11. februar er det fastelavn og morsdag

Fru Timians fastelavnsboller

Fru Timians fastelavnsbollerFru Timians fastelavnsboller
Det er Fastelavn bare en gang i året, så 11. februar kan du skeie ut med så mye krem og syltetøy i bollene som du bare vil. Foto: Øystein Westlie

Fru Timian Marit Røttingsnes Westlie er ute med bakeboken "Gjærbakst for alle". Her får du hennes oppskrift på deilige, tradisjonelle fastelavnsboller, så du kan nyte dem på søndag.

– Mitt aller første bakeminne handler om søte hveteboller fulle av rosiner! Fremdeles rykende varme da vi grov ut innmaten og spiste den først, før vi fylte hullet med hjemmelaget jordbærsyltetøy, sier Fru Timian Marit Røttingsnes Westlie.

Boken hennes Gjærbakst for alle er akkurat ute hos bokhandlerne – og her gir vi deg hennes oppskrift på deilige, tradisjonelle fastelavnsboller:)

En skikkelig grunndeig har alt å si

Har du én oppskrift på søt gjærbakst som bestandig gir et smakfullt og luftig resultat, har du grunnlaget for en mengde duftende, deilig bakverk. Denne oppskriften er en blanding av mammas hvetebolleoppskrift, som jeg hadde med meg da jeg flyttet hjemmefra, og fremgangsmåten jeg lærte av Morten Schakenda, bedre kjent som Bakeren i Lom, da jeg var på bakekurs hos ham. Resultatet er søt hvetebakst luftige som godværsskyer, og full av god smak av meierismør! Jeg synes virkelig at hvetebakst som dette fortjener ekte smør.

Nedenfor en oversikt over mengdene du trenger til liten, medium og stor deig:

Fru Timians fastelavnsboller

Slik lager du grunndeigen:

 • Ha hvetemel, sukker, salt og gjær i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bakebollen. Deigen skal eltes til gjæren garantert er blandet inn i deigen.
 • Ha i melken og sett mikseren på laveste hastighet. Elt deigen i 10 minutter. I mellomtiden tar du smøret ut av kjøleskapet og deler det opp i små terninger. Ha terningene i deigen og elt videre i 7–8 minutter. Altså en eltetid på 17–18 minutter totalt.
 • Dekk bollen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Det bruker å ta om lag 1 time. Videre fremgangsmåte er beskrevet i de ulike oppskriftene.
Oppskrift på fastelavnsboller fra Fru Timian
Endelig en bakebok med skikkelig gjærbakst! Fru Timian forklarer grundig hvordan du blander, elter, hever og steker slik at du får den aller beste og luftigste baksten.

Etter at deigen har hevet:

 • Når det er 3 minutter igjen av eltetiden totalt, har du i rosinene og elter dem inn i deigen.
 • Dekk bollen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Det bruker å ta om lag 1 time.
 • Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen ut av bollen. Elt den sammen en gang før du deler den i 20 like store deler. Rull dem ut til boller og plasser dem på ett eller to bakepapirkledde stekebrett. Jeg bruker å fordele bollene på to brett.
 • Dekk stekebrettene med kjøkkenhåndklær og la bollene etterheve i 20–25 minutter. Sett samtidig stekeovnen på 225 grader. Har du to brett, er det lurt å bruke varmluft slik at du kan steke begge brettene samtidig.
 • Pisk sammen egget og pensle bollene før du setter brettene inn i stekeovnen. Stek bollene i ca. 12 minutter til de er gyllenbrune. Ha bollene over på en bakerist og la dem avkjøles.
 • Del hvetebollene i to og fyll dem med pisket krem og godt syltetøy. Dryss gjerne et tynt lag med melis over før servering.

  Fru Timians fastelavnsboller
  Denne oppskriften er en blanding av mammas hvetebolleoppskrift, som jeg hadde med meg da jeg flyttet hjemmefra, og fremgangsmåten jeg lærte av Morten Schakenda, bedre kjent som Bakeren i Lom, skriver Fru Timian i sin nye bakebok. Kjøp den på CappelenDamm.no Foto: Øystein Westlie