Tre fine fotturer med badegaranti

Tur OsloTur Oslo
HOPP I HAVET: Oslos kyststripe innbyr til flotte turer i strandsonen. De merkede kyststiene gjør det lett å finne frem. Foto: Erik Unneberg

Vi elsker at sommervarmen fortsetter! Her er tre fine turer i Oslo (med badegaranti!) enten du er på besøk for en helg eller har bodd i byen i mange år.

Tur Oslo
TA MED DEG EN GOD BOK PÅ TUREN: Her strandpaviljongen og kafeen i Hvervenbukta. Foto: Eivind Molde

Tur 1: Lett runde i solen

TURTYPE
Denne turen passer fint for både barnevogner, gående og syklister

ADKOMST
Bil til Hvervenbukta P eller buss til Fiskevollen (700 meter fra start)

LENGDE
2,5 km

RUTE
Hvervenbukta
Fiskevollen
Hvervenbukta

Startsted er parkeringsplassen ved Hvervenbukta. Sett kursen nordover, gjennom den flotte lindealleen parallelt med parkeringsplassen. Etter noen hundre meter kommer stikkveien fra bussholdeplassen Fiskevollen inn fra høyre. Fortsetter i stedet rett frem, med skog på begge sider.

– Hvervenbukta er en av byens beste badestrender, og den besøker vi på denne turen rundt Ljanskollen. Turveien vi går på er godt merket, og forfriskninger kan kjøpes i kafeen like ved badeplassen. Det er ikke bare på høylys dag denne turen er fin – bare spør noen som har opplevet solnedgangen her! sier turekspert Erik Unneberg.

Videre sørover har du fin sjøutsikt, men den konkurrerer om oppmerksomheten med noen krokete, sjarmerende kystfuruer. Du ser Nesodden og Bunnefjorden, flere av øyene og litt av Oslo. Sitt ned, enten på en av benkene langs ruten, eller fra vannkanten – som vi flere steder kan komme helt ned til.

Tur Oslo
Flere av kyststiene går innom fine badeplasser, og nærheten til sjøen gjør utsikten fantastisk. Kjøp boken på Cappelen Damm.

Tur 2: Kyst og slott

Tur Oslo
Kong Oscar II åpnet slottet for publikum i 1881, og fremdeles er det mulig for alle å besøke det. Foto: Erik Unneberg

Start ved båtforeningene innerst i Frognerkilen og ta fatt på kyststien. Så godt som hele denne strekningen går nær strandkanten. Her ser du ikke bare Frognerstranda og fjorden, men også mot Holmenkollåsen.

– Dette er en tur som delvis går på en nydelig kyststi, med utsikt mot fjorden og byen. Den går også innom kulturlandskapet knyttet til Kongsgården, der det går dyr på beite. På turen kommer vi også til slottet Oscarshall, som er vel verdt et besøk, forklarer Unneberg.

TURTYPE
Enkel å gå, og for å lette vandringen er stien forsynt med planker i starten

ADKOMST
Buss til Karenslyst allé

LENGDE
3 km

RUTE
Frognerkilen
Oscarshall
Sæterhytten
Frognerkilen

Området på denne turen preges av åpne gressletter. Etter hvert vil du ankomme Sæterhytten, som tilhører Kongsgården og brukes til kulturelle arrangementer og som kafé. Turen avsluttes ved å gå ned stien til Dronning Blancas vei, og like etterpå er du tilbake ved Frognerkilen.

– En vandring langs kystlinjen på Bygdøy byr på mange fine opplevelser i et variert landskap. Her kan du ta med både fiskestang og badebukse, og nyte de flotte utsiktene utover fjorden, mot byen og mot Bærum ettersom man vandrer rundt i området, sier medforfatter og turentusiast Steinar Kjærnsrød.

Tur 3: Over broene til øyene

Utover 1800-tallet ønsket flere av Christianias borgere seg vekk fra byens larm og mas. De fikk øynene opp for naturskjønne Ormøya og Malmøya, hvor grunneierne solgte tomter til fritidsboliger. Selv om det i dag er en del private eiendommer på disse øyene, kan alle komme hit for å bade, fiske, gå i naturen og nyte fjordutsikten.

– På denne turen besøker vi to øyer i fjorden – uten å benytte båt! Her minner det om sørlandsidyll, med pittoreske badehus og fine badesteder. Floraen er typisk for skjærgården i Oslofjorden. Ikke rart at vi har et naturreservat her! Fra Malmøyas sydende er det vid utsikt mot blant annet Bunnefjorden. Det er også flott å la blikket vandre utover fjordlandskapet fra øyas høyeste punkt, sier forfatter og fotograf Erik Unneberg.

Tur Oslo
Malmøya og Malmøykalven naturreservat ble opprettet i 2008. Det er på 510 mål, og omfatter hele Malmøykalven (holmen rett vest for Malmøya) og mesteparten av kyststripen rundt Malmøya. Foto: Erik Unneberg

TURTYPE
Fottur, en del av turen går på en godt opparbeidet kyststi

ADKOMST
Buss til Mailand

LENGDE
6 km

RUTE
Ormsund
Malmøysund
Korallveien
Solvik camping
Barnålveien
Malmøysund
Ormsund

Utgangspunktet for turen er på Nedre Bekkelaget, i krysset mellom Grønsundveien og Ormsundveien. Her er det både bussholdeplass, bilparkering og badeplass. Vi går først over Ormsundbrua, en smijernsbro fra 1922 som ble utvidet i 2006.

Turen fortsetter langs Ormsundveien, der det står sjarmerende badehus på venstre hånd – her oser det sørlandsstemning! Ved Malmøysund går du over broen fra 1965. Før den tid gikk det en liten ferge mellom øyene, og fergemannen bodde i huset vi ser til høyre, som nå er landhandleri.

 

 

 

 

Les også

Perfekt for late, varme dager i sola

God karma av Marian Keyes

Les også

Ny svensk stjerneforfatter:

Sommerprat med Sofia Lundberg