Sommerprat med quizdronningen

QuizQuiz
Marit Bromark på ferie i Istanbul - en by hun har et langt kjærlighetsforhold til. – Forhåpentligvis blir det en bok til slutt, sier hun. FOTO: Privat

Marit Bromark er forlagets ubestridte quizdronning. Selv trives hun aller best på hytta på Hvaler eller ved Middelhavet - og ja, planen er å lese mange bøker i ferien.

Årets Sommerquiz av Marit Bromark gikk nok en gang rett inn på bokhandelens bestselgerlister. Quizbøker samler store og små i etterlengtede feriestunder, også på Bromarks egen familiehytte på Hvaler. Men først venter lyse sommernetter og deilig, gresk feriestemning for Cappelens Damms quizdronning.

Quiz
Årets sommerquiz har en egen del om sommer og ferieliv med spørsmål om ulike ferieland, sommermat og fritidsaktiviteter.

Hva skal du i sommer?

– Først skal jeg noen dager til Hellas sammen med mannen min. Vi har 20-års bryllupsdag i sommer, og benytter anledningen til å stikke av noen dager alene. Deretter blir det to uker på hytta på Hvaler med hele familien, forhåpentlig med sol og bading og alt som hører til.

Har du noe «sommerritual»?

– Egentlig ikke. Det nærmeste jeg kommer, er å sitte på terrassen på hytta på Hvaler med et glass ettermiddagsvin og stirre på sjøen og båtene som tøffer forbi. Da blir hodet tømt og skuldrene senket, og alt er bare velstand.

Ønsker du å lese flere artikler, meld deg på nyhetsbrev her!

Når du hører ordet sommer, hva tenker du umiddelbart på da?

– Sol og sjø. Jeg kan ikke tenke meg noe bedre enn å være ved sjøen om sommeren, og har aldri skjønt hvorfor noen vil oppsøke kulda og myggen på fjellet i sommerferien. Fjellet hører høsten og vinteren til.

Hvilken bok gleder du deg til å lese i sommer?

– Tove Nilsens roman Himmelske tilstander, med handling fra Kreta, og Maja Lundes Bienes historie og oppfølgeren Blå. Og så gleder jeg meg til å lese i – og bruke – Vidar Bergums fantastisk fine kokebok Hummus & granateple, med mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Les også

Glad i fantastisk mat? Legg ferien til Tyrkia!

Når på året er du mest produktiv selv, skrivemessig?

– Om høsten og vinteren. Når våren og sommeren kommer, har jeg bare lyst til å være ute. I tillegg skjer det jo tusen andre ting om våren og sommeren, så det blir mye vanskeligere å konsentrere seg.

Hvilke tre låter gir deg den beste sommerfølelsen?

Sommer på jorda med Postgirobygget er en av de fineste sommersangene jeg vet om. Lillebjørn Nilsens Bysommer gjør meg alltid glad. Men I’m Yours med Jason Mraz er nok den som aller mest setter meg i sommerstemning. Den gikk på repeat hjemme, på hytta, på ferie og i bilen en hel sommer da ungene var mindre, og hele familien gaulet med. Vi kan synge den i søvne hele gjengen.

5 kjappe med Marit Bromark:

Sommer i Norge eller i utlandet?
Ja takk, begge deler! Elsker både hytta på Hvaler og ferier ved Middelhavet.

Soloppgang eller solnedgang?
Solnedgang.

Reker eller grill?
Reker og grill annenhver dag.

Hav eller fjell?
Hav!

Kjole eller shorts?
Liker ideen om sommerkjole, men ender som regel opp med shorts.

En film som gir deg sommerfølelse?

– Finnes det en film som er mer fullstappet med sommer enn Mamma Mia!? Man må jo være en isblokk for ikke å få sommerfølelse av den. Fem minutter inn i filmen får jeg akutt lyst til å flytte til en liten, gresk øy.

Hvordan ser en typisk sommerdag ut for deg?

– En ideell sommerdag våkner jeg på Hvaler til sol, varme og speilblank sjø. Etter et morgenbad og litt frokost pakker vi strandbagen og kjører båt ut til en av Hvalers mange små holmer, der vi bader og later oss og spiser potetgull til lunsj. Solbrente og fornøyde tøffer vi inn igjen og tilbringer ettermiddagen på terrassen med vin eller bobler, mens vi sitter og ser på sjøen og alle er lykkelige.

En mer typisk sommerdag våkner jeg til sol og vind, båtturen blir mest stress og styr, sjøen er kald og full av brennmaneter, og alle er sultne og fryser og vil tilbake til hytta. Men når vi sitter på terrassen om ettermiddagen blir alle fornøyde og lykkelige igjen og synes at dagen har vært bra likevel.

Les også

Klatrer opp på listene:

En pageturner fra Kreta ligger an til å bli sommerens store bestselger

Les også

Sommer = pocket

Nyt sommeren med disse fire bestselgerne – nå i pocket!