Kokebøkene du bør kjøpe til jul

høstens beste kokebøkerhøstens beste kokebøker
VG triller femmere og seksere på Cappelen Damms kokebøker i sin store test over høstens beste kokebøker.

Vi jubler over toppkarakterer i VG til alle høstens kokebøker fra Cappelen Damm. Gratulerer til Jane H. Johansen, Adam Bjerck, Niru Kumra og Trine Sandberg!

Denne høsten er det hverdagsmat, norsk mat og grønnsaker som gjelder, skriver VG i sin store kokebokguide over hvilke matbøker du bør kjøpe til jul. Her er alle av Cappelen Damms fire kokebøker med 🙂

høstens beste kokebøker
«Spis godt og sunt – selv om du gjør det alene», er Adams motto. De praktiske ukemenyene gjør det enkelt å planlegge og handle, slik at man ikke ender opp med mange ubrukte ingredienser i kjøleskapet, som til slutt må kastes.

TERNINGKAST 6:
1 porsjon – Middager og småretter bare til deg selv av Adam Bjerck

– Jeg er veldig stolt av boken, og nå at jeg fikk terningkast 6. Det trengs flere bøker i dette segmentet, sier Adam.

VGs dom: Denne boken har et godt konsept: Middager for én person, samt handleliste for hele uken. Boken tar for seg 15 uker med fire retter per uke, og bakerst i boken finnes oppskrifter på småretter som supper, salater, frokost/lunsj, smoothier og bakst. Handlelistene er skrevet opp slik at du skal kunne handle alt du trenger én gang i uken, og også slippe å kaste rester. Boken er svært oversiktlig, med innholdsfortegnelse som har tatt for seg uke for uke i starten av boken, samt to oppskriftsregistre bakerst i boken; et alfabetisk sortert og et sortert etter emne/kategori. Alle rettene virker gjennomførbare, du får lyst til å lage mat til deg selv, og det er lett å følge oppskriften. Denne boken traff spikeren på hodet innen sitt konsept!
Anmeldt av Sara Berge Holmberg

LES OGSÅ: Lyst til å kaste mindre mat? Se her!

høstens beste kokebøker
Kjøttfrie burgere har fokus på smakfull, enkel og rimelig mat. I tillegg til 50 burgeroppskrifter og tilbehør, finner du smarte tilberedingstips og alternative ingredienser.

TERNINGKAST 6:
Kjøttfrie burgere – og alt det gode tilbehøret av Jane H. Johansen

– Dette kom helt uventet! Utrolig gøy! sier Jane.

VGs dom: Jane Johansen har laget en bok med flere veggisburgere enn du visste fantes, og alt det gode tilbehøret du vil ha til. Boken er svært oversiktlig, med en innholdsfortegnelse som enkelt viser vei. Det er en god innføring i boken med forklaringer over måleenheter og steking, samt hvilke redskaper du bør ha på kjøkkenet. Hun tar også for seg utfordringer som kan skje underveis – og gir løsningen på dem. Boken er fin og ryddig, lett å finne frem i og har fristende bilder. Hun viser til passende tilbehør og det står oppført i hver oppskrift hvor mange burgere den gir. Selv om det er veganske oppskrifter vil de aller fleste ingrediensene fås kjøpt i dagligvarebutikker. Om ikke er det forklart hvor du får tak i råvaren og det er foreslått alternativ erstatning. Små tips og erfaringer underveis gjør oppskriftene suksess-sikre. Uten tvil en bok man vil ha i hyllen.
Anmeldt av Sara Berge Holmberg

LES OGSÅ: – Enklere å være «veggis» nå om dagen

høstens beste kokebøker
Alle menyene er illustrert med Trines vakre matfotografier som hun er kjent for fra bloggen, trinesmatblogg.no, og de tidligere, bestselgende kokebøkene sine, Trines mat og Trines mat 2.

TERNINGKAST 5:
Trine inviterer – Menyer til hverdag og fest av Trine Sandberg

– Det er kjempegøy, og nå håper jeg at enda flere blir inspirert til å invitere familie og venner på en matbit! sier Trine.

VGs dom: En av Norges mest leste matbloggere, Trine Sandberg, feirer 10-årsjubileum som blogger med ny kokebok. Tema for boken er sammensatte menyer for hverdag og fest, og her får du tips til både venninnelunsj, pizzafredag og sju festmenyer – fra det helt enkle til det mer avanserte. Lettlest og oversiktlig bok med inspirerende bilder, og med angitt tidsbruk og antall personer som menyen er laget for. Oppskriftene spenner fra oksefilet med bringebær, bacalao, spinatpai og pizza, til sjokoladebanankake og ovnsbakte pepperepler. Noen av oppskriftene krever tid og forberedelser, mens andre er enklere. Et ypperlig verktøy for deg som vil samle familie og venner til en koselig stund rundt bordet.
Anmeldt av Hege Lyngved Odinsen

LES OGSÅ: Her er Trines sjekkliste før du inviterer hjem

høstens beste kokebøker
Niru Kumra kom til Norge som åtteåring og har jobbet med indisk mat i over 15 år. Boken inneholder over 70 oppskrifter på fingermat og småretter, hovedretter, tilbehør, desserter og drikke.

TERNINGKAST 5:
Masalamagic – Magien i det indiske kjøkken av Niru Kumra

– Jeg håper flere vil bli inspirert til å trylle med krydder og lage indisk på sitt eget kjøkken, sier Niru.


VGs dom:
Lyst å briljere på kjøkkenet med nye eksotiske smaker? I I Masalamagic gir Niru Kumra deg en grundig innføring i hvordan du best mulig kan kombinere de
mangfoldige smaker og krydder som finnes i det indiske kjøkken, samt oppskrifter på en rekke flere retter enn hva nordmenn flest er vant til å få servert på indisk restaurant (ikke bare «Tikka Masala» her altså). Boken er pedagogisk bygget opp med en grundig innføring i alt fra oljer, krydder, linser og meltyper i begynnelsen. Hver enkelt oppskrift er enkelt forklart, med enkle tips til hvordan du kan erstatte enkelte ingredienser ved behov, og med innbydende bilder av hver rett. Her finner du lekre retter til både hverdags og fest. Anmeldt av Nanna Johannessen

LES OGSÅ: Niru vil gjøre indisk mat like populært som fredagstacoen