Få tipsene fra forfatterne av #grillALT:

Feir sankthans på svensk vis: Her får du den perfekte oppskriften på grilla hummer

sankthanssankthans
TOPP STEMNING: Sankthans på balkongen eller ved sjøen, vi gir deg grilltipsene! Bildet er hentet fra boken #grillALT. FOTO: Erik N.H. Krafft

Er du klar for sankthans til helgen? Svenskene er langt bedre enn oss til å feire midtsommer, så vi slår et slag for å markere feiringen på svensk vis – med deilig grilla svensk hummer, hentet fra #grillALT. Eller om du ønsker å ha kjøtt på bålet, deler vi oppskriften på bålgrilla indrefilet fra På grillen – rause smaker fra St. Lars.

God sankthansfeiring!

Svensk grillhummer til sankthans

Det er ingenting som slår en lovlig hummer på grillen! poengterer forfatterne Anders Halvorsen og Erlend Ytreeide av #grillALT.

sankthans
SANKTHANS PÅ SVENSK VIS: Det er ingenting som slår en lovlig hummer på grillen! poengterer forfatterne Anders Halvorsen og Erlend Ytreeide av #grillALT. Foto: Erik N.H. Krafft

Ingredienser: 2 personer

 • 1 kg fersk hummer, levende
 • 100 g smeltet smør
 • revet pepperrot
 • dill

Slik gjør du:

1. Vi gjør oppmerksom på at hummerfisket ikke åpner før 1. oktober, så bruk gjerne kanadisk hummer i sommermånedene, det er kun viktigperer som smaker forskjell.

2. Begynn med å dele hummeren i to med en skarp kniv fra hodet og bakover i en hel bevegelse slik at hummeren dør momentant. Sarte sjeler legger den i fosskokende vann i et minutt før den deles.

3. Ta ut paven og gjeller, samt den mørke strengen som ligger langs ryggraden i kjøttet. Paven er den mørkebrune klumpen omtrent midt i hodet på hummeren og fjernes enkelt med fingrene. Pensle kjøttsiden av hummeren med rapsolje og gjør klar grillen for direkte grilling. Når grillen er ordentlig varm, legger du hummeren med kjøttsiden ned i to–tre minutter før du snur den og med skallet ned og lar den ligge et par minutter til kjøttet har satt seg. Er grillen tilstrekkelig varm, bør du ikke grille særlig lenger enn åtte minutter totalt for å unngå seig konsistens på kjøttet.

4. Hell over smeltet smør, revet pepperrot og dill. Server gjerne med hvitløkbrød og grillet sitron som du lar gjestene klemme over egen hummer for å kjenne på den rike følelsen.

Bålgrilla indrefilet på spyd

Finn passende pinner og spikk dem til. Sørg for at det er grei jord rundt der du skal bygge bålet, for det er en fordel å kunne flytte på pinnene underveis for å tilpasse varmen. Bruk kun ved av løvtrær da bartrær setter en bitter smak. Hvis du må fylle på ved underveis, gjør det kun fra den ene siden, den motsatte av den du griller på. Slik kan du fylle på med mer glør uten å minske strålevarmen.

sankthans
BÅLGRILLA INDREFILET PÅ 1-2-3: Grilling er livet! Det mener gjengen bak St. Lars, grillrestauranten på Bislett i Oslo. Foto: Mette Randem

Ingredienser: Nok til 4–6

 • 1 1/2 kg indrefilet av okse
 • salt og pepper
 • olje eller smelta smør
 • 1 kg kokte poteter
 • 150–200 g urtesalt (bland 1 kg grovt salt med minst 300 g finhakkede urter. Sett det hele i
  en boks med lokk. La det stå noen dager og kjør deretter alt i en kjøkkenmaskin
  med knivblad til du har et mellomgrovt salt)
 • grønn salat

LES OGSÅ: Husk at nitti prosent av suksessen ligger i forberedelsene!

Slik gjør du:

1. Tenn et bål. Det trenger ikke å være veldig stort, men det bør bestå av minst 12–14 skikkelige vedkubber av den typen du får i vedsekker. Større vedkubber er bare en fordel. La det brenne litt ned slik at du får skikkelig varme i glørne og god strålevarme. Ha mer ved tilgjengelig slik at du kan ha fint driv i bålet hele veien.

2. Pakk potetene i folie, én og én.

Tips: Det enkleste er å bake poteter som allerede er bakte, men du kan også bake rå poteter. Da må du være mer påpasselig, og beregne tre ganger så lang tid.

3. Stikk to Y-formede kjepper i jorda i utkanten av bålet. Det er lurt å passe på at vinden er i ryggen din, så du ikke blir røykforgiftet selv om kjøttet bare blir bedre av det. Træ fileten på spydet på langs som om du syr seriesting i biffen med en gigantisk nål. Gni kjøttet med salt, pepper og olje eller smør, og legg pinnen med kjøttet til rette tvers over de to Y-formede kjeppene.

4. Juster temperaturen ved å flytte de Y-formede kjeppene nærmere eller lenger fra bålet, og til siden. Begynn nær, men ikke rett over bålet. Kunsten er å komme så nær varmen som mulig uten å brenne kjøttet. Flammer brenner kjøttet uten å gi god bruning. Snu kjøttet ofte.

5. Legg potetene nær bålet. Snu dem ofte, og sjekk en av dem en gang iblant. Hvis skinnet er litt brent er det en fordel, for da har du fått fram litt av sødmen i potetene.

6. Det kan være lurt å sjekke kjernetemperaturen med et steketermometer. 54–56 °C for medium minus til medium, som er ideelt for indrefilet. Uten steketermometer er det en upresis kunst, men husk at indrefilet bør heller ha for lite varme enn for mye. Så lenge du har fått til bra bruning av flaten, er det greit å servere.

sankthans
GUTTA SOM KAN GRILLE: Andreas Viestad, Jon Krog Pedersen og Lars Laurentius Paulsen slår et slag for grilling uansett årstid. Anders Halvorsen og Erlend Ytreeide gir deg enkle og artige tips både til hverdags og til fest.

Les også: Sånn lager du saftige middelhavsburgere på grillen

Vibeke C. Christiansen
er informasjonsansvarlig for faktaredaksjonen og har bakgrunn som journalist og redaktør fra mediebransjen. Jeg brenner for godt innhold, kommunikasjon og formidling!
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *