Deilig bakst til påskefrokosten

Hemmeligheten bak bagels

bagelsbagels
Rykende ferske bagels er utrolig godt til påskefrokosten. Bildet er hentet fra Julia Døhlen Edins nyeste bok, Magevennlig bakst. Foto: Espen Døhlen

Påskeferie betyr lange og gode frokoster! Salt bakst som bagels er utrolig godt til å nyte både i solveggen og på skituren. Hemmeligheten bak sprø og saftige bagels er at de er laget på en gjærdeig som først skal heve og deretter kokes i vann, før de stekes i ovnen.

Oppskriften er hentet fra Magevennlig bakst av Julia Døhlen Edin. Du kan selvfølgelig erstatte ingrediensene med vanlig mel og melk om du ønsker det. God påskefrokost!

Dette trenger du til 10 bagels:

  • 3 ½ dl laktosefri melk
  • 1 pose tørrgjær
  • 50 g smør
  • 1 egg
  • 1 ts fiberhusk
  • 1 ts salt
  • ca. 500 g glutenfri melblanding, lys eller med hvetestivelse
  • 1 ts sukker

Triksene for en fin og seig deig:

Varm melken til ca. 40 grader. Ha tørrgjær i en bakebolle og hell over halvparten av melken. La det stå i ca. 5 minutter til du ser at det begynner å boble på toppen. Da vet du at det er liv i gjæren. Skulle det
ikke være det, kan du varme opp mer melk og begynne på nytt.

Smelt smøret i en liten kjele og bland dette i melken sammen med egg, fiberhusk og salt. La stå i ca. 4 minutter til fiberhusken får løst seg opp.

Mål opp riktig mengde med mel. Bland mel- og melkeblandingen inn i gjærblandingen, litt etter litt og annenhver gang. Rør kraftig for hånd eller i en kjøkkenmaskin til du har en jevn og fin deig. Den skal
være seig og litt klissete.

Slik gjør du etter at deigen har hevet:

1. Velt deigen over på kjøkkenbenken eller en silkonmatte og finn frem en bolle med vann.
Del deigen i ca. 10 biter og trill til nevestore boller. Prøv å få dem så glatte som mulig, gjerne
ved å ha mye vann på hendene.

2. Stikk et hull i midten med fingeren og kast bollen litt rundt fingeren for å utvide hullet til det nesten er tommeltykt. Deigen vil heve, så ikke lag for lite hull. Legg bagelene på et brett og la dem heve under håndkle på et varmt og gjerne fuktig sted i ca. 30 minutter.

bagels
Les mer og kjøp boken på cappelendamm.no

3. Kok opp vann med 1 ts sukker i en kjele. Vannet skal småkoke, ikke fosskoke. Legg 2–3 bagels i vannet av gangen og la dem koke i 2 minutter på hver side.

4. Legg de bløte bagelene på rist med håndkle under og la dem renne av seg. Legg dem så over på en bakepapirkledd stekeplate. Pensle bagelene med egg før du steker dem i midten av ovnen ved 220 grader i ca. 25 minutter.

5. Bagelene er ferdige når de er blitt gylne, har en sprø skorpe og er myke på innsiden av «hullet». Om de fortsatt kjennes bløte og tunge ut i hullet trenger de litt mer steketid. Legg de ferdigstekte bagelene på en rist og la dem avkjøle seg noe før du skjærer dem opp.

For andre, magevennlige bakstoppskrifter – skaff deg Julias nyeste bok på Cappelen Damm.