Matfestival for alle:

Kokkenes dag i dag

kokkenes dagkokkenes dag
Hva er hemmeligheten bak god mat? Spør man kokkene vil svaret være: gode råvarer. I boken "Rå vare" får du oppskrifter fra Oslos beste kokker.

Kokkenes dag er en matfestival som er åpen for alle, enten du liker å kalle deg en gastronomisk ekspert eller rett og slett bare er glad i skikkelig god mat, gode råvarer og fantastiske smaker! Det er kokk Tom Victor Gausdal som står bak i samarbeid med Appetitt om denne smaksfulle festivalen som går av stabelen på Strand Restaurant utenfor hovedstaden. Det er bare å gjøre seg klar for en skikkelig kokkefest med noen av de kuleste restaurantene i Norge denne søndagen!

Gode råvarer er alfa og omega

I anledning matfestivalen, deler vi denne deilige oppskriften på Nye beter med Holtefjell-krem, spekeskinke og grillet purreløk fra boken Rå vare (se under).

Felles for alle kokkene i denne festboken av en kokebok er at de fremhever på hver sin måte gode råvarer som det grunnleggende for all matlaging. Oppskriftene på retter i Rå vare får du servert av kjøkkensjefene på Ekebergrestauranten, Argent Restaurant, Maaemo, Festningen Restaurant, Lofoten Fiskerestaurant, Sabaki, Grilleriet, Tjuvholmen Sjømagasin, Fursetgruppen Catering og nyåpnede Grand café (flere er med på matfestivalen, se liste nederst i artikkelen). Oppskriften under er fra kjøkkensjef Tore Aspås på Ekebergrestauranten:

– Rødbeter er en av de beste primørene som dukker opp av åkeren i august. Og aller best er de når de er nye og spede. Sammen med spekeskinke og Eiker Holtefjell-ost, en hard ost som egner seg godt til smelting og gratinering, blir dette en enkel liten rett som minner meg om sommer.

kokkenes dag
ENKEL RETT MED SMAK AV SOMMER: Kjøkkensjef Tore Aspås på Ekebergrestauranten deler oppskrift på Nye beter med Holtefjell-krem, spekeskinke og grillet purreløk. På Kokkenes dag kan du smake mye annet godt!

Du trenger (4 porsjoner):
4 beter
salt
50 g Holtefjell XO, revet
200 g Holtefjell-ost, revet
1–2 dl Røros-fløte
ca. 400 g spekeskinke
1–2 nye purrer
rapsolje, kaldpresset
litt sitronsaft
salt og pepper

Slik gjør du:

1. Nye norske beter

Kok betene møre i lettsaltet vann. Legg dem i et kjøkkenklede, dra av skallet og skjær dem i passe tykke skiver. Legg skivene på et brett dekket med bakepapir.

2. Holtefjell-krem

Kok opp fløten, tilsett osten og rør godt. Når massen har fått konsistens som en tykk krem, er den ferdig. Fyll kremen i en sprøytepose og hold den temperert.

3. Spekeskinke

Halvparten av spekeskinken skjæres i tynne skiver, resten kuttes i små terninger (cirka 3 x 3 mm). Sprøstek terningene på moderat varme i en teflonpanne med litt rapsolje. Ha terningene over i en sil og
sørg for at oljen renner av. Avkjøles.

4. Grillet ny purre

Skjær bort ytterste del av roten på purren. Lag et snitt gjennom den på langs, fra rotenden og opp til toppen. Den skal fortsatt henge sammen ved roten. Skyll purren grundig og tørk den med kjøkkenpapir.
Krydre med salt og pepper.

Grill purren ved indirekte (lav!) varme til den er myk og har fått en god grill-/røyksmak. Skjær den i mindre biter og vend den i kaldpresset rapsolje og noen dråper sitronsaft.

Servering:
Dekk beteskivene med Holtefjell-krem, strø over et tynt lag med Holtefjell XO-ost og gratiner ved 160 grader i ovn, eller under et grill-element. Dryss terninger av sprø spekeskinke på betene. Anrett på tallerken sammen med tynne skiver spekeskinke, grillet purre, karse og kaldpresset rapsolje.

LES OGSÅ: Vårens grønnsaker smaker best

Lurer du på hva som skjer på Kokkenes dag, se her:

  • Salg av spennende mat fra mange restauranter.
  • Underholdning fra scene.
  • Kåring av Kokkenes kokk, hvor mange av Norges kokker nominerer den de mener fortjener tittelen.
  • Uformelle kokkekonkurranser og aktiviteter for barn.
  • Stor deltakelse av kokker, bokhandel, merchandise shop og mye annet spennende.
  • Deilig matretter til gunstige priser, slik at du kan spise flere retter på flere steder.
  • Eget område for alkoholservering.

Her er noen av de spennende aktørene du kan møte på Kokkenes dag på Strand:

Søtt & Salt, Gamle Rådhus, Aymara, Vaaghals, Publiko, Bon Lio, Hitchhiker, Stock, Egget, Bølgen & Moi, Handwerk, Kulinarisk Akademi, Tango, Colonialen Bergen, Statholdergaarden, Plah, Røst teaterbistro, Brasserie France, Halvar Ellingsen, Lysverket, Sentralen, Renaa, Kolonialen Bislett, Bokbacka, Lokk, Pila,Kamai, Hansken, Palace Grill, Credo, Jacob & Gabriel, Sverre sætre, Vippa, Astral, Grand café, Arakataka, A l´aise, Cru og Kontrast.

LES OGSÅ: Bli en moderne jeger og sanker!


Andre flotte kokebøker av våre superkokker som du bør sjekke ut på Cappelen Damm er:
Adam Mat – Enkle hverdagsmiddager (Adam Bjerck), Maaemo (Esben Holmboe Bang), Pannekaker (Lise Fickenhagen), Endelig helg – Verdens beste helgemat (Ørjan Johannessen).

Vibeke C. Christiansen
er informasjonsansvarlig for faktaredaksjonen og har bakgrunn som journalist og redaktør fra mediebransjen. Jeg brenner for godt innhold, kommunikasjon og formidling!
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *