimellom mens grøten putrer på lav varme.
Etter ca. 40-50 minutter er grøten klar. Smak til med salt. Er grøten for tynn – la den stå litt. Er den for tykk, tilsett mer melk.
Server grøten med kanel, smør og sukker.

Tips!
Vil du inngå sukker, ha 1/2 dl honning mot slutten av koketiden eller sett honningen på bordet så man kan forsyne seg selv.

Grøt – på ville veier er laget av Hanne Buxrud, Sunniva Dring, Per Sollerman og Ann Kristin Wang.