Kan du din bunadshistorie?

17. mai bunad strikk17. mai bunad strikk
Helle Siggerud er kjent for de figurnære plaggene sine, klassiske og tidløse med gode snitt og fine detaljer. Foto: Eivind Røhne

Skal bunad bli politikk nå? – Saken er at utviklingen av det vi i dag kaller bunader startet som et politisk virkemiddel, sier bunadtilvirker Helle Siggerud fra Lørenskog.

  • Helle Siggerud har strikket og sydd så lenge hun kan huske. En karriere som kommunikasjonsrådgiver er nå byttet ut med utdanning som bunadtilvirker
  • Hun driver en systue i Lørenskog hvor hun syr bunader og utvikler strikkedesign
  • Aktuell med boken Strikk til alle tider – 40 plagg inspirert av norske tradisjoner

Folkedraktene som ble brukt i de gamle bondesamfunnene var på vei ut på 1800-tallet da samtidsklærne var på vei inn. Men så begynte prosessen med unionsoppløsningen med Sverige. Fra Hardanger hentet man frem den kvinnelige folkedrakten, som ble ansett for å være et område for høy-kultur. Over hele landet ble drakten, som fikk navnet «Nasjonalen», brukt for å vise sin politiske sympati med løsrivelsen fra Sverige. Da unionsoppløsningen var et faktum forsvant også noe av behovet for en felles nasjonaldrakt, og etter hvert dukket det opp lokale bunader. Mange bunader.

Se flere bøker om bunad og folkedrakter her!

Folkedrakt eller bunad?

Visste du at det er i dag omlag 450 registrerte bunader og folkedrakter? Vi skiller mellom folkedrakter og bunader. En bunad en fest- og høytidsdrakt med rot i tradisjonsdrakt. Mens en folkedrakt har røtter direkte tilbake til hverdagsklær.

Eksempler på det er Setesdals-bunaden. Andre bunader er rene nye design, hvor man gjerne har hentet inspirasjon fra lokale tekstiler eller lignende. Romeriks-bunadene har hentet sine mønstre fra tekstiler fra 1700-tallet, dersom et par brudesko, en veske og et hestedekke.

Les også

Oppskrift fra Kakekrigen:

17. mai-vri på Kvæfjordkaka

Les deg opp på bunaden før du endrer

17. mai bunad strikk
I denne vakre strikkeboken kan du finne din neste festdrakt og lage den selv! Kjøp boken på CappelenDamm.no

I dag har bunader og folkedrakter blitt både festklær og mote. Noen opplever bunaden som litt uniformert og ønsker å lage sin egen versjon av en festdrakt.

Et godt tips fra meg, før du eventuelt begynner å justere på etablerte bunader, sett deg inn i hvorfor bunaden er utviklet som den er. Kanskje er fargene og snittet et resultat av lokale draktskikker? Ellers risikerer du å ende opp med noe som er noe helt annet til slutt, sier Helle Siggerud.

Ønsker du å lage din egen festdrakt, er det selvfølgelig fritt fram! I Strikk til alle tider finner du inspirasjon og forklaring på hvordan du kan komponere din egen festdrakt. Boken er inndelt i fem landsdeler med mønstre som har sin rot i lokale tradisjoner og folklore. Her kan du bruke yndlingsfargene dine, og gjøre den akkurat så personlig du ønsker.

Dermed er det bare å sette i gang, så rekker du nasjonaldagen neste år 🙂

GOD 17. MAI!