Menn viser fram pikken sin-forfatter:

– Norske menn mest høflige

dickpicsdickpics
Ingen fra Sverige eller Danmark har vist like stor personlig interesse for temaet i boken min som de norske mennene. Det tror jeg forteller noe. Og jeg velger å tro at det er noe bra, skriver Caroline Hainer. Foto: Louise Enhörning

Tidligere i år ble dickpics-boken til Caroline Hainer utgitt på norsk. Reaksjonene har ikke latt vente på seg - og ingen har vist mer interesse for temaet enn de norske mennene.

Boken min Menn viser fram pikken sin kom ut i Sverige i oktober i fjor og i Norge og Danmark tidligere i år. Jeg visste at tittelen ville skape en og annen reaksjon, men jeg hadde ikke ventet meg at reaksjonene skulle være så forskjellige – også mellom de skandinaviske landene. Det er fascinerende.

Se innslaget på God Morgen Norge her!

dickpics
Caroline gjestet Oslo i mars – og hadde fullt presseopplegg. Et besøk i sofaen til Stian Blipp sto selvfølgelig på programmet.

Norske menn: Jenter sender også bilder

I Sverige har de svenske journalistene likt å skrive om moderne nettdating og om den nye maskuliniteten. I Danmark har de vært mest opptatt av å sammenligne Danmark med Sverige – som for eksempel: I Danmark tillater vi mer og er ikke så analyserende og engstelige, i Sverige må man problematisere alt, til og med dickpics.

Reaksjonene i Norge er derimot de mest høflige! De aller, aller fleste mail jeg har fått har kommet fra norske menn. De er i soleklart flertall. Stort sett handler mailene om det samme: Jenter sender også bilder, hvorfor fokuserer du bare på menn? De har følt seg litt truffet, og dermed også blitt lett fornærmet og irriterte. Det er helt åpenbart at de ikke har lest boken, i så fall burde svaret være klart. (Svaret er at jeg er kvinne og mottaker av dickpics.) Som oftest har de lest noen setninger i et intervju med meg.

Takknemlige for å få svar

Det som gleder meg aller mest ved disse mailene er at de norske mennene har vært mottakelige for diskusjon, de har faktisk tatt til seg svarene mine. De har kanskje sett bokens tittel og, som en del andre, antatt at min bok er en eneste stor klage på menn eller at det er et slags manifest. Det er det ikke. Jeg vil bare forsøke å forstå. De fleste mail jeg har fått fra norske gutter har endt med hyggelige ord, en vilje til å se en annen side, en større bredde i spørsmålene om hvem som får eller skal gjøre hva. De ønsker god helg, og takker for svar.

Kanskje har vi i Sverige diskutert kjønnsspørsmål lenger enn i Norge, kanskje har vi ikke diskutert dem bra nok (se bare på spetakkelet i Svenska Akademien), men ingen fra hverken Sverige eller Danmark har vist like stor personlig interesse for temaet i boken min som de norske mennene. Det tror jeg forteller noe. Og jeg velger å tro at det er noe bra.

Boken Menn viser fram pikken sin er oversatt av Anette Garpestad

Les også

Menn viser fram pikken sin

Les også

Tre viktige feministiske bøker du bør lese