De beste råvarene plukker du utenfor døra di!

Trond Svendgård er kokk og driver www.plukkselv.no, Norges største nettsamfunn og -butikk for sanking. Han har tidligere utgitt flere bøker sammen med Flying Culinary Circus.

Kokk og entusiast for ville vekster, Trond Svendgård, tar deg med på inspirerende turer når viltvoksende godsaker er på sitt beste i boken "Plukk selv". Bli med på vårsanking i by og park!

– Du har akkurat fått på deg de nye joggeskoene og kanskje begynt å sykle eller gå til jobben. Livsgnisten er på topp, og i veikanten står grønne vekster som ser ut til å oppleve akkurat det samme, sier Trond Svendgård.

Plukk selv Trond Svendgård
Plukk Selv-boka til Trond Svengård er rene godbiten selv. – fylt med tips og deilige oppskrifter. Kjøp den på CappelenDamm.no

Veldig mange av oss registrerer ikke alle de deilige og naturlige gourmetgrønnsakene på vei til butikken … for å handle utenlandske frukt- og grøntvarer, og ikke har vi kunnskapen heller! Det vil kokk og entusiast for ville vekster, Trond Svendgård, gjøre noe med. I boken Plukk selv – Sanketips og oppskrifter – fra veikant, skog og skjærgård lærer han oss alt vi trenger å vite om godsakene vi kan finne rett utenfor døra vår! I tillegg er boken gjennomillustrert og gir enkel oversikt over hvilke arter du finner hvor og kjennetegn ved nettopp disse.

Få med barna

– Hvorfor ikke begynne å plukke med deg litt hjem på vei fra jobb, i nærområdet eller i nærmeste park? Ta gjerne med barna. De vil garantert bli engasjert og få lærdom for livet, fortsetter han.

Denne turen går fra fra tidlig april til mai alt etter hvor man bor i landet og hvor tidlig våren kommer. Etter den lange vinteren vi har hatt i år, er det bare å følge nøye med i ukene fremover!

«Endelig er den her. Skattekartet av en kokebok som viser deg veien til unike delikatesser – rett utenfor stuedøra.» Terningkast 6, Bodø Nu

Hvor går turen?

I egne bed og hager, i parker og enger samt i grøftekanten på de minst trafikkerte veiene i ditt nærområde i lavlandet.

Vill-løk

Hva skal sankes?

  • Vill-løk, ramsløk eller seiersløk – Norges ville gourmetløker
  • Brennesle – Norges ville spinat
  • Skvallerkål – naturens ville persille
  • Løkurt – Norges ville hvitløk

Både vill-løk, ramsløk og seiersløk kan representere Norges ville gourmetløk. Du finner dem på nesten den samme tiden, men i helt ulike deler av landet. Her konsentrerer jeg meg om villløken, da den kanskje er minst kjent. Det er lettere å plukke mengder med ramsløk og seiersløk grunnet størrelsen og fordi de har mer blader.

Seiersløk

Seiersløken vokser noen få steder i Nord-Norge og er ramsløkens bror. Ramsløken er mer utbredt, men vokser ikke lenger nord enn til Trondheim. Begge er saftigere enn vill-løken og helt forskjellig fra den i utseende. Løkurt er ikke en løk, men smaker likevel løkaktig. Smaken er imidlertid mer intens og kan minne om hvitløk, skriver Trond Svendgård om vårsanking.

Dette trenger du til turen:

  • Sankespade eller annen liten spade
  • Kurv, sammenleggbare er kjekke
  • Hansker (ev. sankesaks med klypefunksjon)
  • Poser med fuktig kjøkkenpapir oppi
  • Gummistrikk (til bunting av vill-løk)

Les også

Grønt fokus på Vårfestivalen:

10 enkle bud for en grønnere hverdag

Vibeke C. Christiansen
er kommunikasjonsansvarlig for faktaredaksjonen og har bakgrunn som journalist og redaktør fra mediebransjen.
Legg inn kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *