Lag syltetøy selv i sommer

Oppskrift: Jordbærsyltetøy med hint av chili

SyltetøySyltetøy
Deilig hjemmelaget syltetøy smaker fantastisk nå om sommeren. Det er ikke spesielt vanskelig og det behøver ikke ta mer enn en halvtime. (Foto: Unsplash)
Syltetøy året rundt
Kjøp boken på cappelendamm.no

Hjemmelaget syltetøy trenger verken å være vanskelig eller tidkrevende, og det er noe alle kan klare å lage i sitt eget kjøkken. Syltetøy kan lages året rundt av det som er tilgjengelig av bær, frukt eller grønnsaker på det gitte tidspunkt. Ikke trenger du å sette av hele dagen heller: syltetøy kan lages i små porsjoner og det kan være gjort på en halvtime.  I Syltetøy året rundt vil du finne spenstige, originale oppskrifter, som bidrar til å blåse liv i tradisjonelle teknikker og gjøre sylting spennende for flere generasjoner.

Nå i sommer smaker det ekstra godt med jordbærsyltetøy med et hint av chili og pepper:

Jordbærsyltetøy med et hint av chili og pepper

Chili i syltetøy er ikke på langt nær så skummelt som det høres ut som. Det er en fortreffelig erstatning for den store hetebølgen som sjelden finner veien til norske somre. Men det bør brukes i moderate mengder, siden selv en liten porsjon kan gi mye hete. Hvor mye chili som brukes er helt opp til deg selv (og den kan eventuelt sløyfes). Her er det brukt akkurat nok til at det kiler litt på tungen og gir det tradisjonelle jordbærsyltetøyet en ny smaksdimensjon.

Til 2 glass trenger du:
550–600 g jordbær
1 mellomstor, middels sterk rød chili (jalapeño eller serrano)
150 g sukker
1 knivsodd nykvernet pepper
saften av ½ sitron
pektin

Fremgangsmåte:
Rens jordbærene, kutt dem i små biter og legg dem i en gryte. Del chilien på langs og skrap ut frøene. Frøene, som er den sterkeste delen på chilien, brukes ikke i syltetøyet. For et sterkere resultat kan én ekstra chili (uten frø) tilsettes.
Kutt chilien i veldig små biter og bland dem med jordbærene i gryten. Tilsett nykvernet pepper. Bland ingrediensene godt sammen slik at chilien blir spredd jevnt utover.
Kok bærene på lav/middels varme til de er myke. Tilsett sukkeret og rør det godt inn.
Tilsett pektin i mengde tilpasset oppskriften og etter fremgangsmåten på posen.
Tilsett sitronsaft. Gi syltetøyet et nytt oppkok og la det koke til det når tykningspunktet.
Sjekk underveis om det er ferdig med en stivelsetest. Hell det ferdige syltetøyet på varme, rene og steriliserte glass.
Forsegl glasset med lokk.

Syltetøy
Lag syltetøy av det du har for hånden. Om sommeren er det perfekt å lage syltetøy av deilig norske jordbær. (Foto: Unsplash)
Matilde Skår
Matilde Skår (f. 1987) er fra Klepp på Jæren. Hun er utdannet geograf og jobber i Kartverket, Sjødivisjonen i Stavanger. Matilde er kreativ på mange områder, først og fremst matlaging, fotografering og strikking.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *