Norges nye 17. mai-kake:

Hurra for perfekt pavlova!

pavlovapavlova
NORGES NYE NASJONALDAGSKAKE: Elin Vatnar Nilsen gir deg triksene til en vellykket marengs - og dermed en perfekt pavlova! God 17. mai! Foto: Elin Vatnar Nilsen
pavlova
Ja, du kan bake! Boken Alle kan bake guider deg igjennom bakeprosessen fra A til Å.

Dagen da alt skal skinne. Sol, søljer og svarte sko. Selvfølgelig svarte du ja da du ble spurt om å ta med en pavlova til spleiselaget. Så står du der da, litt før midnatt dagen før den syttende, og pisker eggehvite og sukker sammen – for TREDJE gang. De to foregående forsøkene havnet i vasken, massen ble aldri stiv. Alle gode ting er tre, tenker du. Og enda er ikke bunadsskjorten strøket.

Omtrent sånn er historien jeg fikk servert da telefonen ringte en sen 16. mai-kveld for noen år siden. Hun var desperat, for tredje forsøk ble også suppe.

– Marengs tåler ikke fett, svarte jeg.

Det er som å piske vann og tro at det kan bli stivt skum.

LES OGSÅ: Magevennlig bakst – kokoskake med lime

De vanligste feilene du kan gjøre når marengsen skal lages:

– Eggehviten har litt eggeplomme i seg (eggeplomme = fett)
– Ikke skikkelig rengjort redskap (vask med såpevann for å fjerne fett)
– Alt sukkeret has i bollen samtidig (ved å piske eggehvitene litt stive før sukker tilsettes litt etter litt, får du en blank og luftig marengs).

Marengs tåler ikke fett. Det er som å piske vann og tro at det kan bli stivt skum.

Pavlova er Norges nye nasjonaldagskake – sprø, søt og god. Med krem og masse, masse bær på toppen. Denne gangen går det bra. På første forsøk!

Se Elin bake rabarbrakake med Wenche på God Morgen Norge!

pavlova
Elin Vatnar Nilsens første bakebok har fått strålende kritikker.

Ingredienser:

1 porsjon marengs: 4 eggehviter
180–200 g finkornet sukker
bær til pynt

CRÈME CHANTILLY
3 dl kremfløte
2 ss sukker
frøene av 1 vaniljestang eller frøene av 1/2 vaniljestang blandet med 2 ts ekte vaniljesukker

Om du ikke har tid til å lage en kokt vaniljekrem, kan du lage den enkle lillesøsteren: Crème chantilly. På norsk: Vanlig pisket kremfløte tilsatt ekte vanilje. Del en vaniljestang og skrap ut frøene. Tilsett 2–3 ss sukker. Sånn. Der var vaniljekremen ferdig!

Slik gjør du:

1. Lag marengs: Sørg for å ha en helt ren bolle, fri for fettrester. Eggehvitene må være uten «gullfisker» – det vil si uten små rester av eggeplomme. Pisk eggehvitene uten sukker til du har et stivt skum. Tilsett ca. 1/3 av sukkeret og pisk eggehviten stiv igjen. Ha i resten av sukkeret litt etter litt. Pisk til du har en glatt, skinnende marengs.

2. Tegn en ring på bakepapiret og spre marengsen utover. Pass på at bunnen ikke blir for tynn.

3. Marengs med seig/myk kjerne: 120 grader i 1–2 timer. Tørr marengs: ca. 60 grader i 6–7 timer (eller lenger).

4. Legg på pisket kremfløte tilsatt vanilje og sukker og pynt med blåbær, bringebær, jordbær, blå druer – eller hva du liker best. Bruk masse!

Gratulerer med dagen!

LES OGSÅ: Oppskrift på bollefocaccia med blåbær
Oppskrift: Saftige bagels

Elin Vatnar Nilsen

Jeg er utdannet konditor og har drevet krem.no siden 1999. Her finner du basisoppskrifter, enkle dekoreringstips og masse gode oppskrifter på kaker, desserter, is og konfekt. Krem.no ble høsten 2016 for andre gang finalist i kategorien "Årets dessert- og bakeblogg". Våren 2017 kommer min første bakebok"Alle kan bake".

Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *