Derfor er quizbøker så populært

QuizQuiz
– Quiz er god underholdning! Det er sosialt, morsomt og noe hele familien eller vennegjengen kan holde på med sammen. Alle kan være med, sier forlagets quizdronning Marit Bromark.

Hva er det som gjør at nordmenn elsker quizbøker? Vi har prøvd å finne svaret på hvorfor disse bøkene år etter år preger bestselgerlistene.

Ingenting er som en skikkelig god quizbok – særlig i ferietider! Underholdningsbøkene for hele familien har også nærmest klippekort på bestselgerlista. Hva er det som gjør at de holder stand hos leserne dere ute?

Quiz
– Vi opplever at mange kunder plukker med seg quizbøker på impuls – som en ekstra gave til seg selv eller andre, sier Gine Jonassen hos Norli Libris.

Ifølge Gine Jonassen, kategori- og innkjøpssjef bok hos Norli Libris, påvirkes nok quizboksalget av trenden man ser rundt brettspill: Nemlig at det er mange som er opptatt av hyggelige aktiviteter man kan samles om, som er et alternativ til skjerm.

– På lik linje med brettspill er quiz en aktivitet som er både sosialt og analogt – og det er dessuten en aktivitet som kan tilpasses alle, uavhengig av nivå, sier Jonassen.

Ønsker du å lese flere artikler, meld deg på nyhetsbrev her!

Temaer for hele familien

Det er liten tvil om at quiz er god underholdning! Det er bare å se til påskeferien på hytta eller quizstundene i sommerferien. Det er nok av herlige familiestunder å ta av.

– Quiz er sosialt, morsomt og noe hele familien eller vennegjengen kan holde på med sammen. Alle kan være med, sier forlagets quizdronning Marit Bromark – som i disse dager er ute med Sommerquiz 2018 – 1000 spørsmål og svar.

Quiz er også engasjerende, og kan skape samtaler om temaer man ellers ikke ville diskutert, mener Bromark. Selv tror hun quizbøkene hennes har truffet godt fordi de retter seg mot hele familien. Alle bøkene har egne spørsmål for barn, samtidig som de andre spørsmålene ikke er så vanskelige at større barn er helt sjanseløse.

– Jeg vet om mange som bruker quizbøkene i familieselskaper for å skape god stemning, i stedet for at de voksne snakker om været og barna sitter med nesa i mobilen. I tillegg er bøkene lette å ta med seg ut i solveggen, i parken eller på stranda – altså perfekt ferieunderholdning, fortsetter Bromark.

Les også

Sommerprat med quizdronningen

En sikkert impulskjøp

Quizbøker er også ofte gunstig priset. Det gjør at det er lett å ta med seg quizbøkene på vei ut fra bokhandelen.

– Vi opplever at dette ofte er bøker som mange kunder plukker med seg på impuls – som en ekstra gave til seg selv eller andre, legger Gine Jonassen til.

Som quizforfatter har Marit Bromark til og med opplevd å få melding fra ivrige quizfans. Rett skal være rett!

– Sent om kvelden to dager før jul fikk jeg en sms fra en quizgjeng som var uenige om hvorvidt et av svarene i Julequiz var riktig eller ikke, og hadde diskutert så lenge at de til slutt søkte opp telefonnummeret mitt for – på svært høflig og hyggelig vis – å be meg fastslå om Australias idrettsfarger er grønn og gull eller grønn og gul. De hadde garantert hatt en morsom kveld! (Svaret er grønn og gull, forresten, om noen lurer.), sier Bromark.

Og hva er vel mer passende enn å bruke sommerferien til å klare å ta skikkelige pauser fra mobil og nettbrett? GOD QUIZSOMMER!

Les også

Boktips til sommerferien

Dette er sommerens beste bøker