Kraft er den nye styrkedrikken:

Derfor er kraft så bra for deg!

Kraft er den nye styrkedrikkenKraft er den nye styrkedrikken
Gry Hammer er forfatter av flere mat- og helsebøker, matentusiast, blogger, yogalærer og guruen på fermentering og kraftkoking i Norge. Sjekk ut nettstedet gryhammer.no og bloggen frajordtilbord.no, som hun fikk Matprisen 2017 Årets blogger for før jul. Foto: Mona Nordøy

Å ha en tarm i balanse preger vinterens bøker innenfor sunn livsstil. Å koke kraft er også supertrendy og bærekraftig, men hva er det egentlig med denne vidunderdrikken?

Kraft er den nye styrkedrikken – her er seks gode grunner til å få i seg kraft:

1. God fordøyelse, godt humør og stabil vekt

Det er fullt mulig å spise seg sunn og normalvektig ved å legge forholdene til rette for en velfungerende fordøyelse. Glysin og glutamin, som er to viktige aminosyrer i gelatinrik kraft, styrker fordøyelsen. Spiser du mat som reparerer tarmen og normaliserer magesyreproduksjonen, vil tarmens slimhinner styrkes og forholdene for en god tarmflora (mikrobiota) legges til rette. Du har da lettere for å bryte ned proteiner, karbohydrater og fett til næring som kroppen kan bruke som byggeklosser.

Hva er kollagen?

 • Det viktigste proteinet i bindevevet hos mennesker og dyr
 • Bygger opp hud, sener, ledd og brusk
 • Kollagen kan utvinnes ved å koke og ekstrahere bein, knoker, ledd, brusk og skinn
 • Kollagen løser seg lett opp både i varm og kald væske, og kan derfor blandes i
  smoothie, kaffe, te, vann, jus og annen væske.

2. Evig ung med anti-aging

Nedbrytning av kollagen ved aldring fører til rynker. Derfor har skjønnhetsindustrien
kastet seg over kollagenet og dyttet det inn i både kremer og masker, noe de tar seg godt betalt for. Gelatinrik kraft er likevel bedre for deg enn all verdens dyre kremer og tilskudd.

Kollagen brukes mye i plastisk kirurgi og som kunstig hud ved brannskader. Drikker du kraft fra friske dyr og fisk, får du også gode omega-3-fettsyrer som smører huden innenfra. Er kraften din gelatinrik, er det sannsynlig at den også er rik på hyaluronsyre, som kan forbedre hudens elastisitet og evne til sårheling. Studier viser at daglig bruk av kollagen hjelper mot aldring av huden. Kollagenet i kraft kan også redusere cellulitter.

Noe av det beste jeg vet, er en varm kopp buljong til kvelds. Det roer musklene og gir god nattesøvn. Gry Hammer

3. Betennelsesdempende og immunstyrkende

Glysin har betennelsesdempende egenskaper i tillegg til å fremme god fordøyelse. Glycin er den enkleste aminosyren, Derfor kan den brukes som byggekloss for
aminosyrer som kroppen trenger. Glysin fungerer som en antioksidant og deltar i
dannelsen av glutation, en av de viktigste antioksidantene i kroppen. Glysin styrker
dermed kroppens eget antioksidantforsvar. Antioksidanter nøytraliserer frie radikaler som dannes i kroppen, dermed kan de motvirke sykdom.

4. Godt for ledd og skjelett

Kraft er gull for barn som skal bygge seg sterke, men like mye for eldre som lider av beinskjørhet eller vil forebygge beinskjørhet. Kraft bidrar også med viktige mineraler som kalsium, magnesium, kalium og fosfat. I tillegg til å være essensielle for svært mange av kroppens funksjoner, er mineralene viktige for å bevare hardheten i knoklene våre. Det er vanskelig å estimere hvor mye mineraler en porsjon kraft inneholder, da dette vil variere ut fra hvilke bein som brukes, hva dyret har spist, hvor lav pH væsken innehar, og hvor lenge kraften koker.

Hva er gelatin?

 • Du finner gelatin i kraft som stivner når den kjøles ned
 • Gelatin i pulverform – eller som plater –er det samme som hydrolysert kollagen,
  og er et protein som inneholder aminosyrer
 • Gelatin er kokt kollagen, altså
  denaturert/hydrolysert kollagen, og dette proteinet blir utvunnet fra sener, knokler,
  hud og skinn fra dyr, fugl og fisk, blant annet
 • Gelatin brukes blant annet i gelé. Det er ikke mulig å fremstille gelatin fra vegetabilske råvarer, og det som finnes av plantebaserte erstatninger, innehar per i dag ikke de samme medisinske egenskapene som gelatin
 • Gelatin brukes på mange forskjellige områder, men først og fremst innenfor
  næringsmiddel- og legemiddelindustrien.
 • Typiske produkter med innhold av gelatin
  er godteri og kapsler til å fylle ulike legemidler i. Gelatin brukes også i kosttilskudd og proteinbarer

5. Gravide og de aller minste

Å spise gelatinrik kost er smart når du har en spire i magen. Det finnes mange årsaker til det. Siden kollagen bygger opp bindevevet fra innsiden, er det ekstra lurt å tenke på å bygge sterke bein og et solid bindevev for et helt nytt menneske. Nyere forskning viser at babyer i stor grad arver mors tarmhelse og evne til å fordøye mat, derfor er det gunstig å drikke kraft gjennom svangerskapet. Mors fordøyelse styrkes, noe som vil bidra til å danne et godt grunnlag for barnets fordøyelse.

6. Søt søvn

Mange opplever å sove bedre når de begynner å innta kjøttkraft eller drikker en gelatin- eller kollagenbasert kveldsdrikk. Inntak av aminosyren glysin om kvelden har vist seg å kunne gi bedre søvn, mindre utmattelse og bedre kognitiv funksjon. Hva med å bytte ut ettermiddagens kaffekopp med en kopp kraft, eller å ha kraft i middagen, for å få sove bedre?

Kraft er den nye styrkedrikken
I Kraft og andre styrkedrikker får du vite alt om helsebringende kraft og 50 oppskrifter på herlige styrkedrikker som buljonger, toddier, supper, tonics, smoothies, og «vitaminbjørner» like gode som snop. Du lærer også å lage de grunnleggende kraftbasene på avskjær og bein fra kjøtt og fisk, grønnsaker og urter. Kjøp Gry Hammers nye bok på CappelenDamm.no