Grønt fokus på Vårfestivalen:

10 enkle bud for en grønnere hverdag

Smarte triks og tips til å leve grønnere og mer miljøvennligSmarte triks og tips til å leve grønnere og mer miljøvennlig
Hanne har siden 1999 jobbet i NRK som programleder og produsent i Ut i naturen-redaksjonen, og har vært programleder for TV-serien Naturligvis.

Ønsker du å leve litt grønnere, men trenger motivasjon for å komme i gang? Zoolog og økolog Hanne Cecilia Aass viser at det ikke bare er overkommelig, men gøy å gjøre en innsats for miljøet!

Cappelen Damms store Vårfestival (alle arrangementer er gratis!) går av stabelen torsdag 3. mai til og med lørdag 5. mai. Klokken 12 lørdag vil grønt er skjønt-forfatterne Hanne Cecilia Aass, Mia Frogner og Tommy Tønsberg dele sin inspirasjon for en grønnere hverdag.

Som en oppladning til festivalen gir vi Hanne Cecilia Aass’ enkle bud for å komme i gang med å gjøre hverdagen litt grønnere. Tipsene er hentet fra boken hennes Naturligvis, så her er det bare å sette i gang:

1. Si nei takk til uadressert post. På ett år får man omtrent 50 kilo reklame i postkassa. Papir lages av trær, og 50 kilo tilsvarer et 12 meter høyt tre, sånn omtrent. På ti år blir dette en hel liten skog.

2. Bruk færre plastposer. Vi nordmenn bruker omtrent 1 milliard plastposer hvert år, ifølge enkelte beregninger. Det vil si 200 poser på hver av oss, og i snitt brukes de bare i 20 minutter. Hver gang en slik plastpose havner i naturen, tar det 10–100 år før den er brutt ned. Skaff deg derfor et handlenett eller bruk plastposene flere ganger.

3. Installer sparedusj. Vannforbruket ved dusjing vil reduseres til omtrent halvparten hvis du har sparedusj. Og mengden energi som brukes på å varme opp dusjvann, reduseres tilsvarende.

4. Senk temperaturen i hverdagsrommet med 1–2 grader. Om natten kan du senke temperaturen med hele 5 grader i rom der ingen oppholder seg. Er panelovnene moderne nok, kan du styre alt dette med en app på mobilen. Kle på deg hvis du fryser.

5. Lær deg riktig vedfyring. I byer kan det (særlig vinterstid) være veldig dårlig luftkvalitet, mye fordi folk fyrer feil. Riktig vedfyring får du ved å bruke tørr ved, helst kortreist. Veden skal tennes opp fra toppen, og bruk opptenningsbriketter framfor avispapir. Sørg for å fyre med nok luft, slik at det alltid er flamme.

6. Skift til energismarte hvitevarer og TV. Etter hvert som du blir nødt til å bytte ut de gamle produktene dine, gå inn på energismart.no og finn tilsvarende nye produkter som er mest mulig energieffektive. Strømforbruket på slike maskiner kan ofte halveres.

7. Ikke bruk tørketrommel hvis du ikke må. Da bruker du mindre strøm, og klærne blir også mindre slitt.

8. Tenk sameie. Gå sammen med naboer om å eie ting dere ikke trenger så ofte, som for eksempel tilhenger, motorsag eller høytrykksspyler.

9. Gi bort opplevelser og tjenester i stedet for gaver. Folk flest har mer enn nok saker og ting.

10. Spre det miljøvennlige ordet.

Dyrk grønnsaker og urter selv!

Tommy Tønsberg er landets kanskje fremste hageekspert, og har skrevet flere inspirerende bøker til hvordan du kan dyrke dine egne godsaker i hagen eller hvordan du kan gå fra ikke å ha grønne fingre til å bli rene hageeksperten!

Lev mer miljøvennlig
Tommy Tønsberg gjester Vårfestivalen lørdag 5. mai! Les mer her.

– For noen er det å dyrke sine egne grønnsaker en måte å spe på matbudsjettet. Noen gjør det for å prøve å være så selvforsynte som mulig, mens andre synes det er viktigst å vite hvor grønnsakene kommer fra, hvordan de er dyrket og kanskje lære barna hvordan mat blir til. For andre igjen er gleden ved å dyrke det viktigste, forteller Tommy Tønsberg – som er aktuell med pocketbøkene Hagekalender, Grønnsaker og Urter og spiselige blomster.

Lørdag 5. mai klokken 12 tar han turen til Cappelen Damm-huset for å dele sine aller beste tips til hvordan du kan dyrke grønnsaker og urter i egen hage!

Mia Frogner, forfatteren av bestselgeren Grønn Bonanza kommer også. Hun vil dele sine erfaringer om hvordan du kan skape et grønt kjøkken. Til høsten er hun aktuell med kokebokoppfølgeren Grønnere – det er bare å glede seg 🙂

Les også

Få inspirasjon, påfyll og leseglede:

Se Else Kåss Furuseth, få eksklusiv goodiebag, masse inspirasjon og bobler i glasset på stor festkveld på Grand!

Les også

Møt et stjernelag av forfattere!

Velkommen til Vårfestivalen 2018 – livslyst og leseglede!